Головна » 2019 » Травень » 29 » «Полонинська ватра»
16:50
«Полонинська ватра»

 

26 травня 2019 року вже в 54-те трембіти на усі карпатські гори сповістили про початок традиційного районного свята путильчан, яке символізує старт полонинському літуванню худоби. Гуцульське дійство має багату історію, в основі якої давні традиції літування маржини на високогірних полонинах, нелегка праця вівчарів та «магія» народження полонинського сиру.

 

 

Звертаючись до громади із вітальним словом очільник виконавчої влади району Микола Савчук зазначив, що це святкування присвячене вшануванню праці полонинників, яка нині не зовсім оцінена, не зовсім вдячна, але вкрай потрібна, адже століттями здійснюється в наших прекрасних горах за нелегких умов Боже благословення полонинникам та учасникам дійства дав настоятель церкви Святого Духа селища Путили. На свято, з нагоди виходу на полонини прибули багато гостей з різних регіонів, міста Чернівці, районів Буковини та сусідньої Івано-Франківської області. До учасників свята звернулися заступник Міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Богдан Бойчук., народний депутат України Іван Рибак, голова Асоціації органів місцевого самоврядування регіону гуцульщини Іван Шкіндюк.

 

Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» привітав господарів та гостей свята, висловив вдячність всім хто прилучився до його проведення. Відзначив, що свято «Полонинська ватра» це шана ґаздам і ґаздиням, які протягом століть у надзвичайно складних гірських умовах вели і ведуть полонинську господарку. Свято «Полонинська ватра» розпочинає на Гуцульщині вшанування працівників, що виробляють тваринницьку продукцію на полонинах та фермерських господарствах.  Це свято «Полонинське літо у Верховині, та «Гуцульська бринза» у м. Рахів.

 

 

 

Від імені управи «Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» вручив подяки за організацію проведення свята «Полонинська ватра», голові Путильської РДА- Миколі Савчуку та керівнику апарату Путильської РДА- Марії Яківʼюк, також запросив усіх присутніх на ХХVІ Міжнародний Гуцульський фестиваль, який відбудеться у м. Вижниця 30-31 серпня 2019 року.

Далі, за традицією, між шанованих ґаздів обрали кращого – довгопільчанина Петра Лахмана, який і став Ватагом полонинського свята 2019 року. Між тим свято набирало обертів і вже навколо запаленої ватри путильчани танцювали запальну гуцулку.

Притаманному тільки гуцулам колориту додав святу символічний полонинський хід на чолі з ватагом. Молоді гуцулики, вправно справлялись із причепуреними до свята конями, а трудові колективи почергово демонстрували на машинах свої надбання.

Господарі зустрічали гостей піснями і танцями, частували смачними стравами гуцульської кухні. Бажаючі мали нагоду переглянути виставки-продажі сільськогосподарської продукції, декоративно-прикладного мистецтва, позмагатися за головний приз – овечку в безпрограшній лотереї. Чимало глядачів зібрав на майстер-клас по виробництву вівчарської продукції гуру сироваріння, вівчар з багаторічним досвідом Микола Штефуряк.

Свято завершилось виступами місцевих та запрошених артистів серед яких заслужений артист України Василь Данилюк, Інна Стиць, співак родом із Путильщини, який прославляє малу батьківщину за кордоном Павло Бубряк.

 

                  

 

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 457 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0