Головна » Архів матеріалів

Переглядів: 227 | Додав: Tall_Admin | Дата: 18.04.2020

Інтернет-фестиваль 27-29 березня 2020 у фейсбуці «ВІД ГУЦУЛІЇ – ДО КРЯЖІВ ДОНЕЦЬКИХ» пам’яті поета-політв’язня, Шевченківського лауреата ТАРАСА МЕЛЬНИЧУКА
 
Коронавірус різко втрутився в наше життя. Тому порадившись із друзями, видатними діячами духовності, мистцями дійшли висновку, що в умовах загострення карантину найкраще спробувати провести у пам’ятні дні відходу визначного мистця спершу спробувати провести Інтернет-фестиваль у фейсбуці, а відтак, коли спаде світова напруга, провести в Чернівцях і Хотині, де свого часу працював Тарас Мельничук живий фестиваль, визначивши лауреата літературної премії «Князь роси» Імені Тараса Мельничука за 2020 рік.. Тим паче, що всі надіслані матеріали на Інтернет-фестиваль будуть надруковані на сторінках «Буковинського журналу» (число 2 від 2020).
 
Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 334 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.03.2020

3 березня 2020 року  у м. Косів під головуванням голови Громадської організації Всеукраїнське товарство «Гуцульщина» Дмитра Стефлюка за участю голови Косівської районної ради Павла Ванджурака, голови Косівської райдержадміністрації Петра Іванишина, міського голови Юрія Плосконоса, а також  голів обʼєднаних територіальних громад Косівщини відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та проведення (11-13 вересня 2020 року) XXVII Міжнародного гуцульського фестивалю

На засіданні були обговорені ключові питання щодо підготовки Міжнародного Гуцульського фестивалю: окреслено ряд організаційних заходів та напрями діяльності щодо проведення фестивалю.

У засіданні взяли участь: керівники районних служб, управлінь та організацій, працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, які забезпечують організацію та проведення Міжнародного гуцульського фестивалю на території Косівського району.

 

За результатами обговорення члени організаційного комітету напрацювали план підготовчих дій та прийняли відповідні рішення.

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 332 | Додав: Tall_Admin | Дата: 04.03.2020

 Управа Всеукраїнського Товариства  «Гуцульщина» глибоко сумує з приводу непоправної втрати смерті нашого побратима, відомого скульптора, активного громадського діяча Юрія Юрійовича Гев'юка.

 Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким покійного.

 

  Не стало Юрія Гавюка

 

Відомий скульптор, уродженець Рахова відійшов у засвіти на  73-му році земного життя.

Остання воля Юрія Юрійовича була така: «Поховайте мене у рідному Рахові…»

На його 70-ліття я написав ось цей есей:

Ніколи не минав нагоди побувати в його просторій, наповненій картинами, ескізами, альбомами,  міні-скульптурами  художній майстерні на вулиці Хімічній у Львові – тут щиро й гостинно приймав гостей жвавий  й усміхнений мій земляк і побратим Юрій Гавюк. Мимохіть розмова неодмінно вертала до рідного Рахова – митець миттю змінювався на обличчі, випрямляв плечі, у голосі зявлялися ніжні нотки, увесь наче сяяв, бо ж мовилося про вітцівщину!

В усіх анкетах чітко підкреслював: народився 27 вересня 1947 року серед чарівних карпатських гір у найвищому місті України  - Рахові. Уздріти світ у  високогір’ї й не мати чутливу до усього прекрасного душу – майже неможливо! Барвисте й таке поліфонічне середовище визначально формувало мистецьку  самосвідомість юнака, а неповторна краса гірських пейзажів, народні епоси про карпатських велетів, опришків та Олексу Довбуша викували бунтарський характер Юрія: ніколи не був конформістом, завше відстоював власну позицію, стояв твердо й несхитно на рідній землі. Образне сприйняття, філософське осмислення історії рідного краю дозволило  втілити народні думи й легенди  в художніх творах.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 353 | Додав: Tall_Admin | Дата: 02.03.2020

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 92 93 »