Головна » 2017 » Грудень » 1 » З історії співпраці із закордонною діаспорою Українців-Гуцулів + (відео)
17:11
З історії співпраці із закордонною діаспорою Українців-Гуцулів + (відео)

В серпні 1993 року в Івано-Франківську відбувся Перший Світовий Конгрес гуцулів. У рамках цього заходу на Верховинщині перебували учасники конгресу. В центрі біля пам’ятника Тарасові Шевченку відбувався урочистий святковий мітинг, який збігся в часі зі святкуванням другої річниці незалежності України. Верховинці хлібом і сіллю зустрічали своїх побратимів, вихідців з Гуцульщини Миколу Домашевського, Василя Барчука, Євдокію Сороханюк, Михайла Гапчука, Василя Потяка, а також представників української національної еліти поета Івана Драча, співачку Марію Стефюк та поетесу Марію Влад. Гості відвідали в селі Ільці могилу відомого громадського діяча, новеліста Гуцульщини Онуфрія Манчука.

           Святкові заходи продовжилися в селі Криворівні, де в колишній садиби родини Харуків відкрили музей «Хата-гражда» гуцульської господарки. Того дня повсюди грали гуцульські музичні капели Романа Кумлика з Верховини, Василя Мартищука із Замагори, дитячої музичної школи під керівництвом Володимира Боднарука та багато інших. Також лунали трембіти, гуцульські й інші українські пісні, які сповіщали про велику радість зустрічі наших побратимів, окремі з яких вперше за 50 років ступали по рідній гуцульській землі та спілкувалися зі своїми родинами.

(Цей відео-фільм про те, як Христина Стебельська з Івано Франківська та Микола Савчук з Коломиї розважали гостей  Першого Світового Конгресу Гуцулів 1993р).

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 474 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0