Головна » 2019 » Січень » 16 » На Закарпатті у селищі Ясіня урочисто відзначили 100-річчя Гуцульської Республіки (Фото + Відео)
11:25
На Закарпатті у селищі Ясіня урочисто відзначили 100-річчя Гуцульської Республіки (Фото + Відео)

     У неділю, 13 січня, у смт. Ясіня на Рахівщині, відбулися урочисті заходи з нагоди 100-річчя утворення Гуцульської Республіки. У центрі селища на площі імені Героїв Гуцульської Республіки, біля пам’ятника її Президенту Степану Клочураку, відбулося велелюдне Віче. Для участі у заході прибули керівники Закарпатської області, Рахівського району, Управи Всеукраїнського товариства «Гуцульщина,  представники гуцульських товариств із різних куточків України та сусідньої Румунії.

 

 

– Століття – достатньо великий термін, щоб визначити значення тієї чи іншої історичної події. І уже той факт, що через сто років  представники влади та громадськості зібралися в Ясінях, щоб відзначити столітній ювілей Гуцульської Республіки, свідчить про її особливе місце в історії визвольних змагань закарпатських українців, – наголосив у своєму виступі голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. Це була перша спроба гуцулів Закарпаття заявити, що по той бік Карпат також живуть українці, які готові до державного життя. Так, Гуцульська республіка проіснувала недовго, але вона переродила свідомість багатьох людей. Маленька новостворена держава закарпатських гуцулів, у 1919 році, першою із закарпатських земель проголосила принцип воз’єднання Закарпаття з Україною.

 

Вже за двадцять років славну сторінку нашої історії ознаменувала Карпатська Україна,  80-річчя якої в державі відзначатимуть у березні. У грудні минулого року постановою Верховної Ради 100-річчя Гуцульської Республіки та 80-річчя Карпатської України відзначатимуть на державному рівні. Під час Віче голова Рахівської РДА Павло Басараба зачитав присутнім вітальний лист з нагоди 100-ї річниці відзначення такої важливої дати від Голови українського Парламенту Андрія Парубія.

Символічно, що саме у Ясінях – на батьківщині Президента Гуцульської Республіки – керівник краю презентував загалу книгу спогадів Степана Клочурака «До волі».

 

Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк привітав учасників та гостей  урочистого Віче з цією важливою подією гуцульського краю, яка відбулась 100 років тому і внесла вагомий вклад у піднесення національного патріотизму в боротьбі за Соборну Українську державу.  Було сказано  про те, що вшанування пам'яті героїв, які сто років тому проголосили головну мету об’єднатись з  своїми побратимами галицькими українцями, зобов’язує нас берегти свою країну від зовнішніх ворогів.Україна вже більше чотирьох років зброєю відстоює свою незалежність, боронить себе і всю Європу. І наше завдання подолати зовнішню агресію, розбудувати європейську Україну і передати її в надійні руки дітей та онуків.

  Дмитро Стефлюк оголосив ухвалу ГО  Всеукраїнське товариство «Гуцульщина»  про нагороження посмертно Степана Клочурака- Президента Гуцульської Республіки ( 1919 р.),  найвищою відзнакою Товариства «Медаллю за особливі заслуги перед «Гуцульщиною». Учасників свята також привітали Василь Дан - голова Рахівської районної ради та  Едуард Зелінський, Ясінянський- селищний голова, родичі якого були учасниками гуцульського повстання.

 

 

  Особливою подією цього дня  була церемонія прийняття у товариство «Гуцульщина» молоді з надвірнянщини, яка прийняли клятву на вірність Гуцульщині та Україні. В руках молодих надвірнянців та колядників, що прибули з Верховинщини, Надвінянщини та Рахівщини, а  також багаточисельних учасників святкувань, заблистіли золотими променями високо підняті бартки, які засвідчили посвяту в члени товариства та велику шану багатьом поколінням українців, що боролись за волю і незалежність України.  Учасники Віче поклали квіти до пам’ятника Президенту Гуцульської Республіки. 

Прикрасив свято своїм виступом фолькльорний дитячий колектив Ясінянської дитячої школи мистецтв. Співи, танці, гра на самобутніх музичних інструментах були сповнені любові до рідного краю і розповідали про історію створення смт. Ясіня – столиці славетної Гуцульської Республіки. Після офіційної частини центром селища рушила хода до місцевого стадіону, де відбувся щорічний фестиваль «Велика гуцульська коляда». Рахівщина, що славиться самобутніми традиціями Різдва, вражала гостей свята колоритом обрядів, колядок. Вже сьомий рік поспіль Ясіня стало живою збіркою колядок – з Закарпаття, Прикарпаття, Галичини.  Колядників привітали Мирослава Корнелюк –заступник начальника управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА, голова товариства «Гуцульщина» м. Івано-Франківськ, Василь Попович - голова Фундації Українських гуцулів Румунії, Ярослав Кікінчук –секретар Асоціації органів місцевого самоврядування регіону «Гуцульщина», Ігор Андруняк- заступник голови надвірнянського районного товариства «Гуцульщина», Ярослав Зеленчук- член ради Верховинського районного товариства «Гуцульщина».

 

 

Категорія: Новини Закарпатської Гуцульщини | Переглядів: 447 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0