Головна » 2017 » Грудень » 07

Ясіня – серце Карпат! Тут, по смарагдових карпатських оксамитах, у мереживі гнучких золотавих плаїв, танцює вільний вітер! Рано - вранці, до схід сонця, він, підхопивши п’янкий аромат густих квіткових килимів, летить поклонитись Струківській церкві. Тоді, піднявшись на Говерлу, де ще стоять сніги, просить собі в Бога доброї волі, щоб не схибити, сплітаючи білі стрічки з димарів людських гніздечок. Вітер креслить долю красивим парам, щоб зналися на оберегах щасливого життя й шанували серця одне одного…

 

Справжнє Гуцульське весілля всім селищем відзначило Ясіня! Пан Молодий – Іван Ярославович Агопшук та пані Молода – Маскалюк Анжела Миколаївна, в унікальному автентичному вбранні, верхи на гуцульських конях їхали до Струківської церкви, де їх вінчав протоієрей Дмитро Степанович Чопик. Їхали молоді з музикою та в супроводі весільної процесії, яка налічувала до 40-ка вершників та понад 30 підвод, возів й карет. Сотні охочих побачити цю казку на власні очі зустрічали молодих на центральному майдані селища, у тіні велетнів - ясенів. Пливли молоді рікою людських благословінь та зворушливих віншувань, йшли через прикрашені весільними стрічками підвісні мости, несучи своє чарівне Весільне Деревце… Пощастило й нам бути на цім весіллі, відчути цю вражаючу енергетику людей та обрядів – це важко описати словами!

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 1846 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.12.2017

   Як відомо кожна дівчина мріє вдало вийти заміж, створити сім’ю і народити дітей, але чи всім відомо як цього досягнути і знайти собі гідного партнера. Такі питання завжди хвилювали юних дівчат, які живуть на території Гуцульського краю. І ось за допомогою вивчення громадської думки старших одружених жінок, що мають дітей і зразкових чоловіків мені вдалося виокремити деякі гуцульські обряди, традиції, які сприяють швидкому здійсненню бажання вийти заміж молодої дівчини.

 

   Перший обряд широко відомий, як серед дівчат гуцульського краю, так і тих, що проживають в інших регіонах – зловити весільний букет молодої.  На кожному Гуцульському весіллі є традиція кидання нареченою букету молодим, незаміжнім дівчатам і та яка перша зловить в найближчий час стане дружиною. Цей обряд є широко відомим і в багатьох випадках досить дієвим, тому що справді багато дівчат вийшли заміж після того як спіймали букет молодої.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 904 | Додав: Tall_Admin | Дата: 07.12.2017