Головна » 2020 » Лютий » 3 » СВЯТО ЛЬВІВСЬКИХ ГУЦУЛІВ
12:55
СВЯТО ЛЬВІВСЬКИХ ГУЦУЛІВ

Щороку, в останню суботу січня, львівські гуцули збираються у велике гуцульське коло, щоб відзначити роковини Суспільно-культурного товариства «Гуцульщина». Цьогоріч гуцули зібралися уже 29-й раз. Свято відбулося 25 січня у приміщенні Франківської райадміністрації міста Львова.

 

На святкування до львівських гуцулів прибули численні гості з Галицької та Закарпатської Гуцульщини.

«Ось уже 29 років як ми разом зустрічаємось і проводимо коляду. Багато змінилось в нашому житті, багато нового і цікавого, але минуле не можна забувати і відкидати, бо без нього не було б майбутнього» – зазначила незмінна ведуча свята Леся Луців.

Завітав до гуцулів чудовий, багатогранний, частий учасник Міжнародних гуцульських фестивалів Дитячий ансамбль пісні і танцю «Писанка», який відкрив урочисту частину річниці товариства «Гуцульщина». Прекрасні і талановиті дітки – учасники ансамблю потішили переповнену залу різдвяною програмою. 

З привітальним словом виступив багаторічний голова СКТ «Гуцульщина» у Львові Василь Коржук. Він подякував усім гостям, що знайшли час прийти на свято. Окремо подякував учасникам ансамблів, котрі приїхали до Львова. Також пан Василь коротенько прозвітував перед членами товариства за зроблену роботу за останній рік і про плани на майбутнє. Насамкінець було одноголосно переобрано діючу Раду товариства.

Привітав присутніх гість з Верховини, голова Верховинської райадміністрації Іван Шкіндюк. Принагідно він передав вітання від голови Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитра Стефлюка.

З нагоди 29-ліття товариства та активну діяльність зі збереження гуцульської культури, традицій та звичаїв, любов до рідного краю були нагороджені відзнакою «Патріот Гуцульщини»:

1.Олена Вовк – художній керівник і диригент Ансамблю пісні і танцю «Писанка»;

2. Василь Гурмак – член Ради СКТ «Гуцульщина» у Львові, Заслужений діяч мистецтв України, видатний скульптор та з нагоди 70-річчя від дня народження;

3. Галина Жураховська – керівник фольклорно-етнографічного колективу Ясінянської дитячої школи мистецтв;

4.Олексій Гутелюк – керівник оркестрової групи  фольклорно-етнографічного колективу Ясінянської дитячої школи мистецтв.

Грамотою СКТ «Гуцульщина» було нагороджено членів товариства Олену Сорохманюк та Мар’яну Тимчук, а також фольклорно-етнографічний колектив Ясінянської дитячої школи мистецтв.

Подякою товариства за збереження гуцульської культури, любов до рідного краю було нагороджено:

1.Володимира Ґеника – активного учасника товариства;

2. Михайла Костіва – голову Братства імені блаженного Омеляна Ковча.

Вищою відзнакою Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» «За заслуги перед Гуцульщиною» нагороджено Зореславу Ромовську – косівчанку, доктора юридичних наук, заслуженого юриста України, Народного депутата ІІІ-го скликання, почесного професора Академії адвокатури, заслуженого професора ЛНУ імені Івана Франка.

Щороку на відзначенні річниці товариства вручають найвищі нагороди – почесні звання за значний внесок у розвиток і процвітання товариства «Гуцул і гуцулка року». Цьогоріч цього звання удостоїлися член Ради товариства, полковник ЗСУ Микола Рубаняк (уродженець Верховинщини) і член СКТ «Гуцульщина» Віра Загоруйко (уродженка Рахівщини).

Розпочинаючи чергову річницю товариства, завжди згадують і поминають хвилиною мовчання побратимів, які вже ніколи не зможуть бути з нами. Впродовж останнього року товариство втратило трьох побратимів – Марію Янчинську, Петра Бенюка та Миколу Козурака.

Завідувач кафедри радіомовлення і телебачення ЛНУ ім. Івана Франка, професор Василь Лизанчук зачитав звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України, в якому висловив обурення з приводу фільмів «Останній москаль» і «Великі вуйки», в яких з висміюванням і приниженням зображають гуцулів. Присутні в залі одноголосно підтримали це звернення.    

Продовжив свято переможець Міжнародних гуцульських фестивалів, Народний ансамбль пісні і танцю «Черемош» Львівського національного університету ім. Івана Франка (керівник оркестру –Оксана Ступак, художній керівник та диригент – Тетяна Когут). Цьогоріч ансамбль представив для гостей чудовий Вертеп.

Вперше на річницю товариства завітав ансамбль «Акварель», який був створений у Львівському художньому ліцеї, що  при Львівській Академії мистецтв. Керівник ліцею – прекрасна гуцулка Оксана Смерека-Малик.

Далеку дорогу подолали юні артисти Фольклорно-етнографічного колективу ясінянської дитячої школи мистецтв, щоб приїхати до Львова і потішити львівських гуцулів своїм чарівним співом.  

З оплесками на сцені зустріли колядницьку партію з Верховини з присілка Жєбївський Потік. Береза партії – Юрій Бойчук. З верховинськими колядниками приїхав Ансамбль гуцульської музики «Черемош» імені Романа Кумлика (керівник – Іван Мартищук).

Продовжився ювілей на великій гуцульській забаві у супроводі музикантів із Верховини та Ясиня.

Наступного дня, 26 січня, СКТ «Гуцульщина» у Львові взяло активну участь у святі гуцульської культури у Львові, яке відбулося на площі Ринок.

Надалі СКТ «Гуцульщина» має перед собою нелегке завдання – підготовка до святкування 30-річного ювілею заснування. Роботи багато, але спільними зусиллями і важкою працею львівські гуцули справляться з цим завданням.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 355 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0