Головна » 2018 » Грудень » 4 » У Верховині вшанували Гуцульського Гомера, який вважав себе дитиною Гуцульського краю
16:04
У Верховині вшанували Гуцульського Гомера, який вважав себе дитиною Гуцульського краю

 

В Україні та за кордоном відбулося ряд  урочистих подій з нагоди 130-річчя дня народження відомого Польського письменника філософа і перекладача Станіслава Вінценза.  Гуцульщина - це край де він народився і через все життя ніс з собою гуцульську культуру і побутові традиції цього краю.

 

 Конференція у  Верховині розпочалась в день народження письменника          30 листопада 2018 року з відвідування  світлиці ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина», де учасники та гості  Гуцульської столиці ознайомилися з цим чарівним краєм,пізнавали що таке Гуцульщина, де вона географічно розташована,  в яких містах і населених пунктах проживають гуцули в Україні та Румунії, з автобіографіями  видатних людей,  що були вихідцями цього краю. Особливе місце у світлиці займає інформація про збереження та примноження гуцульської культури, основих дійств, що відбувалися в рамках проведення Міжнародних гуцульських  фестивалів в районах та містах Гуцульщини.

 

Верховинщина у 2018 році стала також центром Міжнародного фестивалю «Віа-Карпатія», в рамках якого відбулась конференція «Коло Вінценза: майбутнє Карпат» присвячена письменнику, на якій народилася ідея екранізувати його твір «На високій полонині». Приємно, що ця пропозиція підтримана і в даний час пишеться сценарій для такого фільму.  Цією приємною звісткою розпочалася конференція на тему « Гуцульщина у світобаченні Станіслава Вінценза»,яку організували управління культури національностй і релігій Івано-Франківської ОДА та ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина».

 

В конференції взяли участь відомі вчені та краєзнавці, зокрема:

         Микола Лесюк – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри слов’янських мов Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника        

 Ярослав Зеленчук -начальник наукового відділу НПП «Верховинський», кандидат історичних наук;  Іван Зеленчук -старший науковий співробітник НПП «Верховинський», кандидат фізико-математичних наук, Петро Пониполяк- голова ГО Верховинський центр дослідження  і розвитку Гуцульщини.

 

Тарновецька Наталія – директор Коломийської ЦБС

 Войтичук Ольга – завідувач відділу літератури іноземними мовами обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка

Надія Галярник – головний бібліотекар Наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та інші.

Учасників конференції привітали Іван Шкіндюк Голова Верховинської районної ради та Світлана Уршеджук заступник голови Верховинської РДА.

На конференції презентували  документальний фільм авторства Ярослава і Івана Зеленчуків, про сучасників Станіслава Вінценза – «Бистрецьке гніздо Вінцензів»,  в якому зібрані спогади про Станіслава Вінценза за час його життя в селі Бистрець на Верховинщині та спогади місцевих жителів, які спілкувались з письменником.

 Підсумки конференції підвели Мирослава Корнелюк – заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА та Дмитро Стефлюк – голова ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» які висловили думку про те, що Станіслав Вінценз був людиною, яка відкрила вікно Гуцулам в Європу і усе своє життя залишався сином Гуцульського Краю,  зберігаючи гуцульський побут і традиції. Останні роки свого життя у м. Лозанні (Швейцарія).

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 502 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0