Головна » 2017 » Вересень » 21 » Фільм про весільні обряди зняли у гуцульському селі на Франківщині (ФОТО)
15:21
Фільм про весільні обряди зняли у гуцульському селі на Франківщині (ФОТО)

Про традиційні весільні обряди Косівщини дізнаються в усьому світі завдяки знімальній групі Наталії Кравчишин проекту "Древо" державного телебачення UA TV.

Про зйомки в мережі розповіла учасниця проекту Вікторія Яремин, завідувач Косівського музею НМіПГ у Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття

"Півроку назад Олена Прокоп’юк-Шкрібляк, газдиня Родинного оседку Шкрібляків, разом з онуками, музейниками та друзями-волонтерами організувала у нас в музеї реконструкцію обряду шиття вінка. (Маму пані Олени Василину часто запрошували шити весільний вінок не тільки в Яворів, а й у сісідні села). Ця подія мала настільки великий успіх, що ми просто запалилися ідеєю зняти про цей обряд повноцінний фільм.

Знайшлись зацікавлені телевізійники і, що найважливіше, – ідею підтримали небайдужі люди: одні згодилися надати місце для зйомок та реквізит (і навіть коней!), інші організували транспорт", – поділилася вона.

У зйомках задіяно 14 акторів-волонтерів, які відклали заради фільму всі свої справи.

Найвідповідальнішу місію бути головним консультантом з реконструкції усіх обрядів взяв на себе Микола Шкрібляк – заслужений діяч культури, знаний фахівець з етнографії, детально знайомий з усіма обрядами яворівського весілля, відкриває "кухню" зйомок Вікторія. Микола Шкрібляк сам був у дружбах в Яворові понад 15 разів. Пан Микола надав для зйомок свою старовинну хату "з галєрією" та речі з родинної скрині. Деякі сцени знімали у Родинному оседку хаті-музеї Шкрібляків, де реконструювали весільний обряд. 

Протягом трьох днів напружених зйомок було охоплено колосальний обсяг інформації: випікання колача, шиття вінка, дружби на конях, весільне деревце з "кугутами", обрядові співанки, музика та вбирання кнєгині-молодої. 

Подружжя косівських писанкарів Віра з Сергієм Борисом органічно зіграли роль батьків молодої.

Весільний головний убір молодої від майстрині з Буківця – Катерини Могорук. Катерина Могорук з весільним сирним колачиком, який молодій вдягали на правий зап’ясток. А в кишені та в пазуху клали часник – аби не наврочили.

Не передати, як це було важко: обмежений час, недосвідчені актори. Ще й погода лякала дощем і громом, вимикалося світло. Наталя Кравчишин з двома операторами працювали допізна майже безперервно – все задумане вдалось відзняти.

Зйомки відбулися за підтримки сільського голови Яворова Валерія Коцейлівського та за сприяння Косівського музею народного мистецтва та побуту Гуцульщини.

http://kurs.if.ua/news/film_pro_tradytsiyni_vesilni_obryady_znimayut_u_gutsulskomu_seli_na_frankivshchyni_57925.html

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 700 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0