Головна » Архів матеріалів

         На запрошення оргкомітету свята «Полонинське літо», яке відбулось 28 травня цього року на Буковинській Гуцульщині в селищі Путила, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк взяв участь у святкових заходах та привітав його учасників і гостей свята. Зокрема йшлося про вдячність керівництву Путильських районної державної адміністрації та районної ради за підготовку такого свята, яке символізує велику повагу до тих хто протягом багатьох століть в складних гірських умовах вів і веде полонинську та господарську діяльність по виробництву екологічно-чистої тваринницької продукції зокрема: сиру, бринзи, вурди та м’яса. Запалення полонинської ватри на святі у Путилі – це символ високого національно-патріотичного духу гуцулів у боротьбі за збереження та примноження автентичної гуцульської культури, побуту і традицій. Забезпечення соціально-економічного розвитку гірських територій. З Путили розпочинається естафета проведення святкових заходів пов’язаних з сільською господаркою в Гуцульському регіоні. А саме свято «Полининське літо» на Верховинщині  та «Гуцульської бринзи» на Рахівщині.  В цьому році проведено фестиваль «Гуцульської родини» у Ясіню, а також передбачається спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проведення фествалів «Лудині» у Косові, «Калинові обереги» у Вижниці, та «Гуцульської убирі» у Верховині. 

читати далі ...

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 683 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.05.2017

Сергію Орлу Посвята Орисі

 

 

Сергій Орел архів Журавлі

 

Сергій ОРЕЛ 25 березня

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 423 | Додав: Tall_Admin | Дата: 30.05.2017

18 травня в селі Старий Лисець Тисьменицького району вп’яте відбувся щорічний турнір з футболу між командами працівників обласних та районних засобів інформації, присвячений пам’яті відомого тележурналіста Ярослава Гретчука, який в розквіті своєї творчої діяльності відійшов у вічність. Пан Ярослав був великим патріотом України. Як високопрофесійний журналіст і практик велику частину своїх творчих здобутків присвятив Гуцульщині. В його інформаційних матеріалах віддзеркалилася вся палітра Гуцульської культури і традицій. Особливу увагу він звертав на вирішення соціальних проблем та складних умов життя і побуту горян. Його краєзнавчі фільми про гірські ландшафти Говерли, Чорногірських хребтів та Чивчино-Гринявських гір є неповторними. Ярослав Гретчук вніс вагомий вклад у фото-кінолітопис Гуцульського краю.

читати далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 528 | Додав: Tall_Admin | Дата: 24.05.2017

В Ясінях під звуки трембіт урочисто відкрився 2-й Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс мистецтв "Гуцульська родина-2017". На вершині гори відкрито туристичний памятний знак "Ясіня-Серце Карпат".

 

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 629 | Додав: Tall_Admin | Дата: 17.05.2017

Увесь тиждень (12–18 березня) у Мюнхені відбувався фестиваль, присвячений культурі народу українських Карпат. З огляду на те, що в столиці Баварії однією з найбільших у Європі є українська діаспора, сама ідея «українського тижня», здавалося б, логічна і закономірна. Утім, проект «Дух гуцулів» унікальний передусім тим, що вийшов за межі зацікавлення суто української діаспори і привернув увагу власне німецької публіки. Остання складала майже 50% відвідувачів якщо не всіх заходів, то принаймні деяких з них.

<strong>Віктор Андрійченко, Едгар Вєрсоцький, Наталка Рибка-Пархоменко, Оксана Линів в останній день фестивалю. Український дім у Мюнхені.</strong> Автор фото – Олег Павлюченков

«Дух гуцулів» («Der Geist der Huzulen») народився в результаті низки збігів, за словами організаторів, містичних.
Рік тому українського дириґента Оксану Линів, яка вже чотири роки працює в Мюнхені і віднедавна є головним дириґентом філармонійного й оперного оркестрів міста Ґраца (Австрія), запросили до співпраці з інтернаціональним молодіжним оркестром «Нова мюнхенська філармонія» (Neue Philharmonie München). Директор цього оркестру запропонував Оксані виконати в одному з концертів твір якогось українського композитора, якого вона вважає цікавим. Вибір впав на «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика. Ця сюїта для симфонічного оркестру, як відомо, виникла з музики до кінофільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Коли цей фільм подивився Ульріх Безірске, голова комітету культурної освіти землі Баварії, людина, яка слідкує за кар’єрним ростом перспективного дириґента з України і всіляко підтримує її діяльність, то сказав, що цю картину неодмінно треба показати німцям. Він запропонував свою ідею директорові Чеського культурного центру міста Мюнхена. Той спершу не розумів, чому вони повинні це робити якби для України. Аж поки не приведено арґументу, проти якого не підеш, а саме – історичного факту, про який мало хто знає: на початку ХХ ст., у період між двома війнами, частина Гуцульщини входила до складу Чехословацької Республіки.

читати далі...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 625 | Додав: Tall_Admin | Дата: 15.05.2017

« 1 2 ... 64 65 66 67 68 ... 92 93 »