Головна » 2018 » Квітень » 25 » П’ятитомна краєзнавча монографія Володимира Шухевича «Гуцульщина», в одній книзі (фото + відео)
16:22
П’ятитомна краєзнавча монографія Володимира Шухевича «Гуцульщина», в одній книзі (фото + відео)

З ініціативи начальника наукового відділу НПП «Верховинський» Ярослава Зеленчука, 22 квітня 2018 року, у Верховині відбулась презентація   перевиданої книги Володимира Шухевича «Гуцульщина». В презентації книги взяли участь: голова ГО Всеукраїнського товариства "Гуцульщина" Дмитро Стефлюк, видавець й упорядник видання, кандидат філософських наук, доцент Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна - Олександр Савчук,  заступник голови Верховинської райдержадміністрації- Василь Бровчук, гості з  Коломийщини, Косівщини та Закарпаття, місцеві жителі Верховинщини.

         До перевидання «Гуцульщини» Володимира Шухевича, написано передмову (Андрій Карпенко) та післямову (Михайло Глушко). В них зясовано важливу роль пропонованої краєзнавчої праці на момент її виходу, на початку ХХ ст. Актуалізовано значення монографії «Гуцульщина» сьогодні.  Дмитро Стефлюк розпочав презентацію такими словами: «Сьогодні у нас неординарна подія, до нас завітав видавець, упорядник репринтного перевидання п’ятитомника Володимира Шухевича «Гуцульщина». Хотів би повернутись до історії. Понад двадцять  років тому, тодішнє Всеукраїнське об’єднане Товариство «Гуцульщина», в своїй діяльності приділяло велику увагу виданню та  перевиданню історичної літератури (все те, що було раніше написано та досліджено про Гуцульщину).  Завдяки натхненній праці і старанню  тодішнього голови Товариства Дмитра Ватаманюка та його колег, з Філії «Гуцульщина» НДІ українознавства МОН України, Петра Шкрібляка та Івана Зеленчука,   відбулось  видання та перевидання  ряду книг: «Дід Іванчик» Петра Шекерика-Доникового, «Жабє» Юрія Гулюка,  «Новел» Онуфрія Манчука,  «Гуцульщина» Івана Сеньківа та багато інших творів. Серед них чільне місце зайняв на той час п’ятитомник «Гуцульщина» Володимира Шухевича, який був виданий у чотирьох книгах, котрі користувались великим попитом на Гуцульщині та в Україні. Дмитро Стефлюк, від імені Товариства, висловив щиру вдячність колективу упорядників за перевидання книги, що є цінною краєзнавчою дослідницькою працею  про Гуцульщину та важливим літературним надбанням України.

          Видавець та упорядник видання, Олександр Савчук, ознайомив присутніх з важливими історико-краєзнавчими, етнографічними дослідженнями видатного вченого і дослідника Гуцульщини, Володимира Шухевича, з яким може ознайомитись широке коло читачів в Україні та зарубіжжя.  

Цікавими були виступи настоятеля церкви Різдва Пресвятої Богородиці с. Криворівня о. Івана Рибарука, голови відокремленого підрозділу ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» в Коломийському районі Дмитра Чорного, директора Історико-краєзнавчого музею Олекси Довбуша Івана Котіва, в.о. начальника відділу культури і туризму Печеніжинської ОТГ Світлани Якубенко, Ясінянського селищного голови Рахівського району Едуарда Зелінського, кандидата історичних наук Ярослава Зеленчука, методиста Відділу освіти Верховинської РДА Івана Зеленчука, заступника голови Верховинської РДА Василя Бровчука, власниці приватного музею «Вишиванки» Галин Яцентюк, господині родинного оседку, знаних на Гуцульщині різьбярів Шкрібляків, Олени Шкрібляк – Прокоп’юк з села Яворів Косівського району.

Гості з Коломиї, Ясіня та Харкова в цей день відвідали  краєзнавчий музей Гуцульщини та «Гуцульську світлицю» у селищі Верховина. Дмитро Стефлюк розповів приcутнім про історію створення товариства «Гуцульщина» в Україні та про проведення Міжнародних Гуцульських фестивалів на теренах Гуцульщини. Завершилася презентація праці Володимира Шухевича «Гуцульщина» спільним фото на згадку.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 735 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0