Головна » 2017 » Грудень » 5 » КОЛЕКТИВ, ЯКИЙ ДАРУЄ СВЯТО
22:52
КОЛЕКТИВ, ЯКИЙ ДАРУЄ СВЯТО

Гуцульщина - незабутній край, де мешкає найколоритніший народ. Колиска традицій та обрядів, які оберігають та плекають гуцули. Ясінські гуцули також вірні традиціям своїх предків, тому при Ясінянській ДШМ в 2012р. був створений дитячий фольклорний оркестр гуцульських інструментів, який покликаний продовжувати традиції та шанобливо оберігати старовинні звичаї та обряди рідного краю. Колектив очолив викладач з класу цимбал О.І. Гутелюк. Спочатку колектив складався із 12 учасників. Але дуже швидко завоював прихильність та любов всіх поціновувачів народного мистецтва. Склад щоразу збільшувався, видозмінювався, вдосконалювався. Зараз це дитячий фольклорно - етнографічний колектив, який нараховує 38 учасників. Колектив вже має своє обличчя, свою історію, свої успіхи, перемоги, свою славу! Зараз без нашої участі на Рахівщині не проходить майже жодне свято. А першою значною перемогою була участь в ІІІ обласному дитячому фестивалі - конкурсі «Веселковий передзвін - 2013» (м.Ужгород), де стали лауреатами першої премії! А «Веселковий передзвін – 2015» подарував нам третє місце. Та ми на досягнутому не зупинялись. Збільшувався оркестровий склад і склад вокальної групи. Народні співанки та пісні календарно - обрядового циклу поповнювали концертний репертуар.

Участь у відкритому фестивалі мистецтв «Гуцульська родина - 2016» принесла нам І премію! «Гуцульська родина-2017» - ІІ премію. Рада відзначити, що дитячий фольклорний колектив гідно представив Закарпаття на Міжнародному фестивалі - конкурсі оркестрів, інструментальних ансамблів і мажореток «Яскрава Симфонія Прикарпаття - 2016», де стали лауреатами ІІ ступеня! Участь у ХХІV Міжнародному гуцульському фестивалі - 2016 – це почесне ІІ місце. Фестиваль - ярмарок «Гуцульська бриндзя» - для нас є ще однією нагодою потішити, повеселити гостей свята своїми виступами, колоритністю, автентичністю та позитивом.

А нова перемога на нас чекала вже в курортному містечку Трускавці! У «Яскравій Симфонії Прикарпаття - 2017» ми здобули почесне звання лауреата І ступеня!

Фольклорний дитячий колектив Ясінянської ДШМ залишив яскравий слід на «Зимових візерунках - 2017» Хмельниччини. Із 19 по 22 січня у Хмельницькому палаці творчості дітей та юнацтва вирував ХХVІІІ Всеукраїнський фестиваль танцю «Зимові візерунки» пам`яті Юрія Гуреєва, який присвячувався 98 річниці Соборності України. Серед представників Західної України були наші маленькі гуцулята із гірського Ясіня. А приймав нас народний колектив ансамбль танцю «Подолянчик» Хмельницького палацу творчості дітей та юнацтва з художнім керівником Іваном Гуреєвим. Святкове місто, фестиваль, зимові візерунки-все це подарувало нам яскраві емоції і незабутні враження!!!

А ще незабутній ретро-тур! «Мальовничі тури Львівської залізниці» - пасажирів ретро-паравоза Л-3535, які за яскравими враженнями прибули до Карпат з багатьох країн Європи,а також з далекої Японії, Південної Кореї та Австралії. Маленькі музиканти зустрічали гостей трембітами та гуцульськими мелодіями.

Яскрава акція напередодні світлих великодніх свят відбулася в ЯСІНЯНСЬКІЙ ДШМ «Подаруй дитині писанку». Кожен із прсутніх отримав в подарунок різнокольорові писанки від селищного голови Зелінського Е.Ф. та мецената Криниці О. В., а учасники фольклорного колективу продемонстрували всім присутнім великодні ігри, веснянки, гаївки: «Вербове колесо», «На торгу», «Жучок».

23.04.2017 заклично закликали трембіти нашого оркестру та щиро запрошували на свято до села Білин гостей із далека і близька, щоб у великій гуцульській родині пофестивалити: повеселитися, погомоніти, поспівати, набутися на ІІ фестивалі "Гуцульська Паска", який проходив в рамках святкування Дня села Білин.

14.05.2017. Рахівщина відсвяткувала X-й ювілейний районний фестиваль - "Берлибаський бануш" в с.Костилівка!!!! Море емоцій, позитиву, сонячного настрою отримали всї, хто був присутній на святі!!! Сонечком на душу ліг і виступ учасників фольклорного дитячого гуцульського оркестру народних інструментів ЯСІНЯНСЬКОЇ ДШМ. Ми взяли участь у відкритті фестивалю і запаленні ватри біля Скали Довбуша, де виконали пісню про Довбуша "Ой по-під гай зелененький"... А на головній сцені - дарували всім гостям свята "Гуцульські співаночки" та «Вербове колесо».

18.05.2017 - "ВЕСЕЛКОВИЙ ПЕРЕДЗВІН" для учасників дитячого фольклорного колективу став НЕЗАБУТНІМ!!!! У рамках святкувань ДНЯ МУЗЕЇВ та ДНЯ ВИШИВАНКИ, відбувся обласний конкурс "ВЕСЕЛКОВИЙ ПЕРЕДЗВІН" в м.Ужгороді. ГОЛОВНУ НАГОРОДУ - ГРАН-ПРІ маленькі гуцулики повезли в Ясінянську ДШМ!!!!

  28.09.2017 в м.Ужгороді відбулася ІІ Міжнародна науково - практична конференція "Володимир Гошовський і Закарпаття". Дитячий фольклорний колектив Ясінянської ДШМ взяв участь у конференції, демонструючи збереження традицій та обрядів гуцульського регіону.

 У своєму рідному Ясіньичку – ми є окрасою всіх свят! Дякувати Богу, що маємо велику підтримку від селищного голови Зелінського Е.Ф., мецената Криниці О.В., начальника відділу культури Шепети В.Л., голови РДА  Басараби П.В.

 Тішуся від того, що підростає достойне покоління, виховане на рідних традиціях та звичаях гуцульського краю! Дякую всім тим, хто в нас вірить і підримує! А попереду на нас чекають нові перемоги, нові злети…, новорічні щедрівки, колядки, віншування.

Директор Ясінянської ДШМ           Жураковська Г.М.

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 507 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0