Головна » Архів матеріалів

До когорти славних імен українських письменників Гуцульщини належить уродженець високогірного села Кривополе Василь Портяк.

2 березня 2019 року відійшов у вічність. Проминув рік. Суспільно-культурне товариство «Гуцульщина у Львові» ініціювало виготовлення та встановлення на фасаді рідної сільської школи пам’ятної анотаційної дошки з барельєфом прозаїка.

13 лютого Верховинська районна рада присвоїла Кривопільському ліцею ім’я Василя Портяка.

Ряд громадських організацій планує провести у селі Крипополе урочисте народне віче та встановити і відкрити анотаційну дошку з барельєфом Василя Портяка. Про дату буде повідомлено.

Вартість Анотаційної дошки з бронзовим барельєфом письменника становить 70 тис грн. Просимо підтримати, кошти переказувати на відкритий спеціальний рахунок у ВТ «Кредобанк», №: UA763253650000000260080011182 з поміткою: «На барельєф Василю Портяку».

 

Управа Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» підтримує пропозицію  Суспільно-культурного товариства «Гуцульщина» у м. Львів» та запрошує всіх небайдужих надати матеріальну допомогу оргкомітету, у вирішення цієї важливої патріотичної справи  по вшануванню памʼяті відомого письменника і громадського діяча Гуцульщини.

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 253 | Додав: Tall_Admin | Дата: 27.02.2020

                    30 років тому вперше в Україні було створено Верховинське районне Товариство «Гуцульщина». З  нагоди відзначення ювілею 14 лютого у селищі Верховина відбувся круглий стіл під час якого проаналізовано діяльність Товариства за цей період, та окреслено нові завдання на майбутнє. 

 

 Круглий стіл традиційно розпочався із виконання державного гімну України та молитви. Головуючий на засіданні Ярослав Кікінчук  нинішній голова районного Товариства «Гуцульщина» запросив учасників урочистого засідання висловитися про історію створення та діяльності Товариства за цей період. 

Цікавими спогадами поділились учасники перших установчих зборів Петро Понеполяк, Іван Дроняк та Дмитро Кіращук. Про діяльність товариства у період 1995-2015 рр. розповіли Іван Зеленчук, Микола Ілюк, Володимир Синітович, Ганна Ілійчук, Парасковія Рашковська,  Ярослав Зеленчук, Всеволод Ватаманюк, Михайло Пониполяк та інші.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 387 | Додав: Tall_Admin | Дата: 18.02.2020

Лосюк Петро Васильович – член-кореспондент Національної академії наук України, кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України та Народний учитель України, лауреат Всеукраїнської премії імені В.І.Вернадського, почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ( з 2016 року).

Народився Петро Васильович 4 березня 1936 року в с. Яворові Косівського району Івано-Франківської області. З відзнакою закінчив фізико-математичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (1962). У 1963 році став директором Яворівської школи. У 1974 році у Москві захистив кандидатську дисертацію на тему: «Моральне виховання старшокласників у процесі оволодіння народним декоративно-прикладним мистецтвом».

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 354 | Додав: Tall_Admin | Дата: 10.02.2020

Щороку, в останню суботу січня, львівські гуцули збираються у велике гуцульське коло, щоб відзначити роковини Суспільно-культурного товариства «Гуцульщина». Цьогоріч гуцули зібралися уже 29-й раз. Свято відбулося 25 січня у приміщенні Франківської райадміністрації міста Львова.

 

На святкування до львівських гуцулів прибули численні гості з Галицької та Закарпатської Гуцульщини.

«Ось уже 29 років як ми разом зустрічаємось і проводимо коляду. Багато змінилось в нашому житті, багато нового і цікавого, але минуле не можна забувати і відкидати, бо без нього не було б майбутнього» – зазначила незмінна ведуча свята Леся Луців.

Завітав до гуцулів чудовий, багатогранний, частий учасник Міжнародних гуцульських фестивалів Дитячий ансамбль пісні і танцю «Писанка», який відкрив урочисту частину річниці товариства «Гуцульщина». Прекрасні і талановиті дітки – учасники ансамблю потішили переповнену залу різдвяною програмою. 

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 366 | Додав: Tall_Admin | Дата: 03.02.2020

  23.01.2020р. у місті Івано-Франківську відбувся черговий десятий з’їзд ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина». В з’їзді прийняли участь 55 делегатів районних та міських відокремлених підрозділів Товариства з Верховинського, Косівського, Вижницького, Надвірнянського, Путильського, Рахівського районів, а також з м. Львова, Івано-Франківська та Яремча.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 413 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.01.2020

« 1 2 ... 4 5 6 7 8 ... 92 93 »