Головна » 2017 » Серпень » 12 » Привітання голови ГО Всекураїнське товариство «Гуцульщина» Дмитра Стефлюка учасникам та гостям XXIV Міжнародного Гуцульського фестивалю
10:49
Привітання голови ГО Всекураїнське товариство «Гуцульщина» Дмитра Стефлюка учасникам та гостям XXIV Міжнародного Гуцульського фестивалю

Слава Ісусу Хресту!

Ваше преосвященство, поважна президія, шановна гуцульська громада та наші гості. Від імені Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» щиро вітаю Вас на гостинній Коломийщині, де ми зібрались на черговий XXIV Міжнародний Гуцульський фестиваль. Історія гуцульських фестивалів розпочалась у жовтні 1990 року у селі Верхній Ясенів Верховинського району за рік до проголошення Незалежності України. На всіх етапах розбудови нашої держави фестивальний рух сприяв утвердженню національної свідомості і відповідальності в розбудові України, її багатонаціональної культури, традицій, розвитку аматорської народної творчості та прикладного мистецтва. В роботі фестивалів приймали участь президенти, міністри, політичні та громадські діячі, багато чисельні гості гуцульських товариств з Румунії, Польщі, Чехії, Великобританії,  США та багатьох інших країн, що сприяло налагодження міжнародних економічних та культурних зв'язків. І на нинішньому фестивалі присутні гості з багатьох країн, зокрема Румунії, Чехії, Польщі, Молдови та Прибалтійських країн, а також наші побратими лемки та бойки.

       Головним меседжом нинішнього як минулорічного фестивалю, що проходив і в м. Рахів є патріотична тематика, яка протягом багатьох століть на прикладі опришківських рухів, січових стрілців і воїнів УПА, Героїв Небесної Сотні, учасників АТО допомагала і допомагає гуцулам та іншим нашим побратимам боротись за волю і незалежність з різними ворогами та поневолювачами. Це особливо стосується  Коломийщини. В  Печініжині народився славний месник - захисник Гуцулів Олекса Довбуш, перебуваючи у Коломийській  в’язниці видатний писменник та громадський Іван Франко написав знаменитий твір «Вічний революціонер».Тут сформувались лауреати Шевченківської премії вихідці з Гуцульщини: Дмитро Павличко, Василь Герасимюк, Роман Іваничук, Іван Малкович та Тарас Мельничук. Основним завданням яких була розбудова великої незалежної української держави.

Особливо актуальним є наше сьогодення, коли Україна веде збройну боротьбу з терористами на сході України. В пам'ять про загиблих героїв високоповажні владики сьогодні відслужили службу Божу. Ця пам'ять завжди буде жити в наших серцях.

Бажаю всім творчим аматорським колективам, майстрам народної творчості та прикладного мистецтва Гуцульщини успішно представити нашу автентичну культуру, одержати перемоги та стати лауреатами і цим підтримати багаторічну традицію нашого  Гуцульського аматорського мистецтва та його вклад у боротьбу за розбудову Європейської України.

      Закувала зозуленька, в нашій Коломиї,                    

Слава нашій Гуцульщині,

Слава Україні!

XXIV Міжнародний гуцульський фестиваль оголошую відкритим.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 554 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0