Головна » Новини Гуцульщини

 Управа Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» з глибоким сумом сповіща, що на 87 році життя помер   Юрій Юліанович Боберський, етнолог Карпатського національного парку, кандидат сільськогосподарських наук, краєзнавець, просвітянин, природозахисник і великий трудівник.     

 

http://old.ar25.org/images/10090209e.jpg

         В основі сенсу його життя була працьовитість, мудрість, і творчість,  керована любов’ю до ближніх та  Батьківщини.

       Рід Боберських походить із давньої української інтелігенції, бере свої корені з передгір’я Бескидів, де місцеве населення гордо називає себе лемками. 25 лютого 1932 року в с. Яблуниця (тепер територія Польщі) народився Юрій Боберський, шоста дитина у сім’ї Юліана, а через рік вони переселились у с.Тарнава біля повітового містечка Добромишль на Львівщині. Тут він розпочав шкільну науку, а потім здобував знання у Ярославльській гімназії. Далі - важкі воєнні часи і навчання у Львівському лісотехнічному інституті. Життя студента було важким, стипендії не вистачало. Тому у вільний час і вечорами доводилось підзаробляти шевцюванням, а на канікулах працювати геодезистом та лісотаксатором в експедиціях. Диплом інженера лісового господарства з відзнакою дав можливість отримати направлення на Івано-Франківщину і знайти посаду лісничого у микуличинських лісах. Тут, безперервно, 37 років, вів лісогосподарську діяльність. Широту фахового світогляду забезпечило заочне навчання в аспірантурі Харківського науково-дослідного інституту лісового господарства. Це дало можливість не лише захистити кандидатську дисертацію, але й озброїло методичними підходами для дослідницького вирішення актуальних природознавчих, а згодом громадських та етно-пізнавальних питань. Зокрема, це стало основою здатності до виконання на виборній посаді голови Яремчанської міської ради (1991-94 рр.) , а також виконання обов’язків голови Яремчанської міської організації «Гуцульська Берегиня», Всеукраїнського товариства «Просвіта». Юрій Боберський є потужною інтелектуальною силою наукового відділу КНПП: його дослідницьке слово звучить на конференціях, семінарах, форумах; з думкою п. Юрія звіряються науковці Львова, Харкова, Києва; до нього прислухаються етнологи, а статті Юрія Юліановича друкують поважні видання. Творчий доробок, нараховує понад 120 наукових публікацій, серед яких і книги.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 402 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.05.2019

У селищі Верховина відбулася звітна конференція із етнографічних досліджень Гуцульщини, за грантової фінансової підтримки міністерства науки та вищої освіти Польщі та Варшавського університету етнології і культурної антропології.

В звітній конференції взяли участь: професор Варшавського університету, довголітній директор інституту етнології і культурної антропології, керівник проекту Лех Мруз, доктор Варшавського університету етнології і культурної антропології Тадеуш Баранюк, викладач Варшавського університету етнології та культурної антропології Бартомей Хромик; доктор історичних наук, директор Львівського історичного музею Роман Чмелик; кандидат мистецтвознавства, доцент Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв Богдана Книш; Ясінянський селищний голова Едуард Зелінський, краєзнавець селища Ясіня Олександр Криниця. Верховинщину представляли - заступник голови районної державної адміністрації Світлана Уршеджук, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Роман Ванівський, в.о. начальника відділу культури і мистецтв райдержадміністрації Оксана Коломийчук, заступник селищного голови Оксана Чубатько. В обговоренні піднятих на конференції питань виступили:. депутат районної ради Василь Зеленчук, завідувач історико–краєзнавчого музею «Гуцульщина» Володимир Ілійчук, директор централізованої бібліотечної системи Ганна Валігурська; кандидат фізико–математичних наук, старший науковий співробітник НПП «Верховинський» Іван Зеленчук, кандидат історичних наук, начальник відділу НПП «Верховина» Ярослав Зеленчук. Звернуто увагу на наступні теми:

Відновлення збереження та розвитку народних художніх промислів Верховинського району, традиційне господарювання гуцулів, мольфарські традиції на Гуцульщині, туристичну та інвестиційну привабливість етно – регіону Гуцульщина, розвиток музейної справи на теренах району та ін.

Під час виконання грантової програми, викладачі,студенти, аспіранти вищезазначеного навчального закладу проводили етнографічне дослідження регіону Гуцульщина, вивчали специфіку гуцульського краю, як туристичного та інвестиційно привабливого регіону, із традиційними народними художніми промислами, різноманітними традиціями та багатою культурою. Підсумком даного дослідження і була звітна конференція із етнографічних досліджень Гуцульщини в селищі Верховина, на якій було обговорено конкретні плани заходів та надані пропозиції учасників конференції із розвитку інвестиційної привабливості етно – регіону.

Голова «Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк висловив вдячність представникам наукових установ з Польщі за проведену роботу та запропонував і надалі продовжувати співпрацю на взаємовигідних умовах.

Учасники конференції відвідали історико–краєзнавчий музей Гуцульщини та ознайомилися із фото – роботами викладачів, студентів та аспірантів Варшавського університету етнології і культурної антропології, які проводили етнографічне дослідження впродовж 4-х років на теренах Гуцульщини, і також ознайомились із роботами народних майстрів Верховинщини.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 419 | Додав: Tall_Admin | Дата: 24.05.2019

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 372 | Додав: Tall_Admin | Дата: 22.05.2019

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 303 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.04.2019

          Управа  ГО  Всеукраїнське товариство «Гуцуульщина»

щиро вітає  з 80-річчям  від Дня народження - громадського діяча Гуцульщини, колишнього ректора Косівського інституту прикладного мистецтва,  кавалера орденів : «Дружби народів» (1986р), «Княгині Ольги (2000р.) - Катерину Романівну Сусак.

 

 Олена  Никорак

доктор мистецтвознавства,

старший науковий співробітник ІН НАНУ

 

Катерина Романівна Сусак — це людина високої ерудиції, великої душі й широкого світогляду, яка має патріотичну  громадську позицію. Вона перший ректор Косівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва (тепер у складі Львівської національної академії мистецтв), член  Наукового товариства ім. Т. Шевченка, Спілки народних майстрів України, заслужений працівник освіти України. К. Сусак є неординарною, всебічно обдарованою особистістю, добре відомою і глибоко шанованою в середовищі творчої та освітянської інтелігенції Косівщини й далеко поза її межами. Цій чарівній жінці притаманна життєрадісність, цілеспрямованість і творча активність. Завдяки невгамовному характеру, наполегливості й завзятості їй вдалося здійснити багато сміливих творчих задумів.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 496 | Додав: Tall_Admin | Дата: 18.04.2019

« 1 2 ... 6 7 8 9 10 ... 33 34 »