Головна » Архів матеріалів

У віддаленому гірському селі Буркут, що на Верховинщині, на приміщенні тамтешнього лісництва встановили пам’ятну дошку українській поетесі –Марійці Підгірянці.

Пам’ятка славній дочці Підгір’я, з’явилася завдяки ініціативі завідувача Білоославським музеєм Марійки Підгірянки, активіста Надвірнянського товариства «Гуцульщина» - Василя Левицького.

Лауреат премії М.Підгірянки В.Левицький розповів учасникам цієї знакової події про перебування у Буркуті, 109 років тому, поетеси на лікуванні. Тут також у 1901 році лікувалася Леся Українка.

У цьому заході взяли участь: директор НПП «Верховинський», голова районного товариства «Гуцульщина» Михайло Нечай, заступник керівника виконавчого апарату Верховинської районної ради, голова районного осередку «Просвіта» Василь Нагірняк, Зеленський сільський голова Володимир Феркаляк та лісничий Буркутського лісництва Микола Димидюк.

НПП «Верховинський» з нагоди такої події відкриє еколого-пізнавальний туристичний маршрут «Стежками Марійки Підгірянки», яка в 1907 році пройшла гірськими стежками з села Буркут до Пробійни.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 492 | Додав: Tall_Admin | Дата: 14.07.2016

На свято Різдва Івана Хрестителя у Хресто-Воздвиженському Манявського монастиря відбулося святкове богослужіння, яке очолив Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

У Божественній літургії взяли участь активісти Всеукраїнського товариства "Гуцульщина." Під час святкового богослужіння разом з ієрархами церкви, священиками, парафіяни і паломники молилися за мир у державі і військовослужбовців, які захищають територіальну цілісність України.

У проповіді до присутніх, Патріарх УПЦ КП  розповів історію святкування Різдва Іоана Предтечі, про любов до ближніх і до Бога і про бійців, які віддають своє життя за  Україну.

читати далі >

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 558 | Додав: Tall_Admin | Дата: 11.07.2016

   26 червня 2016 року  у селі Верхній Ясенів (урочище Запідок) Верховинського району відбулося багатолюдне свято, яке розпочалося позивними звуками трембіт, що своєю мелодією скликали гостей. З вітальними словом гостей та господарів свята привітали Народні депутати України Юрій Соловей та Микола Княжицький,  голови обласної державної адміністрації Олег Гончарук, обласної ради Олександр Сич, районної державної адміністрації Олег Лютий, районної ради Іван Шкіндюк. Голова Всеукраїнського товарисва «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк та голова союзу українців Румунії Мирослав Петрецький.

 На даному святі, можна було придбати різноманітну молочну продукцію власного виробництва яку представили на продаж селищна та 17  сільських громад, фермерські та селянські господарства району; 150 народних умільців запропонували гостям вишиванки, прикраси з бісеру, атрибути народних гуцульських та українських костюмів.

читати далі >

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 545 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.06.2016

На Яблуницькому перевалі 26 червня 2016 року урочисто вшанували пам'ять вояків Карпатської Січі. Відбулася панахида та віче з нагоди 77-ї річниці від дня загибелі та 20-ї річниці від дня перепоховання воїнів Карпатської Січі. 

Св'ященники відправили поминальну панахиду на могилі 14-ти  стрільців Карпатської Січі,які поверталися в Галичину після бою на Красному полі біля міста Хуст на Закарпатті. Вони були розстріляні і замордовані при переході  тодішнього кордону.

 В другій половині  березня 1939 року 1600 стрільців Карпатської України боронили Українську незалежну державу проти зверх 20 тисячної армії Королівства Угорщини. Карпатська Україна – офіційна назва автономної Української республіки у складі Чехословаччини у 1938-1939 роках. Верховним  Командантом Збройних Сил  Карпатської України (16-19.03.1939) був полковник Михайло Колодзінський , уродженець села Поточище Городенківського району на Івано-Франківщині.

У заходах взяли участь представники влади, ветерани Української Повстанської Армії, герої АТО, активісти Всеукраїнського товариства "Гуцульщина",  громадськість з Івано-Франківська, Ужгорода, Коломиї, Надвірної, Рахова, Яремче і прилеглих гуцульських сіл краю. Хори Коломийської і Надвірнянської  станиць УПА виконали патріотичні пісні доби визвольних змагань.

 Заступник голови

Надвірнянського районного відділення

Всеукраїнського товариства «Гуцульщини»          Ігор Андруняк

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 542 | Додав: Tall_Admin | Дата: 29.06.2016

 Іван Харук  журналіст обласного телебачення «Галичина» , активіст Івано-Франківського міського відділення Всеукраїнського товариства Гуцульщина» став лауреатом обласної премії в галузі журналістики імені Богдана Бойка за  документальну стрічку " Невидимі тіні", яка  присвячена відзначенню 50-ти річчю фільму " Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. В фільмі спогади, коментарі акторів, учасників зйомок. Зокрема, Лариси Кадочниковоі, Марії Миколайчук, Романа Балаяна, Мирослава Скорика, акторів- аматорів, яких режисер Сергій Параджанов обрав серед місцевих мешканців Верховинського району. Фільм " Тіні забутих предків" прославив гуцулів і Гуцульщину на весь світ. Оскільки кінострічка  протягом багатьох років перемагає у багатьох міжнародних конкурсах.

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 554 | Додав: Tall_Admin | Дата: 24.06.2016

« 1 2 ... 86 87 88 89 90 ... 92 93 »