Головна » 2016 » Липень » 28 »
20:47

   На святкування 450-річчя Яблонки (Польща) за запрошенням війта ґміни Яблонка Антоні Карлака поїхали виконавці гуцульської народної творчості у напрямках пісні, танцю та гри на народних музичних інструментах – учні Верхньоясенівської та Ільцівської ЗОШ. Делегація у складі 27 дітей та 4 вихователів (Прокопишина Я.Ф. – директора Верхньоясенівської ЗОШ, Кікінчука А.Д., Харука М.Д. – керівників гуртків народних талантів, Плитки М.Я. – вчителя Верхньоясенівської ЗОШ ) під керівництвом головного спеціаліста департаменту освіти Івано-Франківської області Вуйціка Р.Ю. 6 липня відправилась до Польщі на 15 днів.

   Урочисті заходи проводились протягом 10-17 липня. Учні взяли участь у концертній програмі першого міжнародного фестивалю „Na pograniczu kultur w Jabłonce na Orawie” та „Orawskie Latо”, урочистій ході з нагоди відкриття пам’ятника Папі Римському Івану Павлу II та інших культурно-масових заходах . Народну інструментальну музику, традиції виконання на гуцульських народних інструментах з успіхом відтворили та подарували глядачам незабутні враження і насолоду від виконання гуцульських співанок, запальних танців юні таланти Верховинщини.

   Не лише артистичні здібності показали наші юні земляки, але і хорошу спортивну майстерність. У товариському футбольному матчі між командами представників України, Румунії, Словаччини, Угорщини, Яблонки, сусідньої Ліпніци та Оравки (Польща) здобули почесне друге місце, поступившись господарям поля.

   Незабутні враження та емоції отримали верховинці від гостинних яблончан на чолі з війтом, адміністрацією, колективом місцевої школи, які створили умови та організовували різноманітні розваги, екскурсії, майстер-класи, спортивні ігри. Діти відвідували пам’ятні місця Орави, стародавні костели, побували на месі. Кількагодинна подорож в країну дитячих атракціонів "Рабколенд" повернула в дитинство навіть дорослих та принесла шквал позитиву. Та, напевно, найбільші враження справили екскурсія до Кракова та Закопаного. Недаремно Краків називають культурною столицею Польщі. Це місто надовго залишиться в серцях дітей з його цікавою багатостолітньою історією та старовинною європейською архітектурою. Тут була змога відвідати Курган Костюшко, Вавель, який включає Катедральний собор святих Станіслава і Вацлава та Королівський замок, Маріяцький костел, Старе Місто. На завершення культурного відпочинку в Кракові туристи насолоджувались прогулянкою по Віслі. Містечко Закопане просто зачарувало гірською панорамою Татр. Тут для дітей було організовано відпочинок в аквапарку.

   Сподобалось та запам’яталось усе: від смачної кухні та гарного обслуговування до теплих вечорів, неймовірних краєвидів та нових цікавих знайомств. Думаємо, монетка, яку кинули в останній день перед від’їздом, зробить свою справу і нам пощастить ще раз повернутись у те казкове місце.

   Безперечно, такі поїздки – це стимул натхненно працювати, досягати успіху в навчальній, мистецькій, спортивній, громадській діяльності. Щира подяка всім тим, хто зробив цей відпочинок незабутнім!

Автор: Плитка Мирослава - вчитель Верхньоясенівської ЗОШ

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 545 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0