Головна » Новини Гуцульщини

 Управа Всеукраїнського Товариства  «Гуцульщина» глибоко сумує з приводу непоправної втрати смерті нашого побратима, відомого скульптора, активного громадського діяча Юрія Юрійовича Гев'юка.

 Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким покійного.

 

  Не стало Юрія Гавюка

 

Відомий скульптор, уродженець Рахова відійшов у засвіти на  73-му році земного життя.

Остання воля Юрія Юрійовича була така: «Поховайте мене у рідному Рахові…»

На його 70-ліття я написав ось цей есей:

Ніколи не минав нагоди побувати в його просторій, наповненій картинами, ескізами, альбомами,  міні-скульптурами  художній майстерні на вулиці Хімічній у Львові – тут щиро й гостинно приймав гостей жвавий  й усміхнений мій земляк і побратим Юрій Гавюк. Мимохіть розмова неодмінно вертала до рідного Рахова – митець миттю змінювався на обличчі, випрямляв плечі, у голосі зявлялися ніжні нотки, увесь наче сяяв, бо ж мовилося про вітцівщину!

В усіх анкетах чітко підкреслював: народився 27 вересня 1947 року серед чарівних карпатських гір у найвищому місті України  - Рахові. Уздріти світ у  високогір’ї й не мати чутливу до усього прекрасного душу – майже неможливо! Барвисте й таке поліфонічне середовище визначально формувало мистецьку  самосвідомість юнака, а неповторна краса гірських пейзажів, народні епоси про карпатських велетів, опришків та Олексу Довбуша викували бунтарський характер Юрія: ніколи не був конформістом, завше відстоював власну позицію, стояв твердо й несхитно на рідній землі. Образне сприйняття, філософське осмислення історії рідного краю дозволило  втілити народні думи й легенди  в художніх творах.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 352 | Додав: Tall_Admin | Дата: 02.03.2020

До когорти славних імен українських письменників Гуцульщини належить уродженець високогірного села Кривополе Василь Портяк.

2 березня 2019 року відійшов у вічність. Проминув рік. Суспільно-культурне товариство «Гуцульщина у Львові» ініціювало виготовлення та встановлення на фасаді рідної сільської школи пам’ятної анотаційної дошки з барельєфом прозаїка.

13 лютого Верховинська районна рада присвоїла Кривопільському ліцею ім’я Василя Портяка.

Ряд громадських організацій планує провести у селі Крипополе урочисте народне віче та встановити і відкрити анотаційну дошку з барельєфом Василя Портяка. Про дату буде повідомлено.

Вартість Анотаційної дошки з бронзовим барельєфом письменника становить 70 тис грн. Просимо підтримати, кошти переказувати на відкритий спеціальний рахунок у ВТ «Кредобанк», №: UA763253650000000260080011182 з поміткою: «На барельєф Василю Портяку».

 

Управа Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» підтримує пропозицію  Суспільно-культурного товариства «Гуцульщина» у м. Львів» та запрошує всіх небайдужих надати матеріальну допомогу оргкомітету, у вирішення цієї важливої патріотичної справи  по вшануванню памʼяті відомого письменника і громадського діяча Гуцульщини.

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 248 | Додав: Tall_Admin | Дата: 27.02.2020

Лосюк Петро Васильович – член-кореспондент Національної академії наук України, кандидат педагогічних наук, Заслужений вчитель України та Народний учитель України, лауреат Всеукраїнської премії імені В.І.Вернадського, почесний професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ( з 2016 року).

Народився Петро Васильович 4 березня 1936 року в с. Яворові Косівського району Івано-Франківської області. З відзнакою закінчив фізико-математичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (1962). У 1963 році став директором Яворівської школи. У 1974 році у Москві захистив кандидатську дисертацію на тему: «Моральне виховання старшокласників у процесі оволодіння народним декоративно-прикладним мистецтвом».

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 352 | Додав: Tall_Admin | Дата: 10.02.2020

Щороку, в останню суботу січня, львівські гуцули збираються у велике гуцульське коло, щоб відзначити роковини Суспільно-культурного товариства «Гуцульщина». Цьогоріч гуцули зібралися уже 29-й раз. Свято відбулося 25 січня у приміщенні Франківської райадміністрації міста Львова.

 

На святкування до львівських гуцулів прибули численні гості з Галицької та Закарпатської Гуцульщини.

«Ось уже 29 років як ми разом зустрічаємось і проводимо коляду. Багато змінилось в нашому житті, багато нового і цікавого, але минуле не можна забувати і відкидати, бо без нього не було б майбутнього» – зазначила незмінна ведуча свята Леся Луців.

Завітав до гуцулів чудовий, багатогранний, частий учасник Міжнародних гуцульських фестивалів Дитячий ансамбль пісні і танцю «Писанка», який відкрив урочисту частину річниці товариства «Гуцульщина». Прекрасні і талановиті дітки – учасники ансамблю потішили переповнену залу різдвяною програмою. 

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 359 | Додав: Tall_Admin | Дата: 03.02.2020

  23.01.2020р. у місті Івано-Франківську відбувся черговий десятий з’їзд ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина». В з’їзді прийняли участь 55 делегатів районних та міських відокремлених підрозділів Товариства з Верховинського, Косівського, Вижницького, Надвірнянського, Путильського, Рахівського районів, а також з м. Львова, Івано-Франківська та Яремча.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 408 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.01.2020

« 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 »