Головна » 2016 » Вересень » 10 » ПУТИЛЬЩИНА ФЕСТИВАЛЬНА
20:30
ПУТИЛЬЩИНА ФЕСТИВАЛЬНА

         У верхів’ях річки Тиси та приток розташований Рахівський район. Немов на варті спокою зелених лісів, полонин та долин стоять карпатські вершини: грізний Петрос, ніжна Близниця, суворий Піп Іван, величава Говерла – найвища гора в Українських Карпатах. Рахів називають столицею закарпатських гуцулів, або гуцульським Парижем. У цьому мальовничому краї живуть багаті своєю культурою, духовні і славні гуцули Рахівщина була серед тих, хто 23 роки тому започаткував гуцульський фестиваль. І ось уже вчетверте 02-04 вересня рахівчани скликали до себе гуцулів усього світу на ХХІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль.

          Розпочинався фестиваль традиційно Міжнародною науково-практичною конференцією «Екологічні та соціально-економічні аспекти розвитку прикордонних  територій Мараморощини». На конференції  не лише виступали науковці, а відбувалися обміни думками щодо подальшого соціально-економічного і духовного розвитку гуцульського краю.

           А вже зранку 03 вересня до Рахова почали прибувати майстри мистецтва: музиканти, танцюристи, співаки, гумористи, майстри декоративно-прикладного мистецтва тощо. Прибули на ХХІІІ Міжнародний гуцульський фестиваль і путильчани. П’ятьма автобусами о 04.00 год. ранку колона рушила до Рахова. Аматори народного мистецтва ретельно готувалися до фестивалю. Попередньо в районі було оголошено про творчі звіти аматорських колективів та окремих виконавців сільських клубних закладів та районного будинку культури з метою обрання кращих колективів для участі у конкурсних програмах фестивалю. Тож на фестивальну фестину було привезено кращі з кращих. Положення про фестиваль було надано і районному центру дитячої та юнацької творчості.

          Фестивальний хід розпочався о 10.00 год. Митці поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку та пам’ятника «Гуцулу». Далі  всі учасники простували вулицями міста до амфітеатру «Буркут».  Путильчани урочисто рухалися колоною під прапорами України та Путильського району, а попереду возвеличувався Герб Путильського району. Очолював колону путильчан перший заступник голови районної державної адміністрації Михайло Ямницький, поруч з ним крокували соліст обласної філармонії, заслужений артист України Василь Данилюк, директор обласного учбово-методичного центру культури Буковини Микола Шкрібляк та начальник відділу культури районної державної адміністрації Василь Нестор. Нашу колону прикрашали найменші учасники фестивалю – дитячий танцювальний колектив «Водограй» районного будинку культури, який своїми яскравими костюмами зачарував гостей фестивалю.

         Відкриття фестивалю відбувалося на головній сцені фестивалю (амфітеатр «Буркут»)  надзвичайно урочисто. 56 трембіт одночасно сповістили про відкриття фестивалю. Це дійство було офіційно зафіксовано представниками книги рекордів України. Цього дня учасників фестивалю привітав голова Закарпатської обласної державної адміністрації Генадій Москаль, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, чимало представників влади та духовенства.

          Опісля вітань та урочистостей учасники фестивалю розійшлися по шести фестивальних майданчиках, де й представили членам журі свої мистецькі надбання. Всього у фестивалі взяло участь 9 творчих колективів, 13 окремих виконавців та 8 майстрів декоративно-прикладного мистецтва.

        Колективи Путильщини гідно захистили честь нашого краю, про що свідчить 13 відзнак. Найвищої фестивальної нагороди «Гран-прі» у жанрі виконавці естрадної пісні удостоєно Василя Чигрина (районний будинок культури); дипломами ІІ ступеня нагороджено аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Горяни» (районний будинок культури, керівник Оксана Шинкарюк), троїста музика (будинок культури с. Дихтинець, керівник Микола Гавриленко), солістка Тетяна Кондряк (музична школа) та майстриня-вишивальниця Варвара Татарин (с. Підзахаричі); дипломи третього ступеня  заслужили соліст-інструменталіст, скрипаль з с. Самаково Юрій Паучек, виконавиця естрадної пісні Ангеліна Логош (цент дитячої та юнацької творчості), читець Юлія Лукіна (районний будинок культури), міні-театр «Гробищанські бабки» (клуб с. Гробище, керівник Алла Данко), майстер - різьбяр Марко Томнюк (с. Підзахаричі), Валентин Гончарук (центр дитячої та юнацької творчості) в жанрі кіномистецтво.  Спеціальним дипломом нагороджено коломийкарку Ганну Сорохан (за автентику) та фотографа Валентина Гончарука. Грамотою за участь у фестивалі нагороджено чоловічий вокальний ансамбль (районний будинок культури, керівник Світлана Бабій).

            Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк за активну участь у національно-патріотичному вихованні молоді та популяризацію культурно-мистецької спадщини Гуцульщини вручив Подяки головному спеціалісту відділу культури районної державної адміністрації Олені Грималюк та бібліографу центральної районної бібліотеки Світлані Кондряк.

             У суботу відбувся виїзний концерт мистецьких колективів району у селі Білин. Дві години тривав концерт, в якому прийняв участь і заслужений артист України Василь Данилюк. Бурхливими оплесками нашого земляка вітали на вечірньому концерті зірок української естради та професійних колективів, який проходив в амфітеатрі «Буркут» 04 вересня ввечері.

 

Олена Грималюк,

головний спеціаліст відділу культури

районної державної адміністрації

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 560 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0