Головна » Новини Гуцульщини

 23 липня в Карпатському Національному заповіднику Говерла відбувся масовий виїзд на гору Говерла зі сторони села Богдан.

 За повідомленням читача Голосу Карпат, такий захід в природному заповіднику, що охороняється державою, дозволив собі провести один з львівських мотоклубів,пише Дзеркало Коломиї.

 

За інформацією джерела, мотоциклісти зробили підйом без жодних погоджувальних документів, без дозволу лісництва, поліції, природоохоронної служби.

 Зазначається, що більше десяти мотоциклів на кросовій резині могли знищити стежку та завдати збитків нанесено рідкісній флорі і фауні заповідника.

 Для порівняння в Польщі тільки за в’їзд у лісопаркову зону штраф від 5000-20000 тисяч злотих (1300-5000$) і конфіскація транспортного засобу, Німечина – за в’їзд до лісу від 8000 євро і можливий рік ув’язнення.

далі >

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 416 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.08.2016

Щиро вітаю Вас із великим християнським святом – Трійцею!

 Це величне свято є торжеством віри у Бога, духовності та моральності. Свято Трійці додає всім нам сили жити, боротися зі злом, бути впевненими, що правда і любов завжди перемагають, що віра творить дива. Трійця - святість!  

Трійця - мудрість! 
Трійця - сила, надія і суть! 
Нехай не прийде до вас душевна скупість, 
Нехай буде вірним ваш життєвий шлях! 
Нехай зійде і на вас осяяння -
Добре слово - початок усього, 
Віра в порятунок, а з ним - воскресіння
Вічної любові благодатній Його!

 

З повагою

 

Голова Всеукраїнського

товариства "Гуцульщина"                                             Дмитро Стефлюк

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 613 | Додав: Tall_Admin | Дата: 18.06.2016

Пряма мова - автор Котюк Ольга

Гість студії - голова Всеукраїнського товариства "Гуцульщина", знаний гуцул з Верховинщини Дмитро Стефлюк.

Послухати інтерв’ю за посиланням >

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 486 | Додав: Tall_Admin | Дата: 10.06.2016

Гуцульський бестселер "Дідо Иванчік" вийде у видавництві "Фоліо" Петро Шекерик-Доників - відомий гуцульський громадський діяч, збирач фольклорно-етнографічних матеріалів, самодіяльний актор, публіцист і письменник. Справжнім літературним шедевром Петра Шекерика-Дониківа є його роман «Дідо Иванчік», написаний у кінці 30-х років ХХ століття, в якому автор зображує життя гуцулів - духовний і матеріальний світ горян від давніх часів і аж до початку ХХ століття. З приходом радянської влади Петра Шекерика-Дониківа переслідували, перешкоджали йому писати, вилучили вже написану першу частину роману. І все ж автору вдалося дописати свій найбільший літературний твір, остання сторінка якого датована 20 квітня 1940 року. А через три тижні його заарештували. Сліди письменника загубились у Сибіру. За словами польського письменника Станіслава Вінценза, Петро Шекерик-Доників «був людиною талановитою, якщо не геніальною, і створив твір, який... буде гордістю саморідного письменства і пам’ятником старої мови, якому немає рівного...». У виданні збережено особливості авторської мови, правопису та пунктуації.
Читайте більше тут: http://expres.ua/digest/2016/03/23/179012-guculskyy-bestseler-dido-yvanchik-vyyde-vydavnyctvi-folio

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 545 | Додав: Tall_Admin | Дата: 05.06.2016

Регіональна громадська організація освітян «Гуцульська освітянська рада» об’єднує всі загальноосвітні навчальні заклади Гуцульського регіону України. До цієї громадської організації, яку очолює завідувач Науково-дослідної лабораторії «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство», член-кореспондент НАПН України Петро Лосюк, входять загальноосвітні школи Галицької, Буковинської і Закарпатської Гуцульщини. Відомо, що згідно сучасного адміністративно-територіального устрою, до Гуцульського етнографічного регіону України відносяться: Верховинський, Косівський, Надвірнянський і Коломийський р-ни та Яремчанська міська рада Івано-Франківської обл.; Путильський і Вижницький р-ни Чернівецької обл.; Рахівський р-н Закарпатської обл.. Два десятиліття тому «Гуцульська освітянська рада» підтримала традицію спільного проведення на Гуцульщині регіональних Зльотів творчої учнівської молоді Гуцульщини, яку започаткував колишній начальник Вижницького відділу освіти Дмитро Никифоряк. Протягом цього часу науковці Відділення «Гуцульщина» НДІУ тісно співпрацювали із Науково-дослідною лабораторією «Гуцульська етнопедагогіка і гуцульщинознавство» та «Гуцульською освітянською радою» в підготовці і проведенні Зльотів творчої учнівської молоді Гуцульщини. 

         Цієї весни, 6 травня 2016 року, в Дихтинецькій ЗОШ І-ІІІ ст., Путильського р-ну, Чернівецької обл., було успішно проведено черговий ХІХ Зліт творчої учнівської молоді Гуцульщини. В даному заході взяли участь делегації учнів і педагогів ЗНЗ із всіх восьми районів Гуцульського краю. Вашій увазі пропонуються документальні фотографії про участь делегації учнів і педагогів шкіл Верховинського р-ну, Івано-Франківської обл., які успішно виступила на цьому регіональному конкурсі, одержавши 7 дипломів І ст., 10 дипломів ІІ ст. і 2 дипломи ІІІ ст.

читати далі >

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 694 | Додав: Tall_Admin | Дата: 23.05.2016

« 1 2 ... 31 32 33 34 »