Головна » 2016 » Листопад » 7 » Михайло Ломацький – великий співець Гуцулії
15:37
Михайло Ломацький – великий співець Гуцулії

     29 жовтня в читальній залі центральної районної бібліотеки відбулася презентація двохтомного видання вибраних творів Михайла Ломацького, підготовленого та виданого у видавництві часопису “Грегіт” до 130-річчя від дня народження великого знавця та дослідника гуцульського краю. На захід завітали відомі краєзнавці та історики Надвірнянщини, користувачі бібліотеки, бібліотекарі. Презентував видання Олег Семенишин – закоханий у рідну Гуцульщину й водночас талановитий редактор-упорядник, який є душею часопису. Він сколесував наші краї у пошуках цікавих людей, історій, фотосюжетів, матеріалів щодо досліджень історії Гуцульщини, її прадавнини. Олег Семенишин детально розповів присутнім про особистість та творчість Михайла Ломацького, твори якого виходили друком в Мюнхені, Парижі, Лондоні, Нью-Йорку, але не видавалися в Україні – перша в Україні книга Михайла Ломацького – «Заворожений світ» від видавництва “Тиса”, яку видано в 2014 році.
     Хто він, Михайло Ломацький? Це ім’я майже невідоме широкому загалу, знають його хіба що у вузькому колі гуцулознавців й літературних критиків. Отож, знайомтесь: український письменник, етнограф, фольклорист, публіцист, культурно-громадський діяч і педагог Михайло Ломацький народився 22 листопада 1886 року в с. Суходіл (нині — Гусятинського району) Тернопільської області. М. Ломацький родом з того ж містечка, що й ватажок гайдамаків Северин Наливайко. Уперше молодий Михайло Ломацький відвідав наш край далекого 1916 року – відтоді закохався в чарівну природу й добрих людей, і став збирати та записувати старовинні гуцульські легенди, притчі. Допомагав Гнатові Хоткевичу і Михайлові Коцюбинському збирати матеріали для їх повістей на гуцульську тематику. Незабутні враження від Гуцульщини М. Ломацький згодом описав у своєму знаменитому «Опришківському гнізді”.
     М.Ломацький був активним членом товариства “Гуцульщина”, чимало сил і часу віддав дослідженню та художньо-документальному відтворенню минувшини гуцульського краю в своїх творах.
     Великий син Поділля Михайло Ломацький став великим сином Гуцулії, пише про нею з теплом і любов’ю: “Тут, у гуцульських горах, як ніде інде, можна почути гомін віків і зачерпнути силу й віру в майбутнє, тут, у зелено-срібних водах озер і рік, можна скупати й очистити не лише тіло, але й душу, та карпатським сонцем зігріти її, а, вийшовши на верх Говерли, побачити Бога й почути Його добротливий і ласкавий голос”… Відірваний обставинами від зеленого Бескиду у розпачі писав: «Покинувши гори, взяв із собою тугу за ними і ношу її у своїм серці по сьогодні».
     Двохтомне видання вибраних творів Михайла Ломацького, виданих видавництвом часопису “Грегіт”, поповнить книгозбірню поціновувачів старовіччини і ляже на читальний стіл кожного краєзнавця поруч з іншими знаковими книгами. Літературні критики слушно вважають, що твори М. Ломацького «написані кров’ю і серцем». Редактор часопису “Грегіт” Олег Семенишин поділився планами видати ще й третій том творів М. Ломацького, адже зібрано багато матеріалу про його громадську діяльність та публіцистику.
     Завершилася презентація коломийкою під мелодійний супровід сопілки у виконанні фотомитця Романа Глодана та щирим побажанням, щоб не згасла свічка пам”яті про великого співця Гуцулії Михайла Ломацького.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 787 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0