Головна » Архів матеріалів

Верховинський район традиційно представив найкращі колективи  на ХХІІІ Міжнародному гуцульському фестивалі у м. Рахів: народний аматорський танцювальний колектив клубу с. Віпче (керівник – Василь Ілюк), народний аматорський ансамбль дримбарів БК с. Верхній Ясеній (керівник – Микола Максим’юк), народний аматорський оркестр народних інструментів (керівник – Іван Мартищук),  зразковий вокальний ансамбль «Гуцульські дівчата» РОМЦ  (керівник – Ірлана Кікінчук), вокальне тріо «Горицвіт» РОМЦ (керівник – Марія Ілійчук). Також  на  у програмі фестивалю взяли участь автор та виконавець  пісенних творів Іван Потяк, солісти Ольга Сенчук та Ігор Нидоходюк,  майстри народного мистецтва Галина Кутащук, Іван Романюк,  Заслужений майстер народної творчості України   Василина Янушевська,, Заслужений працівник культури України, керівник аматорської кіностудії «Полонина»,  Іван Дроняк.

На ХХІІІ Міжнародному гуцульську фестивалі Верховинщина виступила достойно, завоювавши високі нагороди І та ІІ ступенів, та  вкотре  довівши, що  наш край заслужено називають  «серцем Гуцульщини».  Вручення Дипломів  керівникам колективів відбудеться на колегії  РДА .

 

 

Відділ культури і мистецтв

Верховинської райдержадміністрації

 

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 939 | Додав: Tall_Admin | Дата: 08.09.2016

IMG_0119Близько сорока тисяч гостей приїхали до найвисокогірнішого міста України на XXIII Міжнародний гуцульський фестиваль і ХVI гастрономічний фестиваль-ярмарок “Гуцульська бриндзя”.

В неділю, 4 вересня участь в урочистій ході взяли представники 21 населеного пункту Рахівщини, інших районів Закарпаття, а також делегації з Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей. Приїхали й гості з-за кордону, а саме: Румунії, Молдови, Угорщини, Польщі, Словаччини, Німеччини і Латвії.

Після відкриття фестивалю, запалення традиційної гуцульської ватри та нагородження переможців Міжнародного гуцульського фестивалю бажаючі відвідали стилізовані садиби населених пунктів. Їх за оформленням, найкращих ґазду та ґаздиню, кращі роботи народних умільців, продукцію вівчарства, рівнем частування та оригінальністю представлення оцінювало журі.

читати далі >

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 555 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.09.2016

IMG_9974З нагоди ХХІІІ Міжнародного гуцульського фестивалю та відзначення 45-річчя Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера», 2 вересня у приміщенні Рахівської районної державної адміністрації пройшла міжнародна науково-практична конференція «Екологічні, соціально-економічні та історико-культурні аспекти розвитку прикордонних територій Мараморощини».

 

 
В роботі конференції взяли участь близько 100 науковців, представники органів влади, місцевого самоврядування і гості з України, Румунії, Словаччини, Угорщини та Польщі.
Конференцію відкрила начальник управління зовнішньо-економічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва Закарпатської облдержадміністрації Рената Мойш-Шіман.
 
Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 488 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.09.2016

Як в Рахові проходить Міжнародний гуцульський фестиваль3-го вересня, в Рахові відбувся  XXIII Міжнародний гуцульський фестиваль. Розпочалося свято урочистою ходою містом до основної сцени фесту – амфітеатру "Буркут".

Фестивальна колона була сформована із районів гуцульських регіонів Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей.  Від Верховинського району колону очолили: голова райдержадміністрації Олег Лютий, голова районної ради Іван Шкіндюк. Також в урочистій ході взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації Ярослав Скуматчук, заступник голови райдержадміністрації Світлана Уршеджук, заступник начальника управління культури  Івано-Франківської облдержадміністрації Мирослава Корнелюк, голова районного товариства «Гуцульщина» Михайло Нечай, начальники відділів райдержадміністрації та районної ради, депутатський корпус районної ради, члени районного товариства «Гуцульщини», колективи художньої самодіяльності району та майстри декоративно-вжиткового мистецтва.

Фестиваль урочисто відкрили: голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк та голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

Розпочався фестиваль із того, що "Про Захід", встановив Національний рекорд України. На одній локації зібралася найбільша кількість трембітарів, які разом заграли на трембітах. А власне 56 трембітарів. Після того, як запалала полонинська ватра, розпочався власне конкурс. Фестивальні майданчики були розташовані у кількох місцях Рахова, і на кожній сцені між собою змагалися виконавці та художні колективи. На площі перед будинком культури розташувалася виставка-ярмарок декоративно-вжиткового мистецтва.

Загалом, Рахів в цей день виглядав як справжня столиця гуцульського фесту: таку кількість гуцулів у етнічному одязі, ще й здебільшого автентичному, не часто побачиш в одному місці. Просто на вулицях грали музики, розспівувалися пісні та навіть танцювали.

читати далі >

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 507 | Додав: Tall_Admin | Дата: 06.09.2016

Слава Ісусу Христу!

       Ваше преосвященство, поважна президія, шановна гуцульська громада та наші гості. Від імені Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» щиро вітаю Вас на гостинній Рахівщині, де ми зібрались на черговий ХХІІІ Міжнародний Гуцульський фестиваль. Історія гуцульських фестивалів розпочалась у жовтні 1990 року у селі Верхній Ясенів Верховинського району за рік до проголошення Незалежності України. На всіх етапах розбудови нашої держави фестивальний рух сприяв утвердженню національної свідомості і відповідальності в розбудові України, її багатонаціональної культури, традицій, розвитку прикладного мистецтва та народної творчості. В роботі фестивалів приймали участь президенти, міністри, політичні та громадські діячі, багато численні гості гуцульських товариств з Румунії, Польщі, Чехії, Великобританії, США та багатьох інших країн, що сприяло налагодженню міжнародних економічних та культурних зв’язків.  На нинішньому фестивалі присутні гості з багатьох країн, зокрема: Румунії, Чехії, Польщі, Литви, Молдови, а також наші побратими лемки та бойки.  Ми щиро вдячні за  провдену роботу по підготовці фестивалю головам Рахівських районної держаної адміністрації  Павлу Басарабі та районної ради  Василю Дану. Голові Закарпатської обласної держаної адиміністрації Генадію Москалю який є почесним гостем нашого фестивалю.

        Головним меседжом нинішнього як минулорічного фестивалю, що проходив  в м. Надвірна є патріотична тематика, яка протягом багатьох століть на прикладі опришківських рухів, січових стрілців воїнів УПА, Героїв Небесної Сотні, учасників АТО допомагала і допомагає гуцулам та іншим нашим побратимам боротись за волю і незалежність з різними ворогами та поневолювачами. Це особливо стосується Закарпаття. Зокрема славної Рахівщини де в Ясіні 1918 року була проголошена Гуцульська Республіка, а пізніше у 1939 році у м. Хусті проголешена Карпатська Україна. Основним завданням яких була розбудова великої незалежної української держави.

         Особливо актуальним є наше сьогодення, коли Україна веде збройну боротьбу з терористами на сході України.  Пам'ять про загиблих героїв завжди буде жити в наших серцях.

         Бажаю всім творчим колективам, майстрам народної творчості та прикладного мистецтва Гуцульщини успішно виступити, одержати перемоги та стати лауреатами фестивалю і цим підтримати нашу боротьбу за розбудову Європейської України.

                  Закувала зозуленька, гей на полонині.

         Слава нашій Гуцульщині,

         Слава Україні!

 ХХІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль оголошую відкритим.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 487 | Додав: Tall_Admin | Дата: 03.09.2016

« 1 2 ... 82 83 84 85 86 ... 92 93 »