Головна » Архів матеріалів

XXIII Міжнародний Гуцульський фестиваль і ХVI гастрономічний фестиваль-ярмарок ,,Гуцульська бриндзя” проведуть 2 – 4 вересня 2016 року у місті Рахів.

Традиційно фестиваль відбувається у восьми гуцульських районах Івано-Франківської, Чернівецької і Закарпатської областей, а саме: Путильському, Вижницькому, Яремчанському, Верховинському, Надвірнянському, Коломийському, Косівському і Рахівському.

Рахівщина прийматиме гостей вже вчетверте.

У фестивалі візьмуть участь самодіяльні мистецькі колективи гуцульського регіону, які змагатимуться за першість на семи сценах у декількох жанрах: пісенному, музичному, театральному, хореографічному. Райони представлять для участі колективи, основу репертуару яких складають співанки, коломийки, пісні і танці, драматичні твори, сюжети відеофільмів з життя гуцулів.

читати далі >

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 714 | Додав: Tall_Admin | Дата: 15.08.2016

Видавництво «Тиса» щойно видало книжку «Рахівщини славні імена» про знакових уродженців району, які своєю діяльністю примножили минулу і нинішню славу нашого краю.

На Закарпатті під однією палітуркою зібрали "Рахівщини славні імена" (ФОТО)

Серед славетних імен – президент Гуцульської Республіки Степан Клочурак і районний командант Карпатської Січі Павло Волощук, перший міністр транспорту Орест Климпуш і міністр оборони, маршал Китаю Іриней Фендь, український письменник-сатирик Іван  Рознійчук (Марко Бараболя) і видатний закарпатський вчений Микола Грицак, генерал-полковник Іван Руснак і  підпільник ОУН Іван Мирон,  композитор Микола  Попенко і видатний живописець Йосип Бокшай, Герой України Петро Гаджа і Герой Радянського Союзу Олекса Борканюк, доктор біологічних наук, професор Федір  Гамор і еколог, член Угорської та Австрійської академій наук Янош Балог, священномученик єпископ Теодор Ромжа і православний святий Алексій Карпаторуський (Олександр Кабалюк), перший побратим Олекси Довбуша Іван Рахівський і діяч Гуцульської республіки та посол Сойму Карпатської України  Дмитро Німчук, єпископ  греко-католицької митрополії в Піттсбурзі Данило Іванчо і учений-просвітянин та культурний діяч Іван Жеґуц з Мюнхена, заслужений учитель України Ганна Антосяк і відомий краєзнавець та педагог Микола Ткач, Заслужений художник України Микола Ворохта і Заслужений журналіст України Олександр Масляник, поет Василь Кухта і скульптор Юрій Гав’юк, футболіст, майстер спорту міжнародного класу Іван Яремчук і Заслужена артистка України Галина Грегірчак, вчений-талмудист Девід Вайс Галівні та інші наші видатні земляки.

читати далі >

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 541 | Додав: Tall_Admin | Дата: 15.08.2016

Рахівщина запрошує на XXIII Міжнародний Гуцульський фестиваль і ХVI гастрономічний фестиваль-ярмарок ,,Гуцульська бриндзя”!

Програма XXIII Міжнародного Гуцульського фестивалю і ХVI гастрономічного фестиваль-ярмарку ,,Гуцульська бриндзя”

 
Світлина від XXIII Міжнародний Гуцульський фестиваль.
Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 636 | Додав: Tall_Admin | Дата: 12.08.2016

У липні на території Національного природного парку «Верховинський» здійснено дводенну наукову експедицію з обстеження насаджень ялини європейської та сосни гірської.

В експедиції взяли участь: Юрій Дебринюк – професор кафедри лісових культур і лісової селекції Національного лісотехнічного університету України (НЛТУ), доктор с/г наук, Леонід Осадчук – завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства і недеревних ресурсів лісу НЛТУ, професор, доктор с/г наук, Сергій Матійчук – начальник Перкалабського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПОНДВ),  Василь Лосюк – науковий співробітник НПП «Гуцульщина», кандидат с/г наук. Від наукового відділу в експедиції взяв участь провідний науковий співробітник Іван Коляджин.

Під час експедиції на південно-західних схилах гори Хітанка нижче однойменної полонини було обстежено праліси ялини європейської (смереки) на території Прикордонного ПОНДВ. На цих ділянках зафіксовані всі основні ознаки пралісів: наявність мертвої деревини, чітко виражена ярусність насаджень, наявність підросту та різноманітний живий ґрунтовий покрив. Це дозволяє підтвердити, що дані насадження – праліси. У цих лісах не здійснювались рубки лісу, оскільки це віддалена та важкодоступна територія, яка знаходиться вище гідротехнічної споруди кляузи-гаті Балтаґул. З полонини Хітанка також було візуально оглянуто лісові масиви з метою виявлення всихаючих куртин ялинників.

читати далі >

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 484 | Додав: Tall_Admin | Дата: 12.08.2016

Батьківщина Федьковича! Карпати підпирають українське небо. Це край висоти і чистоти духу. Сюди йдуть і йдуть люди, які прагнуть омити душу в чистих цілющих росах карпатських трав, піднятися духом до небесної блакиті, бо вони переконані, що «нема й нема кращого світа понад гуцульські гори»

            7 серпня 2016 року Путильщина традиційно святкувала річницю дня народження Юрія Федьковича. В ці дні вона прославляє свого сина, співця, Кобзаря, якому 08 серпня виповнилося 182 роки.

Пам’ять про нашого славного земляка живе в серцях вдячних нащадків. Свідченням цього є щорічне свято «Шовкова косиця», яке відбувається на родинному подвір’ї Ю.Федьковича. В цей день  вшанувати талант славного земляка зібралися його шанувальники – шановні путильчани та гості: Микола Савчук - голова райдержадміністрації, Руслана Скидан керуюча справами районної ради, Олег Стецевич заступник голови -керівник апарату облдержадміністрації, Тетяна Шарагова заступник начальника управління культури облдержадміністрації, Іван Пілат заступник директора учбово-методичного центру культури Буковини, Євдокія Антонюк-Гаврилащук завідувачка науково-методичного відділу Чернівецького обласного краєзнавчого музею, Людмила Черняк завідувачка відділом культури газети "Буковина" видавець, член спілки журналістів та краєзнавців України,Тамара Мінченко педагог,українознавець,заслужений працівник освіти України,громадсько-культурна діячка та Пресслужба обласної державної адміністрації.

читати далі >

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 586 | Додав: Tall_Admin | Дата: 09.08.2016

« 1 2 ... 84 85 86 87 88 ... 92 93 »