Головна » 2020 » Лютий » 10 » 9 лютого2020 року відійшов у вічність наш побратим Петро Васильович Люсюк
17:54
9 лютого2020 року відійшов у вічність наш побратим Петро Васильович Люсюк

Лосюк Петро Васильович – член-кореспондент Національної академії наук України, кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України та Народний учитель України, лауреат Всеукраїнської премії імені В.І.Вернадського, почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ( з 2016 року).

Народився Петро Васильович 4 березня 1936 року в с. Яворові Косівського району Івано-Франківської області. З відзнакою закінчив фізико-математичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (1962). У 1963 році став директором Яворівської школи. У 1974 році у Москві захистив кандидатську дисертацію на тему: «Моральне виховання старшокласників у процесі оволодіння народним декоративно-прикладним мистецтвом».

У 1994 році обраний членом-кореспондентом Академії педагогічних наук України, делегатом 4-го республіканського з’їзду вчителів 1977 року і 2-го Всеукраїнського з’їзду працівників освіти і науки 2001 року.

Відомий в Україні і за її межами фахівець у галузі виховання дітей та учнівської молоді засобами народного мистецтва, знаний педагог-практик, очолює науково-дослідну лабораторію «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» Національної академії педагогічних наук України на базі Яворівської загальноосвітньої школи та навчальних закладів Косівського району. Петро Васильович 25 років очолював Гуцульську освітянську Раду. З його ініціативи проведено 21 Зліт обдарованої творчої молоді Гуцльщини. Розробив та втілив у педагогічну практику авторську концепцію організаційно-педагогічних основ діяльності сільської школи, яка базується на впровадженні системи трудового, естетичного й інтелектуального виховання на основі декоративно-прикладного мистецтва Гуцульщини, краєзнавчо-пошукової, соціально значущої суспільно корисної й природоохоронної роботи дітей, учнівської молоді, їхніх батьків та громади. Більше 45 років очолює Яворівську середню загальноосвітню школу, в стінах якої та в сільських загальноосвітніх навчальних закладах західноукраїнського регіону успішно реалізовано розроблені концептуальні підходи, зміст, форми і методики вивчення гуцульщинознавства у поєднанні з різноманітною до профільною підготовкою старшокласників у процесі засвоєння народних ужиткових ремесел як важливої складової регіонального компонента освітньо-виховної практики.

Автор понад 65 наукових праць, зокрема: «Декоративно-прикладне мистецтво в школі», «Гуцульська школа», «Гуцульщинознавство в українській національній школі», «Хрестоматія з гуцульщинознавства», «Школа здібностей», «Творчість юних», «Моя Гуцульщина» та інші.

Нагороджений медаллю А.С.Макаренка, нагрудним знаком Міністерства освіти і науки України «Відмінник України», медаллю НАНП України «Ушинський К.Д.» та «Григорій Сковорода»

У 2011 році за високі трудові досягнення Петро Васильович отримав почесну нагороду Міжнародного Академічного Рейтингу «Золота фортуна» – медаль «20 років Незалежності України».

 Нагороджний медалями  за «Особливі заслуги перед прикарпатям» та «Особливі заслуги перед Гуцльщиною».  

Управа Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» глибоко сумує з приводу тяжкої втрати та висловлює щирі співчуття рідним і близьким покійного.

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 352 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0