Головна » 2018 » Листопад » 20 » Ухвала Міжнародної наукової конференції
16:42
Ухвала Міжнародної наукової конференції

Ухвала Міжнародної наукової конференції «Гуцульська республіка – феномен творення української державності на Закарпатті періоду української національної революції»

(смт. Ясіня Рахівського району Закарпатської обл., 10 листопада 2018 р.)

 

У роботі конференції взяло участь більше 90 осіб: представники органів державної влади, закордонні та вітчизняні науковці, краєзнавці, молоді вчені, вчителі шкільних навчальних закладів краю, громадські діячі.

Відзначаючи важливість напрацювань конференції щодо вирішення актуальних проблем з вивчення процесів державотворення на Закарпатті, Закарпатській Гуцульщині періоду Української національної революції 1917–1923 рр., узагальнивши джерелознавчі та історіографічні здобутки, учасники конференції відзначили, що важливим етапом не лише в розвитку політичного життя на Закарпатті, а й загальноукраїнського державотворчого процесу стала діяльність українських народних рад на території краю. Серед них виділялася заснована в листопаді 1918 р. Гуцульська Народна рада в Ясіні, що ухвалила рішення про приєднання східних районів Закарпаття до ЗУНР. Апогеєм національних змагань українців Закарпатської Гуцульщини стало проголошення на початку 1919 р. в цьому містечку Гуцульської республіки, керівники якої вважали її складовою ЗУНР.

Загалом високий науковий рівень доповідей, виголошених у процесі роботи чотирьох пленарних засідань, учасники відзначили їх актуальність, ґрунтовність, наукове та суспільне значення, а також належну якість та глибину досліджень. Учасники конференції, звернули увагу на необхідності продовженні вивчення: початків етнонаціональної самоідентифікації українців Закарпаття; зовнішніх і внутрішніх чинників самовизначення Закарпаття в 1918–1919 рр.; становлення і функціонування органів української влади на Закарпатській Гуцульщині періоду Української національної революції; питань співпраці Гуцульської республіки та ЗУНР; визначних постатей Гуцульської народної ради і Гуцульської республіки; збереження карбів Гуцульської республіки в історичній національній пам’яті. Вирішено сприяти науковій комунікації, організації та проведенню проектів з метою популяризації вікопомної події серед закарпатських українців.

Однак, поряд із важливим досягненням у сфері дослідження цих подій Української національної революції на Закарпатті сторічної давнини, існують певні проблеми що потребують подальшого вирішення, тому учасники конференції запропонували:

  1. Громадськості, представникам влади, краєзнавцям зреалізувати вирішення питання щодо перенесення тлінних останків загиблих воїнів Гуцульської народної оборони та Української Галицької армії, які загинули у січні 1919 р. в ході Сигітської військової операції і покояться на території Румунії в м. Сигет та його околиці, до смт. Ясіня Рахівського району Закарпатської області – столиці тогочасної Гуцульської респубілки.
  2. Громадськості та представникам влади на Закарпатті 2019 рік оголосити роком президента Гуцульської республіки Степана Клочурака. Перепоховати його тлінні останки на його рідній Малій батьківщині в с. Чорна Тиса Рахівського району Закарпатської області.
  3. Науковій громадськості, краєзнавцям, представникам влади підготувати до Міністерства освіти і науки України звернення щодо внесення у навчальні програми загальноосвітніх навчальних закладів: з історії України – уроку-пам’яті (у січні) про вшанування Гуцульської республіки; з української літератури – вивчення, як обов’язкового твору у навчальній програмі, роману Уласа Самчука «Гори говорять». У навчальних закладах краю організувати музейні світлиці з нагоди вшанування пам’яті сторіччя української державності на Закарпатській Гуцульщині.
  4. Науковій громадськості, краєзнавцям, меценатам, громадськості популяризувати дослідження з вивчення Гуцульської республіки, загалом усі джерелознавчі та історіографічні здобутки з вивчення Української національної революції на Закарпатті. Спонукати до видання/перевидання художніх творів про Гуцульську республіку.
  5. Звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органів місцевого самоврядування щодо надання належних коштів для розвитку українських громад Румунії, Словаччини, Чехії, Угорщини та інших держав Карпатського регіону для популяризації української духовної культури в діаспорі. Висвітлювати вивчення подій Української національної революції на Закарпатті сторічної минувшини в газетній і журнальній періодиці української діаспори Румунії, Словаччині, Чехії, Угорщині та інших держав Карпатського регіону.
  6. Продовжити відзначення сторіччя Гуцульської республіки у 2019 р. через проведення «Січневої коляди» та «Вербового колеса» в смт. Ясіня Рахівського району Закарпатської області як цікавих атракційних локацій популяризації та вшанування повсякденного життя, матеріальної і духовної культури українців-гуцулів на території краю, подій Української національної революції на Закарпатській Гуцульщині, загалом на Закарпатті.
  7. Опублікувати доповіді учасників наукової конференції «Гуцульська республіка – феномен творення української державності на Закарпатті періоду української національної революції» у збірнику матеріалів наукового форуму.

Оргкомітет та учасники

Міжнародної наукової конференції

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 320 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0