Головна » Архів матеріалів

  

       В честь цього ювілею, 14 лютого 2020 року, в селищі Верховина відбувся «Круглий стіл», під час  якого проаналізовано діяльність Товариства за 30-річний період та окреслено основні завдання на майбутнє.

       Урочисті заходи, з нагоди цієї події, відбулись в районних та міських організаціях Товариства в Україні, за участю представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

       Згідно рішення Управи Всеукраїнського товариства «Гуцульщина», спільно з керівництвом музеїв вирішено організувати тематичні Виставки, присвячені діяльності Товариства. Зокрема, починаючи із 1 грудня 2020 року, буде відкрито окремі тематичні Виставки у трьох музеях Прикарпаття.

І.  Історико-краєзнавчому музеї «Гуцульщина», в селищі Верховина.

ІІ. Національному музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Йосафата Кобринського (м. Коломия).

ІІІ.  Музей-садиба родини Шухевичів в  селі Тишківці, Городенківського району. (Володимир Шухевич видатний дослідник Гуцульщини).

        Запрошуємо всіх бажаючих, у зручний для вас час, відвідати тематичні Виставки, присячені 30 річному ювілею Товариства «Гуцульщина» в Україні, ближче ознайомитись з етносоціальною історією Гуцульського краю, самобутньою етнографічною культурою і побутом гуцулів Українських Карпат.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 197 | Додав: Tall_Admin | Дата: 27.11.2020

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 188 | Додав: Tall_Admin | Дата: 26.11.2020

У серії  «Гуцульський світ» побачили світ «Жьиб’ївські новелі» авторства неперевершеного Онуфрія Манчука (Львів, Растр-7, 2020, 116 с.).

 «Гуцульський світ» – таку назву отримала нова видавнича серія, що її започаткували Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» та Національний музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського. До проекту фінансово долучилися гуцули громадської  організації  «Верховинсько-Київський клуб «Швейково».

У найближчих  планах - видати у серії  «Гуцульський світ» нові й перевидати призабуті скарби з великої гуцульської робітні.

Як зазначили автори проекту - голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро СТЕФЛЮК і генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського  Ярослава ТКАЧУК, вершинними є твори письменників, які народились і проживали на Гуцульщині й у 30-40-х роках минулого століття започаткували традицію творення художніх текстів гуцульським діалектом, сміливо імплементувавши його в мову власних творів. Маємо на гадці найперш Петра Шекерика-Дониківа та Онуфрія Манчука. Для них гуцульський діалект властиво став літературною мовою. І персонажі, й автори художнім мовленням відтворили найтонші нюанси гуцульського говору.

Онуфрій Манчук усі відведені йому Всевишнім земні роки жив і дихав Гуцулією. Чи широко відоме це ім’я сучасному читачеві? Ні. Тоталітарна радянська система викреслила це прізвище з усіх довідників. Тільки в новітні часи воскреслої незалежної України цей гуцул з неабияким літературним хистом і світлом українського духу став відомим широкому загалу.

Високі й сліпучі узверхи додавали йому сили та відваги. У Першу світову добровільно зголосився стати на захист рідного краю, служив в армії Головного отамана війська УНР Симона Петлюри, воював у батальйоні Українських Січових стрільців, брав участь у бою на горі Маківці. У вересні 1939-го вітав Червону армію з національним синьо-жовтим прапором. А як інакше зустрічати братів-східняків з великої України? Нова влада не забула того патріотичного пориву Онуфрія Манчука. Весною 1941 року енкаведисти забрали його з хати, катували у жьиб’ївській тюрмі і, втікаючи від німців, убили в гурті невинних гуцулів. Уся родина січовика Онуфрія Манчука була поскрибована: син, два молодші брати і зять загинули в рядах УПА.

«Жьиб’ївські новелі» Онуфрія Манчука – унікальна книга з життя Гуцульщини. Автор досконало володіє гуцульською говіркою, яка має багато відтінків і нюансів, з найбільшою виразністю скористався фонетичними відмінностями діалекту.

Вслухайтеся в неперевершений гуцульський гумор Онуфрія Манчука:

 

– Юрочьку любий та солодкий, єк минi скучьно без тебе було. Й говорит, тай говорит у один гайташ минути не стане. Адi, так єк адвокат у судi. Ати, мой, став єc видразу, єк пень, дурний. Шото має бути?

– Скучьно, – каже, – ї було без тебе? Аби по такiй правдi дихала! Видиш, шо бреше, але шо то є – мiркуєш. Iгi, мой! Знаєш, шо тут єкiс пiнта тобi теше, але єкi? Дурний єс, єк сак. Аж видтак, далi-нi-далi, уна тобі си приповiст. Шо купила собi новий кожух, фустку й ше когутки злотнi.

 

Збірка «Жьиб’ївські новелі»  Онуфрія Манчука повинна бути в кожній гуцульській хаті!

 

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 255 | Додав: Tall_Admin | Дата: 12.08.2020

 28 липня 2020 року у м. Косів   голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк провів засідання Управи товариства в якому взяли участь голови районних та міських  Товариств, начальники відділів культури, представники засобів інформації регіону Гуцульщина, керівники Косівської районної ради та райдержадміністрації Павло Ванджурак та Петро Іванишин.

Переглядів: 206 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.07.2020

 20 липня минуло тридцять років як відійшов у вічність Сергій Параджанов, український та вірменський кінорежисер, один з представників українського поетичного кіно, який створив відомий на весь світ кіношедевр «Тіні забутих предків» за однойменною повістю Михайла Коцюбинського.

З цієї нагоди на фасаді хати-музею «Тіні забутих предків» встановлено та освячено пам’ятну дошку всесвітньо відомому кінорежисеру, яку освятили священники отці Іван Рибарук та Ігор Рибенчук.

Голова  Всеукраїнського товариства Гуцульщина привітав працівників і гостей музею та наголосив, що кінофільм Тіні забутих предків  найкраще представив Гуцульску культуру і побут в Україні та за кордоном.  Кінорежисер Юрій Ільєнко та актор Іван Миколайчук  відкрили   найкращі риси та характер життя гуцулів, їх духовності і віри  в складних житєвих ситуаціях. 

Колективу музею вручено Подяку Всеукраїнського товариства Гуцульщина - за збереження та примноження. автентичної Гуцульської культури.  В заході взяли участь та виступили  Іван Шкіндюк- голова Верховинської районної ради та Оксана Чубатько- заступниця Верховинського селищного голови.

 

Переглядів: 210 | Додав: Tall_Admin | Дата: 21.07.2020

« 1 2 3 4 5 ... 92 93 »