Головна » 2019 » Червень » 14

 У ці червневі дні  відзначаємо 200- річчя від дня нородження релігійного  та громадського діяча,  письменника і етнографа, автора дослідницької праці про Гуцулів- Софрона Витвицького.

 Софрон Витвицький (*14 червня 1819, Тлумач —†6 липня 1879, Верховина-Ільїнці) — священник, письменник, драматург, етнограф, громадський діяч. Став відомий своїми детальним дослідженням гуцулів, та був депутатом краєвого парламенту, писав українською та польською мовами.

Біографічна замальовка

Детальна біографія Софрона Витвицького так і залишилася не розкритою, до сучасників дійшли лише куці уривки та відомості про його життя і діяльність. Про Софрона відомі лише загальні відомості, що він був священиком в карпатських селах, знаменно, що був парохом села Ільці (поблизу Верховини). Йому припала до душі Гуцулія і це спонукало його до творчих поривань, згодом ставши письменником та етнографом, який вперше так детально описував ці краї. Невдовзі, його творча та суспільна значимість проявилася у виборі послом до австрійського сейму в 1861 році.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 757 | Додав: Tall_Admin | Дата: 14.06.2019