Головна » 2016 » Лютий » 10 » ЛЬВІВСЬКОМУ ТОВАРИСТВУ «ГУЦУЛЬЩИНА» - 25
15:00
ЛЬВІВСЬКОМУ ТОВАРИСТВУ «ГУЦУЛЬЩИНА» - 25

Щороку, в останню суботу січня, львівські гуцули збираються у велике гуцульське коло, щоб відзначити роковини Суспільно-культурного товариства «Гуцульщина». А цьогоріч у товаристві відбулася знаменна подія – 25-річний ювілей з дня заснування, а також 15-річний ювілей часопису товариства – журналу «Ґражда».

 

І так, 30 січня до Львова на святкування прибули численні гості з усіх куточків Гуцульщини: Галицької, Закарпатської і Буковинської. Приїхали голови товариств «Гуцульщина»: Михайло Ничай (смт. Верховина), Юрій Стефурак  (м.Косів), Ігор Яківчук (м.Яремче), Дмитро Небесійчук (м.Київ), Дмитро Чорний (м.Коломия), Василь Перчук (м.Прага, Чехія). Приїхали на святкування заступник управління культури в Івано-Франківській області, голова товариства «Гуцульщина» в Івано-Франківську Мирослава Корнелюк, голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк, заступник голови Верховинської селищної ради Оксана Чубацько, голова органів  самоврядування регіонів Гуцульщини Ярослав Кікінчук, делегація з Косівського інституту декоративно-ужиткового мистецтва на чолі з Антоном Григоруком та Романом Лучуком. Приїхали також гості з Румунії і США. Для висвітлення події на ювілей завітало львівське і київське телебачення, а саме кореспондент ТРК «Львів» Наталя Миронюк і кореспондент телеканалу «Рада» в західній Україні Богдан Барбіл.

Розпочалися урочистості з науково-практичної конференція з питань історії, культури, гуцульської говірки та народних традицій. З доповідями виступили професори Львівського національного університету імені Івана Франка Василь Лизанчук і Михайло Гнатюк, доцент Івано-Францівського національного університету імені Василя Стефаника Андрій Королько, дослідник Гуцульщини із США Мирослав Драґан, а також Ярослава Колотило та Дмитро Коренюк з Румунії. Організатор і керівник конференції – львівський історик, доктор Петро Сіреджук.

Родзинкою святкування ювілею була колядницька партія із Верховини Івано-Франківськаої області під керівництвом заслуженого працівника культури,колядниць кого берези Михайла Ванджурака. Одинадцять колядників у гуцульських строях, з бартками і гуцульською колядою вирушили колоною від Франківської райадміністрації міста Львова (де проходило святкове дійство) до студентської церкви Святого Володимира. У церкві колядники отримали благословення з рук отця Богдана, після чого зайшли з колядою до вщерть переповненого гуцулами і шанувальниками гуцульської культури актового залу Франківської райадміністрації, де під звуки трембіт розпочалася друга половина святкового дійства. Голова товариства Василь Коржук прозвітував перед членами товариства про роботу за останніх 5 років. Зроблену роботу голови товариства було належно оцінено і Василя Коржука уже вкотре обрали головою.

Щороку на відзначенні річниці товариства вручають найвищі нагороди. Почесні звання за значний внесок у розвиток і процвітання товариства «Гуцул і гуцулка року» отримали члени ради товариства Юрій Ткачук та Оксана Смерека. Відзнаки «За заслуги» вручили засновникам товариства, головному редакторові журналу «Ґражда» Олександру Маслянику, головному редакторові журналу «Ґреґіт» Олегові Семенишину, заслуженим журналістам України Богдану Барбілу і Василеві Гейнішу. Найвищими відзнаками «Патріот Гуцульщини» були відзначені голови товариств «Гуцульщина» у Косові Юрій Стефурак та у Верховині Михайло Ничай. У свою чергу голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк вручив подяки голові товариства «Гуцульщина» у Львові Василеві Коржуку та багатьом активістам. Заступник начальника Івано-Франківського управління культури Мирослава Корнелюк вручила грамоти докторові історичних наук Петрові Сіреджуку і керівнику ансамблю «Писанка», а від імені Івано-Франківської ОДА вручила грамоту професору ЛНУ ім.І.Франка Михайлові Гнатюку.

Після офіційної частини свято перейшло у святкову феєрію. З оплесками на сцені зустріли концертну програму за участю колядників з Верховини та гуцульської капели під керівництвом відомого музиканта-віртуоза, заслуженого працівника культури Миколи Ілюка. Вперше на сцену вийшли троїсті музики товариства «Гуцульщина» під керівництвом Богдана Близнюка. Пізніше потішив глядачів аматорський ансамбль Львівського національного університету ім. І.Франка «Черемош» із прекрасною різдвяною програмою.

Закінчився концерт презентацією книжки гуморесок «На дарабі до Європи» Дмитра Коренюка із румунського села Бистра, що на Мараморощині. А заслужений артист України, відомий гуморист Микола Савчук із Коломиї, присвятив своєму колезі з Румунії гуцульську співанку. Продовжився ювілей на великій гуцульській забаві у супроводі музикантів із Верховини.

 Цього дня також відбулось засідання Управи Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» на якому розглянуто ряд питань щодо діялності Товариства на 2016 та наступні роки . Зокрема: Про програму діяльності  Товариств (відділень), створення інтернет сайту Товариства,про найвищу нагороду Товариства, про склад постійно-діючого оргкомітету по проведенню Міжнародних Гуцульських фестивалів,про вимоги до формування культурно-мистецьких програм, що представляються на фестивалі, про позицію Всеукраїнського                             та регіональних Товариств  (відділень) щодо проведення адміністративної реформи в гірських громадах регіону Гуцульщини

 

                    

        
                   Суспільно-культурне товариство «Гуцульщина» у Львові висловлює щиру подяку Верховинському селищному голові Верховинської Мицканюку Василеві  Миколайовичу за допомогу у відрядженні до Львова колядницької партії і капели гуцульських музикантів.

 

  Юрій Ватаманюк             член ради Львівського супільно- культурного товариства «Гуцульщина».

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 644 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0