Головна » Новини Гуцульщини
У Львові друкують перший тираж книги «Етнологія Гуцульщини: фольклор і обрядовість» авторства знаної не лишень у Косові письменниці, етнологині і редакторки Аделі Григорук.
252 сторінки, майже 200 фото і стільки ж персоналій – такі, так би мовити, параметри цього ошатного видання. Однак головне у книзі – зміст, наративи і візії, заглиблення у незмірний Гуцульський Світ. Його, цей Світ, авторка знає чи не достеменно: фахово подає ґрунтовний матеріал про багатовіковий досвід і традиції культури українського населення Східних Карпат – гуцулів, які відзначаються яскравою етнографічною самобутністю, своєрідним комплексом ментальних рис і оригінальним типом національного світобачення, що знайшло своє відображення в гуцульському фольклорі та обрядовості.
Як зазначив редактор і видавець книги Олександр Масляник, читач отримає унікальну можливість систематичного пізнання Гуцульського світу для наповнення духовного життя яскравими національними рисами, творення модерного мистецтва і культури зі збереженням народних скарбів.
Книга адресована усім тим, хто цікавиться гуцульською народною культурою, стане у пригоді учням загальноосвітніх навчальних закладів, ліцеїв, гімназій, студентам гуманітарних спеціальностей ВНЗ, учителям, керівникам гуртків, педагогам-організаторам, викладачам.
Незабаром книгу можна буде придбати через громадських озповсюджувачів і у районних товариствах «Гуцульщина».
Маємо надію, що частину тиражу буде закуплено для бібліотек гуцульських районів.
Олена ДЗЮБА
Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 261 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.05.2020

В сімдесять розквітає життя,

І душа, наче пташка, співає!

І хоч в юність нема вороття,

Та у серці вона оживає!

Хай у житті Вашім завжди буде літо,

А якщо осінь – то тепла й золота!

Нехай у гості їдуть завжди діти,

Хай сміх і радість на подвір’ї не стиха!

Нехай рясні дощі несуть для Вас здоров’я,

Проміння сонячне цілує у вуста!

Нехай онуки зігрівають Вас любов’ю,

Бажаєм довгого й щасливого життя!

Грані таланту художника

Антона Григорука

Знайомство із доробком Антона Григорука відкриває можливість проникнути в особливу духовно-естетичну сферу, де панує гармонія, злагодженість усіх сторін буття, де відчувається прагнення автора подарувати людям щось таке, що їм іще не відоме або чого вони за щоденними клопотами не помічають. Кожна робота віддзеркалює поетичність душі, непересічність натури, а його індивідуальна мистецька система тотожна тим уявленням про красу світу, своєї Вітчизни та її культури й історії, за якими творчість художника кваліфікується як суттєво українська за змістом і формою національного світогляду.

2

Сфера образотворчої діяльності Антона Григорука достатньо широка. Насамперед — це акварельний та олійний живопис: пейзажі, портрети, натюрморти,жанрові композиції. А ще — книжкова і станкова графіка, ілюстрування книг для дітей, монументальна творчість. Його життя — 50 років педагогічної і творчої роботи — це немовби щире освідчення в безмежній і безкорисливій любові до своєї землі, її людей, до України, плекання молодого покоління художників, які своєю мистецькою працею прославлятимуть рідну Батьківщину у себе вдома й у близьких та далеких земних світах.

Він з тих митців, які постійно гостро відчувають внутрішній зміст і необхідність творення для здійснення мети і свого покликання.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 362 | Додав: Tall_Admin | Дата: 05.05.2020

Інтернет-фестиваль 27-29 березня 2020 у фейсбуці «ВІД ГУЦУЛІЇ – ДО КРЯЖІВ ДОНЕЦЬКИХ» пам’яті поета-політв’язня, Шевченківського лауреата ТАРАСА МЕЛЬНИЧУКА
 
Коронавірус різко втрутився в наше життя. Тому порадившись із друзями, видатними діячами духовності, мистцями дійшли висновку, що в умовах загострення карантину найкраще спробувати провести у пам’ятні дні відходу визначного мистця спершу спробувати провести Інтернет-фестиваль у фейсбуці, а відтак, коли спаде світова напруга, провести в Чернівцях і Хотині, де свого часу працював Тарас Мельничук живий фестиваль, визначивши лауреата літературної премії «Князь роси» Імені Тараса Мельничука за 2020 рік.. Тим паче, що всі надіслані матеріали на Інтернет-фестиваль будуть надруковані на сторінках «Буковинського журналу» (число 2 від 2020).
 
Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 329 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.03.2020

3 березня 2020 року  у м. Косів під головуванням голови Громадської організації Всеукраїнське товарство «Гуцульщина» Дмитра Стефлюка за участю голови Косівської районної ради Павла Ванджурака, голови Косівської райдержадміністрації Петра Іванишина, міського голови Юрія Плосконоса, а також  голів обʼєднаних територіальних громад Косівщини відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та проведення (11-13 вересня 2020 року) XXVII Міжнародного гуцульського фестивалю

На засіданні були обговорені ключові питання щодо підготовки Міжнародного Гуцульського фестивалю: окреслено ряд організаційних заходів та напрями діяльності щодо проведення фестивалю.

У засіданні взяли участь: керівники районних служб, управлінь та організацій, працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, які забезпечують організацію та проведення Міжнародного гуцульського фестивалю на території Косівського району.

 

За результатами обговорення члени організаційного комітету напрацювали план підготовчих дій та прийняли відповідні рішення.

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 327 | Додав: Tall_Admin | Дата: 04.03.2020

« 1 2 3 4 5 ... 33 34 »