Головна » 2018 » Червень » 5 » Славному місту Вижниця виповнилося 860 літ.
17:43
Славному місту Вижниця виповнилося 860 літ.

Місту Вижниця виповнилося 860 літ. Тому саме на Зелені свята, в останню недію травня відбулись урочисті з цієї нагоди. Відкривав свято голова Вижницької міської об’єднаної територіальної громади Олексій Чепіль. Участь в урочистому відкритті взяли голова районної державної адміністрації Руслан Сенчук, голова районної ради Михайло Андрюк, заступник голови Чернівецької обласної ради Інга Маковецька, народні депутати України Іван Рибак та Василь Амельченко, голова Всеукраїнського товариства Гуцульщина Дмитро Стефлюк та голова Вижницького осередку Василь Марчук.

Вижниця вперше згадується в літописах у 1158 році. За всіх чужих князівств та імперій, котрі прокотилися його землями, як чортополох, воно завжди було важливим торговельним центром і славилося величезними та багатими ярмарками, ремеслами, талантами, самобутньою культурою.

Славна Вижниця і своїми знаменитостями. Саме з цього міста над Черемошем полинув у світ знаменитий ансамбль "Смерічка" Левка Дутківського, Назарія Яремчука та Василя Зінкевича. Але по всій Україні Вижничину асоціюють не тільки із славним Назарком, а й із знаменитим чорторийським актором і кінорежисером Іваном Миколайчуком.  

 

Доторкнулися до Вижниці, були захоплені її красою та людьми, Юрій Федькович, Леся Українка, Іван Франко, Марко Вовчок, Ольга Кобилянська, Василь Стефаник, Гнат Хоткевич.

Вижницька школа різьбярства дала світові славних гуцульських різьбярів Василя Шкрібляка, Василя Дердюка, Марка Мегеденюка, Федіра Гнатюка.

Такий шанований перелік людей, на котрих вчинила свій вплив перлина Буковини, свідчить про високі культурні, інтелектуальні, мистецькі, літературні традиції цього неповторного і гонорового міста.

Цей край є дуже перспективним і важливим для загального становлення української економіки. Шанобливе ставлення до лісу, розвиток поглибленої переробки деревини, а головним чином створення потужнього туристичного кластеру, розбудова рекреаційної інфраструктури, доріг та іншої логістики - це ті напрямки, за якими обов'язкове процвітання вижничан.

 

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 539 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0