Головна » 2016 » Листопад » 22
Тадеуш Рибковський. Хода гуцульського весілля перед цісарем Францом Йосифом у Коломиї 1880 року.

Сьогодні минає рівно сто років з дня смерті Франца Йосифа Першого (1830–1916).

Із 86 прожитих років Франц Йосиф Габсбурґ панував 68. На австрійський трон він зійшов 1848-го. Його дядько Фердинанд зрікся престолу й залишив у спадок 18-річному племінникові розбурхану країну. Як і вся тодішня Європа, Австрійська імперія була охоплена революцією.

Відносний спокій у державі запанував років за три. А в квітні 1854-го Франц Йосиф повів під вінець свою двоюрідну сестру, 16-річну баварську принцесу Єлизавету. Піддані називали її Сіссі — так, як у дитинстві на неї казали в батьківському домі. Єлизавету вважали найвродливішою жінкою тогочасної Європи, пише “Газета по-українськи”.

У монаршої пари одне за одним пішли діти: доньки Софія і Ґізела, син Рудольф. Відразу ж після їх народження мати цісаря архікнягиня Софія забирала онуків до своїх покоїв. Сіссі бачилася з малими дуже рідко й не мала жодного впливу на їхнє виховання. Вона стала замкнутою, писала сумні вірші, а розраду знаходила у верховій їзді. Із початку 1860-х Єлизавета щораз рідше буває у Відні.

Після поразок у війнах з Італією та Пруссією імперія знову захиталася. І Франц Йосиф наважився на кардинальні реформи в державі. Він запроваджує конституційний устрій і свідомо обмежує свою владу. 1867 року країна перетворюється на двоєдину монархію — Австро-Угорщину. Обидві частини держави поєднувала фактично лише особа імператора.

далі ...

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 587 | Додав: Tall_Admin | Дата: 22.11.2016