Головна » Новини Галицької Гуцульщини

Верховинський район традиційно представив найкращі колективи  на ХХІІІ Міжнародному гуцульському фестивалі у м. Рахів: народний аматорський танцювальний колектив клубу с. Віпче (керівник – Василь Ілюк), народний аматорський ансамбль дримбарів БК с. Верхній Ясеній (керівник – Микола Максим’юк), народний аматорський оркестр народних інструментів (керівник – Іван Мартищук),  зразковий вокальний ансамбль «Гуцульські дівчата» РОМЦ  (керівник – Ірлана Кікінчук), вокальне тріо «Горицвіт» РОМЦ (керівник – Марія Ілійчук). Також  на  у програмі фестивалю взяли участь автор та виконавець  пісенних творів Іван Потяк, солісти Ольга Сенчук та Ігор Нидоходюк,  майстри народного мистецтва Галина Кутащук, Іван Романюк,  Заслужений майстер народної творчості України   Василина Янушевська,, Заслужений працівник культури України, керівник аматорської кіностудії «Полонина»,  Іван Дроняк.

На ХХІІІ Міжнародному гуцульську фестивалі Верховинщина виступила достойно, завоювавши високі нагороди І та ІІ ступенів, та  вкотре  довівши, що  наш край заслужено називають  «серцем Гуцульщини».  Вручення Дипломів  керівникам колективів відбудеться на колегії  РДА .

 

 

Відділ культури і мистецтв

Верховинської райдержадміністрації

 

 

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 941 | Додав: Tall_Admin | Дата: 08.09.2016

У липні на території Національного природного парку «Верховинський» здійснено дводенну наукову експедицію з обстеження насаджень ялини європейської та сосни гірської.

В експедиції взяли участь: Юрій Дебринюк – професор кафедри лісових культур і лісової селекції Національного лісотехнічного університету України (НЛТУ), доктор с/г наук, Леонід Осадчук – завідувач кафедри ботаніки, деревинознавства і недеревних ресурсів лісу НЛТУ, професор, доктор с/г наук, Сергій Матійчук – начальник Перкалабського природоохоронного науково-дослідного відділення (ПОНДВ),  Василь Лосюк – науковий співробітник НПП «Гуцульщина», кандидат с/г наук. Від наукового відділу в експедиції взяв участь провідний науковий співробітник Іван Коляджин.

Під час експедиції на південно-західних схилах гори Хітанка нижче однойменної полонини було обстежено праліси ялини європейської (смереки) на території Прикордонного ПОНДВ. На цих ділянках зафіксовані всі основні ознаки пралісів: наявність мертвої деревини, чітко виражена ярусність насаджень, наявність підросту та різноманітний живий ґрунтовий покрив. Це дозволяє підтвердити, що дані насадження – праліси. У цих лісах не здійснювались рубки лісу, оскільки це віддалена та важкодоступна територія, яка знаходиться вище гідротехнічної споруди кляузи-гаті Балтаґул. З полонини Хітанка також було візуально оглянуто лісові масиви з метою виявлення всихаючих куртин ялинників.

читати далі >

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 488 | Додав: Tall_Admin | Дата: 12.08.2016

  5 серпня 2016 року, проведено організаційну нараду з питання підготовки та організації проведення  IV -кінофестивалю «Тіні забутих предків».

 

Нарада була проведена за участі голови районної державної адміністрації Олега Лютого та заступника голови районної ради Івана Маківничука. На нараду були запрошені члени робочої групи, до якої увійшли начальники відділів райдержадміністрації та районної ради, науковці, краєзнавці, голови громадських організацій, інформує Верховинська РДА.

 

 В ході наради обговорено ряд питань:

 

 - сформувати склад оргкомітету;

 - затвердити назву фестивалю, а саме: «Гуцульський кіномистецький фестиваль «Тіні забутих предків»;
 - формат фестивалю;

 - емблема фестивалю;

 - номінації та нагородження;

дата проведення та термін фестивалю;

 - склад запрошених кіноакторів і режисерів, місцевих аматорів та очевидців зйомок фільмів, що знімалися у Верховинському районі та ряд інших питань.

 

Голова районної державної адміністрації Олег Лютий зазначив, - «Гуцульський кіномистецький фестиваль «Тіні забутих предків» повинен охоплювати всі фільми, які знімалися, та і знімаються на даний час, на теренах нашого гуцульського регіону. Продемонструвати для всіх, що Гуцульщина була і є цікавим краєм, якому не має аналогів з його традиціями, звичаями, природніми краєвидами і т.д. І про це говорить той факт, що не тільки в минулому, але і цьому році відознято два фільми. Тобто нашим гуцульським регіоном, як цікавилися раніше так і продовжують цікавитися і по сей день. І це добре, бо ті кіномистецькі роботи будуть проілюстровані, завдяки яким і відбуватиметься реклама нашого мальовничого краю, наших щирих та гостинних, талановитих людей».

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 468 | Додав: Tall_Admin | Дата: 08.08.2016

5 серпня 2016 року у голови райдержадміністрації Любомира Олексійовича Глушкова відбулась зустріч з приводу проведення в Коломийському районі у 2017 році чергового XХIV  Міжнародного гуцульського фестивалю.

На нараді були присутні голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Петрович Стефлюк, голова Коломийського відділення  Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Васильович Чорний, перший заступник голови райдержадміністрації  Нестор Євгенович Печенюк, заступник голови райдержадміністрації Любов Іванівна Михайлишин, керівник апарату райдержадміністрації  Михайло Михайлович Беркещук.

По підсумках зустрічі прийнято рішення про те,  що 4 вересня 2016 року у місті Рахові Закарпатської області керівництво Коломийщини прийме естафету проведення наступного фестивалю у  2017 році на Коломийщині.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 492 | Додав: Tall_Admin | Дата: 06.08.2016

   На святкування 450-річчя Яблонки (Польща) за запрошенням війта ґміни Яблонка Антоні Карлака поїхали виконавці гуцульської народної творчості у напрямках пісні, танцю та гри на народних музичних інструментах – учні Верхньоясенівської та Ільцівської ЗОШ. Делегація у складі 27 дітей та 4 вихователів (Прокопишина Я.Ф. – директора Верхньоясенівської ЗОШ, Кікінчука А.Д., Харука М.Д. – керівників гуртків народних талантів, Плитки М.Я. – вчителя Верхньоясенівської ЗОШ ) під керівництвом головного спеціаліста департаменту освіти Івано-Франківської області Вуйціка Р.Ю. 6 липня відправилась до Польщі на 15 днів.

   Урочисті заходи проводились протягом 10-17 липня. Учні взяли участь у концертній програмі першого міжнародного фестивалю „Na pograniczu kultur w Jabłonce na Orawie” та „Orawskie Latо”, урочистій ході з нагоди відкриття пам’ятника Папі Римському Івану Павлу II та інших культурно-масових заходах . Народну інструментальну музику, традиції виконання на гуцульських народних інструментах з успіхом відтворили та подарували глядачам незабутні враження і насолоду від виконання гуцульських співанок, запальних танців юні таланти Верховинщини.

читати далі >

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 545 | Додав: Tall_Admin | Дата: 28.07.2016

« 1 2 ... 30 31 32 33 34 35 »