Головна » 2019 » Травень » 24

У селищі Верховина відбулася звітна конференція із етнографічних досліджень Гуцульщини, за грантової фінансової підтримки міністерства науки та вищої освіти Польщі та Варшавського університету етнології і культурної антропології.

В звітній конференції взяли участь: професор Варшавського університету, довголітній директор інституту етнології і культурної антропології, керівник проекту Лех Мруз, доктор Варшавського університету етнології і культурної антропології Тадеуш Баранюк, викладач Варшавського університету етнології та культурної антропології Бартомей Хромик; доктор історичних наук, директор Львівського історичного музею Роман Чмелик; кандидат мистецтвознавства, доцент Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв Богдана Книш; Ясінянський селищний голова Едуард Зелінський, краєзнавець селища Ясіня Олександр Криниця. Верховинщину представляли - заступник голови районної державної адміністрації Світлана Уршеджук, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Роман Ванівський, в.о. начальника відділу культури і мистецтв райдержадміністрації Оксана Коломийчук, заступник селищного голови Оксана Чубатько. В обговоренні піднятих на конференції питань виступили:. депутат районної ради Василь Зеленчук, завідувач історико–краєзнавчого музею «Гуцульщина» Володимир Ілійчук, директор централізованої бібліотечної системи Ганна Валігурська; кандидат фізико–математичних наук, старший науковий співробітник НПП «Верховинський» Іван Зеленчук, кандидат історичних наук, начальник відділу НПП «Верховина» Ярослав Зеленчук. Звернуто увагу на наступні теми:

Відновлення збереження та розвитку народних художніх промислів Верховинського району, традиційне господарювання гуцулів, мольфарські традиції на Гуцульщині, туристичну та інвестиційну привабливість етно – регіону Гуцульщина, розвиток музейної справи на теренах району та ін.

Під час виконання грантової програми, викладачі,студенти, аспіранти вищезазначеного навчального закладу проводили етнографічне дослідження регіону Гуцульщина, вивчали специфіку гуцульського краю, як туристичного та інвестиційно привабливого регіону, із традиційними народними художніми промислами, різноманітними традиціями та багатою культурою. Підсумком даного дослідження і була звітна конференція із етнографічних досліджень Гуцульщини в селищі Верховина, на якій було обговорено конкретні плани заходів та надані пропозиції учасників конференції із розвитку інвестиційної привабливості етно – регіону.

Голова «Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк висловив вдячність представникам наукових установ з Польщі за проведену роботу та запропонував і надалі продовжувати співпрацю на взаємовигідних умовах.

Учасники конференції відвідали історико–краєзнавчий музей Гуцульщини та ознайомилися із фото – роботами викладачів, студентів та аспірантів Варшавського університету етнології і культурної антропології, які проводили етнографічне дослідження впродовж 4-х років на теренах Гуцульщини, і також ознайомились із роботами народних майстрів Верховинщини.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 414 | Додав: Tall_Admin | Дата: 24.05.2019