Головна » 2017 » Грудень » 29 » Верховинський підрозділ ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина», підвів підсумки роботи
15:27
Верховинський підрозділ ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина», підвів підсумки роботи

          26 грудня відбулося розширене засідання ради відокремленого підрозділу Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» у Верховинському районі, на якому були розглянуті питання про підсумки роботи за 2017 рік та завдання на 2018 рік. З інформацією виступив голова підрозділу Михайло Нечай, який відзначив, що Верховинська Гуцульщина тісно співпрацює з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування над вирішенням питань збереження та примноження автентичної Гуцульської культури.  Творчі аматорські колективи приймають активну участь в місцевих, регіональних та міжнародних фестивалях. Традиційними стали проведення свята «Полонинське літо», «Гуцульський ярмарок» в селі Красник, «Фестиваль Могура - Кумлика», «Гуцульська розколяда». В цьому році завдяки підтримці Верховинської селищної ради відбувся І Фестивальний конкурс гуцульської убирі. Активісти Верховинської Гуцульщини, депутати Верховинської районної, селищної та сільських рад беруть активну участь у вирішенні питань соціально-економічного розвитку територій.

         У 2018 році передбачається здійснювати заходи спрямовані на залучення гуцульської молоді до творчої діяльності щодо збереження гуцульської культури, мовного діалекту, прикладного та образотворчого мистецтва. На засіданні також відзначено добру роботу  аматорських творчих колективів, сіл Замагора, Верхнього Ясенова, Буківця та багатьох інших. Розвитку музейних установ, діяльності спілки майстрів прикладного мистецтва та центру дослідження Гуцульщини, зокрема:  Івана Мартищука, Володимира Ілійчука, Івана Дроняка, Миколи Ілюка, Романа Бортейчука, Івана Зеленчука. Висловлено вдячність за участь у Міжнародному гуцульському фестивалі, який відбувся в селі. Репедя у Румунії, заступнику голови райради Івану Маківничуку,  заступнику голови районного товариства «Гуцульщина» Ярославу Кікінчуку, редактору журналу «Гражда» Олександру Маслянику, голові Яремчанського Товариства Ігору Яківчуку  та заступниику голови Надвірнянського Товариства Ігору Андруняку. З інформацією  про діяльність управи Всеукраїнського товариства «Гуцульщина».  ознайомив присутніх голова Товариства Дмитро Стефлюк.

 Анансовано про те, що в січні 2018 року в м. Івано-Франківськ відбудеться засідання Управи товариства, на якому буде розглянуто питання: «Про вплив гуцульської культури на розвиток туризму на Прикарпатті», «Про підготовку до ХХV Міжнародного гуцульського фестивалю, який відбудеться в м. Яремчі»,  а також святкування 100 - річчя утворення у листопаді 1918 року у селищі Ясіня на Закарпатті Гуцульської народної Ради (Гуцульської Республіки). Відзначено також, що важливим інформаційним засобом в даний час  є сайт ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина».   Вирішується  питання про випуск журналу «Гуцульщина». Для цього передбачається створення фонду підтримки видавничої діяльності історичної та краєзнавчої літератури.

     В даний час, за підтримки депутатів Верховинської районної ради, завершується облаштування кімнати-світлиці Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» в селищі Верховина. Відзначено також  співпрацю із засобами інформації. Зокрема, з обласним  телебаченням «Галичина» та редакцією газети «Галичина», в якій незабаром буде виходити сторінка-вкладиш присвячена діяльності Товариства та розвитку території Гуцульщини,  Верховинською районною газетою «Верховинські вісті» та редакцією радіо «Гуцульська столиця». Видавцями журналів «Гуцульщина»,  що забеспечує щорічний випуск Гуцульського календаря та «Ґражда» що видається у Львові і висвітлює інформацію про  проведення Міжнародних Гуцульських фесивалів.  Виступаючі на засіданні Світлана Уршеджук- заступник голови Верховинської РДА, Василь Бровчук – керівник апарату РДА, Іван Зеленчук – відповідальний працівник центру досліджень Гуцульщини відділу освіти РДА, Ярослав Прокопишин – директор Верхньоясенівської школи І-ІІІ ст., Іван Гречук- ведучий радіо «Гуцульська столиця», Парасковія Рашковська – підприємець- екскурсовод, Калина Лесюк – голова осередку «Гуцульщина» села Буковець та інші, внесли ряд пропозицій та побажань щодо удосконалення подальшої роботи товариства.

По підсумках засідання рада прийняла ухвалу спрямовану на посилення впливу товариства «Гуцульщина» на вирішення соціально-культурних питань у відповідності до статутної діяльності.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 554 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0