Головна » Новини Закарпатської Гуцульщини

Гуцульська овеча бринза (або бриндзя) отримала свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення та стала інтелектуальною власністю гуцулів.

Про це йдеться на сторінці Geographical Indications in Ukraine (Географічні заначення в Україні) у фейсбуці.

«Поза сумнівом, для нашого проєкту це новина року: гуцульська овеча бриндзя отримала свідоцтво про реєстрацію географічного зазначення!» – йдеться в дописі.

Гуцульська бринза отримала статус захисту за походженням 1

Нагадаємо, підписавши Угоду про асоціацію, Україна і Європейський Союз зобов’язалися захищати географічні зазначення одне одного. Та поки у ЄС зареєстрували понад 3,5 тисячі таких пунктів, в Україні лише почали впроваджувати відповідну систему. 

Для того, аби зареєструвати продукт як географічне зазначення, він має бути впізнаваним та виготовлятися не менш як три десятиліття. Географічне зазначення, на відміну від торгової марки, присвоюється товару довічно і може бути скасоване, якщо продукт не виробляють понад 7 років. Та поки воно діє, виробники не мають права відходити від автентичного рецепта.

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 290 | Додав: Tall_Admin | Дата: 06.12.2019

На Рахівщині, в Ясінях, стартував VII фестиваль «Довбушева юшка». Цим дійством тут зазвичай святкують день селища. Цьогоріч селищу виповнилося 522 роки. Стартували традиційно урочистою ходою з центра населеного пункту. Саме ж святкування проходило на місцевому стадіоні. Смачна кухня - не єдине чим дивували на заході. Традиційне гуцульське вбрання, інструменти та музичний супровід не залишив байдужим ні місцевих жителів,ні відвідувачів свята. Варто додати,що фестиваль проходить за підтримки народного депутата України Василя Петьовки. Також від імені народного депутата відзначили місцевих жителів,які працюють на благо Ясіня, роблять його кращим та прославляють далеко за межами Рахівщини. У програмі свята: хід урочистої колони, приготування «Довбушевої юшки» на відкритому вогні, святковий концерт за участі артистів української естради. Розважали гостей «Довбушевої юшки» Оксана Романюк, Роман Тафійчук, народні артисти України дует «Писанка», Василь Мельникович (Гуцул Хуліган), народні артисти України гурт «Дзвони», гурт «Будьмо», національний академічний ансамбль пісні і танцю «Гуцулія».

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 292 | Додав: Tall_Admin | Дата: 29.10.2019

Цих вихідних делегація Східниці взяла участь у щорічному фестивалі «Гуцульська міра» в Румунії. Фестиваль весняних обрядів пройшов у комуна (об’єднаній територіальній громаді) Бистра, з якою Східниця підтримує партнерські відносини. Українці, які проживають у Румунії, уздовж українсько-румунського кордону належать до Гуцульщини, яка характеризується унікальними етно-культурними особливостями. Не зважаючи на багаторічну політику румунізації національних меншин, в комуні Бистра добре збережена українська мова та гуцульські традиції. Яскравим прикладом цього є фестиваль весняних обрядів «Гуцульська міра». Міра – це традиція, коли вівчарі доять та міряють молоко їхніх овець. Цей обряд представлений тут як яскраве дійство, цікава туристична атракція, куди збирається багато гостей. На цьогорічне свято приїхало чимало шанувальників гуцульської культури із багатьох куточків Румунії та з-за кордону. Серед присутніх були делегації з смт. Ясінь та с. Богдан Рахівського району Закарпатської області. У ході фестивалю пройшло освячення овечої стаї перед першим виходом на полонини, парад гуцульського одягу, конкурси сопілкарів, трембітарів, солістів, різноманітні забави, та частування вівчарськими і традиційними гуцульськими стравами. Також в рамках цього заходу було обговорено питання поглиблення українсько – румунської прикордонної співпраці та підтримку партнерських відносин між курортною Східницею та комуною Бистра.

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 377 | Додав: Tall_Admin | Дата: 26.06.2019

1 2 3 ... 13 14 »