Головна » Новини Галицької Гуцульщини

 22 травня святкує 60-літній ювілей заслужена майстриня народної творчості Марія Миколаївна Стефак із Рунгурів Коломийського р-ну, яка прославилася на увесь світ виробами свого ткацького верстата: унікальними вишиванками, барвистими рушниками, крайками і запасками, які з гордістю носять українці як у рідному краї, так і в  різних країнах світу, куди їх закинула доля.  Чимало молодих пар пішли під вінець у вишитих строях Марії Стефак. Вона ткала рушники для учасників Національного заслуженого академічного ансамблю ім.Г.Верьовки, костюми для солістів ансамблю "Гопак", для багатьох відомих співаків. Виткана  сорочка за мотивами борщівської вишивки на виставці в Києві була визнана найкращим твором 2010 року, а про тематичні рушники Марії Стефак, виткані за мотивами українських пісень та колядок, знято не один сюжет на Івано-Франківському, Чернівецькому та Київському телебаченні, бо це справді "нове слово" у народному прикладному мистецтві, коли кожен  узір на полотні передає рядки пісенного твору. Таким є авторський винахід Марії Стефак, недаремно її прийняли до Національної спілки народних майстрів України ще в 1995 році, а в 2009 удостоїли звання заслуженого майстра народної творчості.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 403 | Додав: Tall_Admin | Дата: 21.05.2020

                    30 років тому вперше в Україні було створено Верховинське районне Товариство «Гуцульщина». З  нагоди відзначення ювілею 14 лютого у селищі Верховина відбувся круглий стіл під час якого проаналізовано діяльність Товариства за цей період, та окреслено нові завдання на майбутнє. 

 

 Круглий стіл традиційно розпочався із виконання державного гімну України та молитви. Головуючий на засіданні Ярослав Кікінчук  нинішній голова районного Товариства «Гуцульщина» запросив учасників урочистого засідання висловитися про історію створення та діяльності Товариства за цей період. 

Цікавими спогадами поділились учасники перших установчих зборів Петро Понеполяк, Іван Дроняк та Дмитро Кіращук. Про діяльність товариства у період 1995-2015 рр. розповіли Іван Зеленчук, Микола Ілюк, Володимир Синітович, Ганна Ілійчук, Парасковія Рашковська,  Ярослав Зеленчук, Всеволод Ватаманюк, Михайло Пониполяк та інші.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 380 | Додав: Tall_Admin | Дата: 18.02.2020

На Гуцульщині 22 січня, в День Соборності України урочисто відкрили меморіальну таблицю уродженцям м.Надвірна, науковцям, членам товариства «Просвіта», громадським діячам Федору, Миколі та Юрію Срібним на приміщенні «Просвіти» на вул.Мазепи(колишня Станіславська).
Участь у заході прийняли духовенство, представники влади, вчителі ,ліцеїсти Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату, вихованці НСОУ "Пласт "станиця Надвірна, громадські діячі, представники установ, організацій, мешканці міста. На початку урочистої церемонії прозвучав державний Гімн України.
Право відкриття па­м’ятного знаку надали народному депутату України Зіновію Андрійовичу та ініціатору і організатору   встановлення меморіальної таблиці, члену Національної спілки краєзнавців України  Ігорю Андруняку. Всечесні отці- декан Надвірнянського деканату УПЦ митрофорний протоієрей Олег Траско та отець  Михайло Мільчаковський Надвірнянського деканату УГКЦ провели освячення меморіальної таблиці. З історичною довідкою виступив краєзнавець, член ВГО "Гуцульщина",громадський діяч Ігор Андруняк, який відзначив визначну роль братів Срібних Федора, Миколи та Юрія у культурному, освітньому і духовну розвитку  громади  м.Надвірна та українського народу, відстоюванні національної ідеї та незалежності України.далі ...
Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 281 | Додав: Tall_Admin | Дата: 25.01.2020

14 січня ц.р. відбулися збори районного товариства «Гуцульщина»  на яких розглянуто підсумки роботи  Товариства за 2019 рік, а також ряд інших важливих питань що стосуються  його діяльності.

Головуючий на засіданні голова районного товариства «Гуцульщина» Михайло Нечай проінформував присутніх про роботу та здобутки районного Товариства в 2019 році. Зокрема про участь культурно-мистецьких колективів району у XXVI Міжнародному Гуцульському фестивалі, заходах, які представляли Гуцульську культуру в Україні та закордоном, а також проведенні регіональних свят та фестивалів, виставок художників і майстрів прикладного мистецтва. Звернув також увагу на співпрацю з органами місцевого самоврядування з питань соціально-економічного розвитку та проведення адміністративно-територіальної реформи.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 383 | Додав: Tall_Admin | Дата: 17.01.2020

1 2 3 ... 34 35 »