Головна » Архів матеріалів

Дмитро Стефлюк знову найближчих 5 років очолюватиме Всеукраїнське товариство Гуцулів, а редактором журналу "Гуцульщина" затвердили Романа Клима - такі результати Х З'їзду Гуцулів у Івано-Франківську. Також обрали заступників голови товариства і прийняли ряд важливих звернень до влади різного рівня для покращення життєдіяльності цієї етнографічної групи України.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 238 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.01.2020

На Гуцульщині 22 січня, в День Соборності України урочисто відкрили меморіальну таблицю уродженцям м.Надвірна, науковцям, членам товариства «Просвіта», громадським діячам Федору, Миколі та Юрію Срібним на приміщенні «Просвіти» на вул.Мазепи(колишня Станіславська).
Участь у заході прийняли духовенство, представники влади, вчителі ,ліцеїсти Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату, вихованці НСОУ "Пласт "станиця Надвірна, громадські діячі, представники установ, організацій, мешканці міста. На початку урочистої церемонії прозвучав державний Гімн України.
Право відкриття па­м’ятного знаку надали народному депутату України Зіновію Андрійовичу та ініціатору і організатору   встановлення меморіальної таблиці, члену Національної спілки краєзнавців України  Ігорю Андруняку. Всечесні отці- декан Надвірнянського деканату УПЦ митрофорний протоієрей Олег Траско та отець  Михайло Мільчаковський Надвірнянського деканату УГКЦ провели освячення меморіальної таблиці. З історичною довідкою виступив краєзнавець, член ВГО "Гуцульщина",громадський діяч Ігор Андруняк, який відзначив визначну роль братів Срібних Федора, Миколи та Юрія у культурному, освітньому і духовну розвитку  громади  м.Надвірна та українського народу, відстоюванні національної ідеї та незалежності України.далі ...
Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 284 | Додав: Tall_Admin | Дата: 25.01.2020

14 січня ц.р. відбулися збори районного товариства «Гуцульщина»  на яких розглянуто підсумки роботи  Товариства за 2019 рік, а також ряд інших важливих питань що стосуються  його діяльності.

Головуючий на засіданні голова районного товариства «Гуцульщина» Михайло Нечай проінформував присутніх про роботу та здобутки районного Товариства в 2019 році. Зокрема про участь культурно-мистецьких колективів району у XXVI Міжнародному Гуцульському фестивалі, заходах, які представляли Гуцульську культуру в Україні та закордоном, а також проведенні регіональних свят та фестивалів, виставок художників і майстрів прикладного мистецтва. Звернув також увагу на співпрацю з органами місцевого самоврядування з питань соціально-економічного розвитку та проведення адміністративно-територіальної реформи.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 385 | Додав: Tall_Admin | Дата: 17.01.2020

Готове потрапити до рук читачів свіже число журналу «ГРАЖДА»
На обкладинці – знакове фото Ярослава ЗЕЛЕНЧУКА «До церкви».
У номері цікаве дослідження Віталія ДМИТРЮКА - НЕ ЗАГУБІМО РЕМЕСЛО ПРЕДКІВ – про давнє і сучасне господарюванна на полонинах.
У ТИШКІВЦІ. ДО ШУХЕВИЧІВ! – так називається репортаж Лариси БУГАЄЦЬ про новостворений музей родини Шухевичів.
ГУЦУЛИ НА ВІЙНІ – хвилюючі оповіді Василя ГЕЙНІША і Андріани ЛЕЛЕ про наших героїв.
Відомий архітектор Юрій БАЛАГУРАК взявся досліджувати ДОЛЮ МОСТІВ на Гуцульщині.
Знаний історик Микола ТКАЧ інтригує матеріалом про КВАСІВСЬКИЙ МЕТЕОРИТ.
У номері – розповідь про ФЕЄРИЧНИЙ ХХVІ ГУЦУЛЬСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ У ВИЖНИЦІ.
Петро ПОНИПОЛЯК з Верховини написав СЛОВО ПРО ГУЦУЛЬСЬКЕ СЛОВО.
Роман ГОРАК пише про Франка: ПЕРЕБРЕСТИ СВІЙ ЧЕРЕМОШ, а Данило ІЛЬНИЦЬКИЙ – про Романа Іваничука (ЗЕЛЕНЕ НА СІРОМУ ТЛІ).
Микола КУШНІРЧУК подав хвилюючу оповідь про Омеляна Ковча.
Микола ВАСИЛЬЧУК розповідає про ІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль в Румунії.
Василь ЛЕВИЦЬКИЙ оприлюднив НЕДОПИСАНІ РЯДКИ ОСЕНІ 1989-ГО У БІЛИХ ОСЛАВАХ.
Віра ТОРОВАТОВА зворушила есеєм про художника Антона Григорука і закликає нас БАЧИТИ СВІТ ОЧИМА ЛЮБОВІ.
До 70-ліття відомого гуцулознавця Петра Сіреджука – нарис Віоли БЛОЩИНСЬКОЇ.
Валентина МОЛИНЬ пише про БЕРЕГИНЮ ГУЦУЛЬСЬКОЇ ВИШИВКИ - Катерину Сусак.
УНІКАЛЬНА КНИГА З ЯБЛУНИЦІ – це про Івана Дроняка і його працю «Гуцульщина».
НЕЛЕГКА СПРАВА – ДУМАТИ В СТОВПЧИК... – твердить Марія ЯВОРЕНКО, презентуючи нову книгу рахівської фіглярки Оксани Йонащ-Тодер.
Краєзнавець Василь ПЕТРІВ з Прокурави подає оригінальний погляд на переклади Марійки Підгірянки.
Володимир ГАЮК не приховує:- «ВЕЛИКІ ВУЙКИ» - ЧЕРГОВЕ ПРИНИЖЕННЯ ГУЦУЛІВ
На спомин незабутнього Юрія Боберського журнал публікує есей СЛАВНИЙ ЛЕМКО ІЗ СЕРЦЕМ ГУЦУЛА.
Придбати журнал можна буде у Верховині, Путилі, Косові, Рахові, Коломиї, Яремчі, Львові,  або зателефонувавши головреду (067-671-1558).
Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 265 | Додав: Tall_Admin | Дата: 14.01.2020

  Управа ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» щиро вітає жителів Гуцульщини, наших приятелів в Україні та закордоном з Новим роком та Різдвом Христовим!

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 244 | Додав: Tall_Admin | Дата: 31.12.2019

« 1 2 ... 5 6 7 8 9 ... 92 93 »