Головна » Новини Галицької Гуцульщини

«ГУЦУЛСКА КОЛІДА-2019»
/програма/



11:30 год.
- збір колядницьких партій біля селищної ради та районної державної адміністрації.
11:45 год.
- колядницький хід з двох сторін до Співочого поля

12:00 год.
- початок дійства (роги, трембіти, ведучі)

12:05 год.
- благословення священнослужителів

12:15 год.
- родинний дитячий вертеп Ванджураків присілок Підмагора, селище Верховина

12:20 год.
- привітання районного керівництва, запрошених гостей

12:30 год.
- дитячий Різдвяний Вертеп недільної школи церкви Покрови Пресвятої Богородиці села Красник

12:40 год.
- виступи колядницьких партій району

14:30 год.
- завершення дійства (роги, трембіти), загальна фотографія.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 386 | Додав: Tall_Admin | Дата: 08.01.2019

   В цей день відкрито;

-музей кінофільму  “Олекса Довбуш»;
- кіномистецький захід - Дні українського кіно у Верховині;
- презентацію книг у музеї Петра Шекерика Доникового  про Гуцульщину - «Дідо Иванчік» П.Шекерика-Доникового та «Гомін Гуцульської давнини» М.Ломацького,

 

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 462 | Додав: Tall_Admin | Дата: 27.12.2018

   Гуцульщина - край талантів, обдарованих людей і чарівної природи. Неповторні гірські вершини, розмаїті зелені ліси та барвисті полонини, збагачуючи людей духовно, обдаровують їх унікальними здібностями, що називаються талант від Бога. Наша розповідь буде про двох талановитих братів Романа та Володимира Тафійчуків. Де тече бурхливий Черемош,  до стрімких гір притулилося село Рівня.

 

Тут, у простій гуцульській сім’ї, народилися Роман і Володимир. Навчаючись у Верхньоясенівській школі хлопці завжди старалися допомагати батькам по господарству. Але помисли і мрії юнаків завжди були спрямовані на розвиток і удосконалення своїх природних покликань. Володимир з дитинства мріяв про кар’єру актора, проявляючи неабиякі здібності. Роман, обдарований від природи дзвінким, чистим, мелодійним голосом, сповнений особливою творчою енергією, дуже любив співати. Будучи наполегливими і цілеспрямованими хлопці розуміли, що талант – це коштовна перлина і потребує щоденного самовдосконалення, клопіткої праці та перемоги над самим собою. Розраховувати приходилося на свої власні сили, адже багатих батьків чи знайомих продюсерів не було.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 642 | Додав: Tall_Admin | Дата: 18.12.2018

 

В Україні та за кордоном відбулося ряд  урочистих подій з нагоди 130-річчя дня народження відомого Польського письменника філософа і перекладача Станіслава Вінценза.  Гуцульщина - це край де він народився і через все життя ніс з собою гуцульську культуру і побутові традиції цього краю.

 

 Конференція у  Верховині розпочалась в день народження письменника          30 листопада 2018 року з відвідування  світлиці ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина», де учасники та гості  Гуцульської столиці ознайомилися з цим чарівним краєм,пізнавали що таке Гуцульщина, де вона географічно розташована,  в яких містах і населених пунктах проживають гуцули в Україні та Румунії, з автобіографіями  видатних людей,  що були вихідцями цього краю. Особливе місце у світлиці займає інформація про збереження та примноження гуцульської культури, основих дійств, що відбувалися в рамках проведення Міжнародних гуцульських  фестивалів в районах та містах Гуцульщини.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 502 | Додав: Tall_Admin | Дата: 04.12.2018

16 листитопада 2018 року в селищі Делятині урочисто відкрито пам’ятну таблицю уродженцеві Делятина художникові світової слави Фридерику Паутчу.

Святкові урочистості розпочинаються мелодійним звуком трембіти делятинця Миколи Павука.

Пам’ятну таблицю відкривають голова Делятинської об’єднаної територіальної громади Богдан Клим’юк і президент товариства співпраці  Польща-Україна «Надвірна» Адам Кархер.

Чин осв’ячення таблиці проводить отець-мітрат УГКЦ  Богдан Іванюк.

До присутніх звертються голова Делятинської ОТГ Богдан Клим’юк і голова Надвірнянської РДА  Олексанр Кеніз.

Про творчий  шлях і спадщину творця гуцульських портретів і пейзажів розповідає старший науковий співробітник Яремчанськогого музею етнографії та екології Карпатського краю Світлана Флис. Президент товариства співпраці  Польща-Україна «Надвірна» Адам Кархер подякував делятинцям за вшанування пам’яті Фридерика Паутча і подарував  їм копію картини Ф.Паутча « Гуцул на коні».

За творчу працю по увіковіченні гуцульської  мистецької і етнографічної спадщини на Делятищині заступник голови Надвірнянського відділення Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Ігор Андруняк нагородив директора Делятинського краєзнавчого музею Андрія Мисюка відзнакою товариства «Золотий топірець».

Про творчу працю Фридирика Паутча надрукувала статтю газета «Народна воля»

«Із Делятина через Львів з думками про Краків»

http://volya.if.ua/index.php?s=%D0%9F%D0%B0%D1%83%D1%82%D1%87&Submit=%D0%97%D0%BD%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B8

Член Національної спілки краєзнавців України                                Ігор Андруняк

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 347 | Додав: Tall_Admin | Дата: 17.11.2018

« 1 2 3 4 5 6 7 ... 34 35 »