Головна » 2018 » Жовтень » 25 » Підсумки роботи підрозділів ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина»
15:05
Підсумки роботи підрозділів ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина»

Минулого тижня світлиця Надвірнянського відділення Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» стала свідком приємної події. Голова товариства Дмитро Стефлюк на засіданні Ради відділення за активну багаторічну діяльність на прославу і розвиток справи Гуцульщини вручив медалі «За особливі заслуги перед Гуцульщиною» голові Надвірнянського відділення товариства Романові Гурмаку, активістові, голові Надвірнянської районної ради 2-х демократичних скликань 1998-2006 рр. Василеві Хабайлюку та заступникові голови відділення товариства Ігорю Андруняку.

Водночас Дмитро Стефлюк проінформував коротко про діяльність очолюваної Всеукраїнської громадської організації. Нині ВУТ «Гуцульщина» об’єднує 21 відокремлений підрозділ (таким є і Надвірнянське відділення) у 17 областях України. Діють такі підрозділи серед інших у Києві, Каневі, Кропивницькому, Харкові і навіть у Маріуполі. Підтримує товариство зв’язки з гуцульськими осередками у 14 селах із майже 70-тисячним населенням у Румунії. Сучасна теорія-визначення гуцула-члена товариства стосується людини, котра поважає історію Гуцульщини, її звичаї та обряди, пропагує їх, відстоює інтереси товариства у державних і громадських організаціях та підтверджує своє членство у «Гуцульщині» особистою заявою. Товариство не є політичною організацією. Цього року до ХХV Міжнародного Гуцульського фестивалю в Яремчі видали відновлене число журналу «Гуцульщина», на черзі – до кінця року – випуск чергового щорічника «Гуцульського календаря-2019». Працює сайт товариства «Гуцульщина», на який його активісти мають можливість подавати свої інформації-дописи, світлини. У селищі Ясіня Рахівського району на Закарпатті відбудеться також 10-11 листопада ц. р. Міжнародна науково-практична конференція, присвячена 100-річчю Гуцульської Народної Ради (Гуцульської республіки), яка утворилась в Ясіні у 1918-му році з метою об`єднання із Західно-Українською Народною Республікою. Важливим напрямом роботи товариства «Гуцульщина» є залучення у його лави молоді. Голова ВУТ «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк висловив вдячність владі Надвірнянського району і м. Надвірної за співпрацю і сприяння у проведенні ряду культурно-мистецьких та науково-пізнавальних заходів.

Своїми міркуваннями щодо діяльності осередків товариства в умовах новостворених ОТГ поділився керівник Надвірнянського відділення Роман Гурмак. Що стосується залучення молоді, то учасники двох молодіжних мистецьких гуртів – оркестру народних інструментів ім.Сергія Орла і «Шовкова косичка» - є колективними членами товариства. Роман Гурмак повідомив, що очікується створення осередку «Гуцульщини» у місті Буффало (США) завдяки старанням його брата Тараса Гурмака – музиканта, який свого часу був «першою флейтою» оркестру Прикарпатського військового округу. В цьому американському місті створене перше гуцульське товариство, яке донедавна очолював 93-річний Михайло Бельмега, уродженець Верховинського району. Один із стендів світлиці товариства у Надвірній невдовзі поповниться інформацією на тему «Гуцули – борці за волю України».

Ігор Андруняк звернув увагу, що у Перерослі, Фитькові, Гаврилівці завершують збір-уточнення списків вояків Українських Січових Стрільців і Української Галицької Армії, наголосив на потребі розширювати співпрацю і міжнародні зв’язки з Гуцульськими осередками у Румунії, а також активізувати роботу з поповнення світлиці народно-гуцульськими речами, предметами, меблями і подякував за допомогу в цьому активістам товариства Василеві Насадюку і Ярославу Яцурі.

Романові Глодану, як фотохудожникові, небайдужа доля й історія Гуцульщини. Він переконаний, що до лав товариства – і територіально, і членським поповненням – варто долучити жителів Богородчанського району, зокрема, сіл Старуня, Манява, Молодків, Гута та інших. Його покійна мама, яка за свою підпільну повстанську діяльність каралася у сибірському ув’язненні, повсякчас вважала себе гуцулкою, оберігаючи свій звичай, одяг-ношу, традиції горянина Карпат, і не відрікалася цього ні за яких обставин.

Усі ці пропозиції і побажання ляжуть в основу подальшої діяльності Надвірнянського відділення товариства, активісти якого уже від нині готуються ще і до свого представлення – мистецького звіту на черговому ХХУІ Міжнародному Гуцульському фестивалі у Вижниці у 2019 році.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 455 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0