Головна » 2016 » Серпень » 31 » 27 серпня Верховинщина відзначила 160-ту річницю з дня народження Івана Яковича Франка
17:54
27 серпня Верховинщина відзначила 160-ту річницю з дня народження Івана Яковича Франка

Прийми ж сей спів, хоч тугою повитий,

Та повний віри; хоч гіркий, та вільний,

Твоїй будущині задаток, слізьми злитий,

Твойому генію мій скромний дар весільний

27 серпня Верховинщина, разом із усією Україною відзначила 160-ту річницю  з дня народження Івана Яковича Франка, людини, яка своїм живим сяйвом світить і гріє крізь століття…

Великий Каменяр, Український Мойсей, Вічний революціонер, Велетень думки і праці. Його твори – в кожній хрестоматії. Його портрет – на 20 гривневій купюрі. Його іменем названі вулиці й площі, університети й театри, міста і села, навіть  наша область  - Івано-Франківська!

Гуцульщина навіки стала рідним краєм для Івана  Франка, тому у день його народження  інтелектуальна громадськість Верховинщини зібралася  у Криворівні. Відділ культури і мистецтв районної державної адміністрації спільно із літературно-меморіальним музеєм І. Я. Франка провели літературно-мистецьке свято «Живий чоловік», Ювелір слова, великий Геній рідного народу».  Захід розпочався із  слайд-шоу, присвяченого життєпису Великого Каменяра.  Свято благословив отець Ігор Рибенчук. Поет Орест Князький прочитав власний вірш «Ковальська балада», присвячений Каменяреві та виступив із вітальною промовою. Взяла участь у літературно-мистецькому святі  і криворівнянська  поетеса Василина Плитка. Поетичні твори українського Генія читали Галина Горук, Святослава  Маротчак,  Роксолана Мартищук,  літературно-музичну композицію «Веснянії дні»  виконав Юрій Максим’юк.  Вікторія Шкріб ляк  прочитала  власний вірш про Івана Франка  «Прости, поете, люд лукавий…»,   Микола Прокоп’юк  також  вшанував пам’ять Великого Каменяра  авторським віршем «Поет».  Вокальний ансамбль БК с. Криворівня  виконав пісню «Рости, рости, Черемшино», а фольклорний гурт «Надвечір’я» -  пісню «Молитва за Україну», дитячий дует у складі Софії та Анастасії Жиколяк (БК с. Устеріки) також виконав пісенну молитву за Україну.

Звісно, у серці  Карпат, Франка, насамперед,  вшановували творами гуцульського мистецтва, яке надихало і захоплювало письменника і науковця під час його подорожей Гуцульщиною. Тому народний аматорський  ансамбль троїстих музик «Гуцули» РОМЦ (керівник – Заслужений працівник культури України Микола Ілюк) виконав вінок творів для Каменяра, а  зразковий  аматорський танцювальний колектив «Арніка» РОМЦ (керівник – Ганна Паньків) представили танці «Решето» та «Верховинські візерунки». У фойє та залі Будинку культури діяли виставки народних умільців Криворівні та  друкованих видань Івана Франка  і про нього.  Завершилося літературно-мистецьке свято фрагментом драми  І. Франка «Будка ч.27» у  виконанні аматорів народної творчості БК с. Довгополе та презентацією видання творів І.Я. Франка, написаних у Криворівні  під назвою  «Ось під нами Черемош ізвився…», яке представила присутнім  завідувач літературно-меморіальним музеєм І.Я. Франка Ганна Луцюк.

Також заходи із відзначення 160-тої річниці від дня народження Івана Франка відбулися у закладах культури району. Зокрема,  в клубі с. Пасічне  бібліотекар спільно із завідувачем клубу провели тематичний захід для дітей «Шануємо і пам’ятаємо». У будинку культури с. Кривопілля відбувся літературно-музичний вечір «Митець великого  таланту», підготовлений художнім керівником та бібліотекарем. Також у закладах культури району  та бібліотеках відбувалися тематичні години та виставки присвячені Великому Каменяреві.

РОМЦ при відділі культури і мистецтв РДА

 

 

 

 

 

Переглядів: 464 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0