Головна » 2017 » Грудень » 05

      …Як іде цей ґазда – гори шанобливо розсуваються, а як їде своїм квадрациклом – зарви зсуваються, догідно підставляючи плечі. Але він звик до такої взаємності. Зрештою, його приязнь проявилася першою і досить давно  – появою на світ у Ворохтянському гірському лоні, у сім’ї робітника лісокомбінату Михайла і домогосподарки Настуні, що й самі успадковано з діда-прадіда тішилися навколишньою природою. За роки ця приязнь десятки разів помножилася і переросла у велику довіру: спочатку – дитячим замилуванням та все глибшим розумінням єства Карпат, потім, після закінчення Ворохтянської школи – навчанням у Сторожинецькому лісотехнічному технікумі, а пізніше, після служби в армії – роботою лісником. Тоді гори вже назавжди обіймили його тіло і душу, взяли до свого щедрого серця, а начальство багаторазово відзначало сумлінність молодого лісника, навіть раз нагородило безкоштовною путівкою до Швейцарії. …Отож йде поважно і не тому, що має путері понад сотку кілограмів, а з розважливим характером – статечно і впевнено.

      Тут, вдома, він і оженився на місцевій красуні Галині. Тут збудували хату. Тут і вкоренилися…

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 637 | Додав: Tall_Admin | Дата: 05.12.2017

Гуцульщина - незабутній край, де мешкає найколоритніший народ. Колиска традицій та обрядів, які оберігають та плекають гуцули. Ясінські гуцули також вірні традиціям своїх предків, тому при Ясінянській ДШМ в 2012р. був створений дитячий фольклорний оркестр гуцульських інструментів, який покликаний продовжувати традиції та шанобливо оберігати старовинні звичаї та обряди рідного краю. Колектив очолив викладач з класу цимбал О.І. Гутелюк. Спочатку колектив складався із 12 учасників. Але дуже швидко завоював прихильність та любов всіх поціновувачів народного мистецтва. Склад щоразу збільшувався, видозмінювався, вдосконалювався. Зараз це дитячий фольклорно - етнографічний колектив, який нараховує 38 учасників. Колектив вже має своє обличчя, свою історію, свої успіхи, перемоги, свою славу! Зараз без нашої участі на Рахівщині не проходить майже жодне свято. А першою значною перемогою була участь в ІІІ обласному дитячому фестивалі - конкурсі «Веселковий передзвін - 2013» (м.Ужгород), де стали лауреатами першої премії! А «Веселковий передзвін – 2015» подарував нам третє місце. Та ми на досягнутому не зупинялись. Збільшувався оркестровий склад і склад вокальної групи. Народні співанки та пісні календарно - обрядового циклу поповнювали концертний репертуар.

Участь у відкритому фестивалі мистецтв «Гуцульська родина - 2016» принесла нам І премію! «Гуцульська родина-2017» - ІІ премію. Рада відзначити, що дитячий фольклорний колектив гідно представив Закарпаття на Міжнародному фестивалі - конкурсі оркестрів, інструментальних ансамблів і мажореток «Яскрава Симфонія Прикарпаття - 2016», де стали лауреатами ІІ ступеня! Участь у ХХІV Міжнародному гуцульському фестивалі - 2016 – це почесне ІІ місце. Фестиваль - ярмарок «Гуцульська бриндзя» - для нас є ще однією нагодою потішити, повеселити гостей свята своїми виступами, колоритністю, автентичністю та позитивом.

далі ...

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 505 | Додав: Tall_Admin | Дата: 05.12.2017