Головна » 2019 » Листопад » 27 » ГУЦУЛЬСЬКІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ
17:26
ГУЦУЛЬСЬКІ ПРЕЗЕНТАЦІЇ

Зустріч з читачами – завжди хвилююча подія для кожного автора чи редакційного колективу. Як сприйняли нову книгу чи журнал кінцеві споживачі творчого продукту – читачі? Що вдалося і що належить зробити, аби видання засяяло новими гранями й стало ще цікавішими?

На ці запитання дасть вичерпну відповідь тільки сумлінний і вдумливий Читач.

Листопад закружляв не лишень осіннім листом, але й подарував знакові зустрічі редакторів, музейників, письменників і краєзнавців з читачами у трьох поважних центрах регіонального гуцульського життя.

Отож, -

ВЕРХОВИНА. Центральна районна бібліотека запросила поважних ґазді й ґаздинь на презентацію нового журналу  «Гуцульщина і Покуття» та мистецьких видань Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського, а також книги «Гуцульщина» авторства славного гуцула Івана Дроняка з високогірного і мальовничого села Яблуниці (Верховинський район).

Журнал «Гуцульщина і Покуття» – етнологічно-етнографічне, культурологічне та історико-етнографічне видання, яке досліджує та популяризує культурну спадщину, знайомить читачів із малознаними постатями мистецького життя та сторінками історичного минулого й сьогодення карпатського краю. Це єдиний наразі музейний часопис в Україні. Читачі схвально зустріли перше число журналу, який колоритно доповнив творчу палітру вже знаних гуцульських видань, серед яких вирізняються власним творчим обличчям  «Гуцульський календар», часописи «Гуцульщина», «Писанка», «Жабє», «Ґражда», «Німчич» та інші.

Про важливість нових видань для гуцульського регіону говорили генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук, головний редактор журналу «Гуцульщина і Покуття» Олександр Масляник, відомий краєзнавець Іван Зеленчук, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк.

Фонди районної бібліотеки поповнилися презентованими виданнями, а також розкішним 1000-сторінковим мистецьким альбомом «Скарби», що його до власного 90-ліття видав Національний музей народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського.

НАДВІРНА. У центральній районній бібліотеці презентували журнал «Гуцульщина і Покуття», мистецький альбом «Василь Петрук. Розсіялась пам’ять світами» та книгу місцевого краєзнавця Євгена Луціва «Гуцульська магія».

Слово мали редактори і автори видань, слушні пропозиції подали голова Надвірнянського районного товариства «Гуцульщина» Роман Гурмак, краєзнавець Ігор Андруняк, головний редактор районної газети «Народна воля» Іван Гриджук, краєзнавець та історик Михайло Семкіяш.

Директорка районної бібліотеки Галина Волошин подякувала авторам і редакторам за подаровані видання.

КОЛОМИЯ. У день Гідності та Свободи, що співпав зі святом Архистратига Михаїла, в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського відбулася презентація двох музейних видань – мистецького альбому «Василь Петрук. Розсіялась пам’ять світами» і першого числа музейного журналу «Гуцульщина і Покуття».

Згаданий альбом присвячений талановитому художнику із села Мишина на Коломийщині, активному борцю за незалежність України в лавах Січового Стрілецтва, який сповідував любов і шану до рідної землі навіть і в далекій еміграції. Презентацію видання приурочено до 133-річчя від дня народження митця.
Журнал «Гуцульщина і Покуття» вже впевнено розширює коло читачів і прихильників, перші відгуки свідчать про те, що редакторам вдалося створити якісний контент.

Музейний захід одночасної презентації двох видань зібрав багато односельців Василя Петрука, коломийської інтелігенції, численних поціновувачів літератури і мистецтва. Серед промовців були генеральний директор Національного музею Ярослава Ткачук, головний редактор журналу Олександр Масляник, літературні редактори альбомів, наукові працівники музею Микола Васильчук та Романна Баран, староста села Мишина, учасник АТО Дмитро Гроссу та отець Юрій із кафедрального собору Преображення Господнього, що в Коломиї.


Святковий настрій цього дня для всіх присутніх створив музичний виступ художнього колективу «Наспів» Мишинського Народного дому (художній керівник Василь Фурик) та хор церкви великомучениці Параскеви-П’ятниці Православної церкви України.

Таким чином журнал «Гуцульщина і Покуття» вже презентували у Вижниці, Яремчі, Львові, Рахові, Верховині, Надвірній, Коломиї. Заплановано зустрічі з читачами у Косові, Чернівцях та Івано-Франківську.

Категорія: Новини Галицької Гуцульщини | Переглядів: 373 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0