Головна » 2018 » Березень » 13 » Про шляхи об’днання територіальних громад в умовах високогір’я
18:29
Про шляхи об’днання територіальних громад в умовах високогір’я

 Дмитро Стефлюк  Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» 6 березня 2018 року, на запрошення організаторів взяв участь в засіданні круглого столу на тему: «Шляхи активізації процесу добровільного об’єднання територіальних громад Верховинського району». 

 Захід  організували представники Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування за підтримки Верховинської РДА. На засіданні круглого столу були присутні керівництво Верховинської райдержадміністрації та Верховинської районної ради, голови селищної та сільських рад, депутати та представниками громадських організацій.

 Відкриваючи засідання  Олег Лютий голова Верховинської РДА зазначив необхідність застосування формульних розрахунків при формуванні бюджету та розрахунку субвенцій освіти та медицини, враховуючи складні умови високогірних регіонів, а також потребу збереження закладів освіти, малокомплектних шкіл. «Децентралізація – це надання можливості громадам самостійно визначати пріоритети розвитку та інвестиційної діяльності». Директор Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття Максим Чопей презентував доповідь на тему: «Стан добровільного об’єднання територіальних громад в Україні та Івано-Франківській області». В своєму виступі доповідач схарактеризував динаміку просування реформи децентралізації та визначив перспективи розвитку такого нововведення у Верховинському районі. Під час засідання було надано слово голові Білоберізької ОТГ Дмитру Іванюку, який оголосив результати роботи сформованої громади за період її існування та на власній практиці окреслив позитивні аспекти і проблеми, з якими спіткнулась громада.

 Дмитро Стефлюк від імені товариства «Гуцульщина» звернув увагу присутніх на те, що у відповідності до чинного законодавста процес об’єднання є добровільним, однак це не означає, що реформи не треба проводити, якщо вони на користь соціально-економічному розвитку населенних пунктів та покращують надання адміністративних послуг для людей, сприяють збереженню  автентичної та розвитку традиційної культури Гуцулів. Зважаючи на те, що Верховинський  як і більшість населеннх пунктів регіону Гуцульщини розташованні на високогірних та гірських територіях  під час  реформи слід врахувати збереження  доступної мережі закладів освіти та охорони здорв’я.

 Зважаючи на  міжнародний досвід підтримки високогірних територій  неообхідно  забезпечити збереження  гірських адміністративних районів з повноваженнями регіональної координації соціально-економічного  та культурного розввитку, спрямованого  на збереження гуцульської культури та розвитку туристичної інфраструктури.

Учасники круглого столу рекомендували представництву Івано-Франківського центру розвитку місцевого самоврядування звернутись з відповідними пропозиціями з підняитх на засіданні  питань до Мінстерства регіонального розвитку України.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 436 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0