Головна » 2018 » Листопад » 5 » Гуцульський Зрив: сторіччя на тлі епохи
11:06
Гуцульський Зрив: сторіччя на тлі епохи

 

ПРЕС-РЕЛІЗ

 

10 листопада 2018 р. у суботу в смт. Ясіня Рахівського району Закарпатської області відбудеться Міжнародна наукова конференція «Гуцульська республіка – феномен творення української державності на Закарпатті періоду національної революції», яка є частиною усіх наукових і громадських заходів, які проводяться в рамках відзначення 100-річчя національної революції на західноукраїнських землях.

Восени 2018 р. виповнюється 100 років з нагоди початку українського державотворення на західноукраїнських землях. У листопаді 1918 р. була проголошена Західно-Українська Народна Республіка. Не оминули процеси державотворення і Закарпаття, де виникають українські народні ради, які на початку свого існування ставили питання про приєднання краю до України. Серед них виділялася заснована в листопаді 1918 р. Гуцульська Народна рада в Ясіні, що ухвалила рішення про приєднання східних районів Закарпаття до ЗУНР. Апогеєм національних змагань українців Закарпатської Гуцульщини стало проголошення на початку 1919 р. в цьому містечку Гуцульської республіки, керівники якої вважали її складовою ЗУНР. Ця подія стала важливим етапом не лише в розвитку політичного життя на Закарпатті, а й загальноукраїнського державотворчого процесу.

Організаторами конференції є Закарпатська обласна державна адміністрація, Закарпатська обласна рада, Рахівська районна державна адміністрація, Рахівська районна рада, кафедра історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина»,  ГО Фундація Українських гуцулів  в Румунії та Ясінянська селищна рада.

Робота міжнародного наукового форуму планується за такими основними напрямами: початки етнонаціональної самоідентифікації українців Закарпаття; зовнішні і внутрішні чинники самовизначення Закарпаття в 1918–1919 рр.; Листопадовий державницький чин у Галичині та відгомін цих подій на Закарпатській Гуцульщині; становлення і функціонування органів української влади на Закарпатській Гуцульщині: правовий, військово-політичний і соціально-економічний аспекти; «Бажаємо України!…» Питання співпраці Гуцульської республіки та ЗУНР; визначні постаті Гуцульської народної ради і Гуцульської республіки: реконструкція їхньої діяльності; Гуцульська республіка у спогадах очевидців і активних учасників подій; Гуцульська республіка в сучасній історіографії та історичній національній пам’яті.

В роботі наукової конференції візьмуть участь науковці і краєзнавці зі Словаччини та Румунії. Серед учасників Міжнародної наукової конференції представлені вітчизняні науковці з Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Ужгородського національного університету, Львівського національного університету імені Івана Франка, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, краєзнавці і музейні працівники з різних куточків Закарпатської, Галицької і Буковинської Гуцульщини, а також представники Фундації українських гуцулів Румунії.

Конференція покликана узагальнити історіографічні й археографічні здобутки та методологічні аспекти з вивчення історії національної революції на західноукраїнських землях, проблем національно-визвольного руху, соборності етнічних українських земель, зокрема Закарпаття і Східної Галичини.

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 498 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0