Головна » 2019 » Травень » 30 » Слова Співчуття!
17:02
Слова Співчуття!

 Управа Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» з глибоким сумом сповіща, що на 87 році життя помер   Юрій Юліанович Боберський, етнолог Карпатського національного парку, кандидат сільськогосподарських наук, краєзнавець, просвітянин, природозахисник і великий трудівник.     

 

http://old.ar25.org/images/10090209e.jpg

         В основі сенсу його життя була працьовитість, мудрість, і творчість,  керована любов’ю до ближніх та  Батьківщини.

       Рід Боберських походить із давньої української інтелігенції, бере свої корені з передгір’я Бескидів, де місцеве населення гордо називає себе лемками. 25 лютого 1932 року в с. Яблуниця (тепер територія Польщі) народився Юрій Боберський, шоста дитина у сім’ї Юліана, а через рік вони переселились у с.Тарнава біля повітового містечка Добромишль на Львівщині. Тут він розпочав шкільну науку, а потім здобував знання у Ярославльській гімназії. Далі - важкі воєнні часи і навчання у Львівському лісотехнічному інституті. Життя студента було важким, стипендії не вистачало. Тому у вільний час і вечорами доводилось підзаробляти шевцюванням, а на канікулах працювати геодезистом та лісотаксатором в експедиціях. Диплом інженера лісового господарства з відзнакою дав можливість отримати направлення на Івано-Франківщину і знайти посаду лісничого у микуличинських лісах. Тут, безперервно, 37 років, вів лісогосподарську діяльність. Широту фахового світогляду забезпечило заочне навчання в аспірантурі Харківського науково-дослідного інституту лісового господарства. Це дало можливість не лише захистити кандидатську дисертацію, але й озброїло методичними підходами для дослідницького вирішення актуальних природознавчих, а згодом громадських та етно-пізнавальних питань. Зокрема, це стало основою здатності до виконання на виборній посаді голови Яремчанської міської ради (1991-94 рр.) , а також виконання обов’язків голови Яремчанської міської організації «Гуцульська Берегиня», Всеукраїнського товариства «Просвіта». Юрій Боберський є потужною інтелектуальною силою наукового відділу КНПП: його дослідницьке слово звучить на конференціях, семінарах, форумах; з думкою п. Юрія звіряються науковці Львова, Харкова, Києва; до нього прислухаються етнологи, а статті Юрія Юліановича друкують поважні видання. Творчий доробок, нараховує понад 120 наукових публікацій, серед яких і книги.

      Безперечно, Юрій Боберський - непересічна особистість, і не тільки в науковій сфері.

     У 1989 році він розпочав  відновлення «Просвіти». Саме Юрій Юліанович був рушійною силою у цій справі, і вже у 1990 році була зареєстрована дана організація на Яремчанцині. Далі був бурхливий період 1991 року. Тоді відбулась зміна влади: Юрія Юліановича було обрано депутатом міськради і відповідно до діючого законодавства того часу з числа депутатів обирали міського голову. Саме йому сесія довірила очолити Яремчанську міську раду першого демократичного скликання

     Очолюючи міську раду впродовж 1991-94 років, він приділяв велику увагу розвитку туризму в Карпатсьому регіоні, добре розуміючи, що це пріоритетна галузь розвитку Яремчанщини.

      Юрій Боберський був одним з перших, хто втілював демократичні цінності у побудові місцевого самоврядування на Яремчанщині,займатйся розвитком селекційного насінництва. Він створив селекційний пункт в Микуличині, в якому вдалося провести досліди на генетичному рівні щодо розвитку елітного насінництва. На основі цих дослідів Юрій написав та захистив кандидатську дисертацію про добір генетичних форм модрини, на основі якої було створено клонові плантації у ряді лісництв області. Результатом цієї справи стало створення сортового насінництва у Прикарпатті. Крім того, він теж займався спостереженням за поведінкою звірів та досліджував, чи відповідає лісничий за наявність звірини на території лісництва. Написав працю «Мисливське впорядкування КНПП», книжку «Кутай звіра», в якій йдеться про те, як забезпечити примноження мисливської фауни. За його ініціативи було створено лабораторію розвитку пасічництва для збереження карпатської сірої бджоли.

      Займався ентологією, в основі якої лежить дослідження розвитку етнічної культури краю. Створив музей звичаєвої символіки Гуцульщини у Микуличині.

      На Гуцульщині завжди будуть пам’ятати про  Юрія Юліановича Боберського приятеля Гуцульщини справжнього патріота України Нехай гуцульська земля йому буде пухом.

 

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 397 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0