Головна » 2018 » Листопад » 09

У селищі Ясіня відзначать 100-річчя утворення Гуцульської Народної ради З нагоди початку українського державотворення на західноукраїнських землях та 100-річчя заснування Гуцульської Народної ради, в селищі Ясіня проведуть урочистості, В рамках святкування 8 листопада відбудуться ряд заходів: об 11.00 год. – відкриття площі ім. Степана Клочурака та урочисте покладання квітів до пам’ятника Президенту Гуцульської Республіки (поруч Ясінянського історико-краєзнавчого музею, за адресою: смт. Ясіня, вул. Грушевського, буд. 21); 0 12.30 год. – відкриття меморіальної дошки Степану Клочураку (на території ЗОШ І-ІІІ ст. с. Чорна Тиса, вул. Центральна, буд. 201). Також, у рамках 100-річчя заснування Гуцульської Народної ради, 10 листопада, в актовій залі ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, за адресою: смт. Ясіня, вул. Шевченка, буд. 5, відбудеться Міжнародна наукова конференція ,,Гуцульська республіка – феномен творення української державності на Закарпатті періоду національної революції”. Наукова конференція покликана узагальнити історіографічні й археографічні здобутки та методологічні аспекти з вивчення історії національної революції на західноукраїнських землях, проблем національно-визвольного руху, соборності етнічних українських земель, зокрема Закарпаття і Східної Галичини. Довідково. Восени 2018 року виповнюється 100 років з нагоди початку українського державотворення на західноукраїнських землях. У листопаді 1918 року була проголошена Західно-Українська Народна Республіка. Не оминули процеси державотворення і Закарпаття, де виникають українські народні ради, які на початку свого існування ставили питання про приєднання краю до України. Серед них виділялася заснована в листопаді 1918 року Гуцульська Народна рада в Ясінях, що ухвалила рішення про приєднання східних районів Закарпаття до ЗУНР. Апогеєм національних змагань українців Закарпатської Гуцульщини стало проголошення на початку 1919 р. в цьому містечку Гуцульської республіки, керівники якої вважали її складовою ЗУНР. Ця подія стала важливим етапом не лише в розвитку політичного життя на Закарпатті, а й загальноукраїнського державотворчого процесу.

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 452 | Додав: Tall_Admin | Дата: 09.11.2018

http://new.vnrda.gov.ua/images/news/PB051114.JPG

Товариство «Гуцульщина» зорганізувавшись у 1990 році задля відродження, примноження матеріальної, духовної гуцульської культури, місцевих традицій і обрядів, започаткувало Міжнародні гуцульські фестивалі, у рамках яких проводяться також науково-практичні конференції, симпозіуми, спортивні та різні молодіжні заходи. Щороку він проходить в одному із мальовничих районів Гуцульщини.

Кожен фестиваль — це сторінка гуцульського розвою, розкриття великого народного таланту, утвердження Гуцульщини у своїй рідній Українській державі та світі.
У 2019 році Вижницький район вже вчетверте буде приймати у себе всю гуцульську спільноту країни та ближнього зарубіжжя, перейнявши в серпні цього року естафету у міста Яремче Івано-Франківської області.
Вже розпочата активна підготовка до цього дійства. Прийнято розпорядження  Чернівецької облдержадміністрації від 19.10.2018 р. №1098-р «Про затвердження складу Організаційного комітету з підготовки та проведення  До складу оргкомітету увійшли голова районної ради Михайло Андрюк, голова райдержадміністрації Руслан Сенчук, народний депутат України Іван Рибак, голова ГО Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, голова Вижницької міської ОТГ Олексій Чепіль, голова Вижницького районного відділення Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Василь Марчук, депутати Чернівецької обласної ради від Вижницького району, керівники культурних установ, освітянських закладів, підприємці району, голови постійних комісій районної ради, представники ЗМІ, та громадськості.
Члени оргкомітету розглянули проект Положення про XXVI Міжнародний гуцульський фестиваль у 2019 році, надали свої пропозиції щодо Програми проведення фесту, погодили ряд доручень щодо підготовки кошторису, листів-звернень щодо фінансової підтримки, тощо.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 486 | Додав: Tall_Admin | Дата: 09.11.2018

Управа ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» Вітає з професійним святом працівників культури, та аматорів народного мистецтва!

Споконвіку пісня і танець, музика і слово, витвори майстрів народної творчості були виразниками національної ідеї, оберегами історичної пам’яті. Вони підживлювали і зміцнювали надію народу на краще майбутнє. Своєю плідною працею  по збереженню та примноженню Гуцульської культури  в Україні та за кордоном ви звеличуєте рідну Гуцульщину та Україну, примножуєте їх успіхи і досягнення. Культурні досягнення та традиції – це скарб, яким треба вправно скористатися. Тож, збереження культурного спадку і шанування своїх видатних земляків може стати для нас не тільки приводом для пишання, але й запорукою подальшого культурного розвитку та творчої наснаги.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 355 | Додав: Tall_Admin | Дата: 09.11.2018