Головна » 2017 » Квітень » 25 » 21 квітня виповнилось 160 років від Дня народження Юри Соломійчука ( Юзенчука)
22:57
21 квітня виповнилось 160 років від Дня народження Юри Соломійчука ( Юзенчука)

Юра Соломійчук (прізвисько Юзенчук) народився 21 квітня 1857 року в селі Жаб'е в селянській родині. Змалку відзначався хистом провідника та непересічними здібностями, зі своїми однолітками бавився в опришків. Перше товариство «Січ» на Гуцульщині зас­новано в селі Жаб'є, а її кошовим і голов­ним натхненником став безмежно відда­ний українській справі Юра Соломійчук. Завдяки його наполегливій праці у скоро­му часі ціла Гуцульщина покрилася густою сіткою «Січей» та поширила по всьому гірському краю духовно-куль­турні впливи на молодь та дорослих гуцулів.

Коли у 1904 році він прибув зі своїми січовиками до Ясенова Горішнього на перші збори «Січі», то 150 гу- цулів-січовиків віддавали йому салют, а маса народу не мала меж радощів за свого знаменитого земляка. Всі говорили між собою, що це з'явився серед них новітній Довбуш.

За національно-патріотичну діяльність Юрія пересліду­вала австрійська влада. Коли прийшли радянські «визво­лителі», то теж не забули помститися, але вже над його сином і внуком та їхньою ріднею.

З ініціативи товариства «Гуцульщина» пам'ять про Юрія Соломійчука-Юзенчука свого часу увіковічнено у назві вулиці у Верховині і встановлено пам'ятний знак. Сьогодні ми відзначаємо 160-річний ювілей нашого побратима і таким чином вшановуємо пам'ять про нього.

Про цього видатного гуцула засновник «Січей» Кири­ло Трильовський писав так: «Його життя - це велика тра­гедія чоловіка з люду, що народився 200 років запізно, або 50 років завчасно».

З цієї нагоди Верховинська селищнна рада,  Всеукраїнське та ройонне товариство «Гуцульщина» провели курглий стіл присвячений цій події.      Про вжливу роль діяльності Юрія Соломійчука  в минулому та сучасному історичному поступі Української державності  виступили:   Іван Рибарук- настоятель церкви  Різдва Пресвятої Богородиці села Криворівня, Іван Зеленчук- науковець- краєзнавець,  Дмитро Стефлюк -голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина»,  Іван Шкіндюк- голова Верховинської районної ради, Параска Рашковська-громадський активіст, Василь Мицканюк - Верховинський селищний голова,  Галина Бойчук- онучка Юрія Соломійчука. Учасники круглого столу поклали квіти да памятного знака на вулиці, яка названа на честь видатного  громадського діяча  Гуцульщини Юрія Соломійчука.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 605 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0