Головна » 2018 » Квітень » 27 » Гуцульська світлиця – у Верховині
22:32
Гуцульська світлиця – у Верховині

      26 квітня 2018 року в приміщені краєзнавчого музею Гуцульщини у селищі Верховина відбулось урочисте відкриття Гуцульської світлиці ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина».  Тут представлені інформаційні матеріали про історію створення громадської організації Товариство «Гуцульщина» в Україні, географічна карта території Гуцульщини, наведена демографічна складова про кількість жителів, що  ідентифікують себе як Гуцули в Україні та Румунії.   Цікавою є інформація про  двадцять чотири Міжнародні гуцульські фестивалі, які проводились починючи з 1991 року в різних районах та містах Гуцульщини в Україні та про перший  такий фестиваль, що відбувся у Румунії в липні 2017 року.

           На урочисте відкриття завітали представники районної та місцевих влад, духовенства, Верховинського районного відділення Всеукраїнського товариства «Гуцульщина». Честь перерізати святкову стрічку випала голові ГО Всеукраїнське товариство «Гуцульщина» Дмитру Стефлюку, голові Верховинської РДА Олегу Лютому та заступнику голови Верховинської районної ради Івану Маківничуку.

            Урочисте відкритя Гуцульської світлиці освятили настоятелі церков Успіння Пресвятої Богородиці у селищі Верховина. Православної Київського патріархату о. Юрій Стефлюк та Грекокатолицької о. Роман Болехівський.

            Дмитро Стефлюк висловив щиру вдячність депутатам Верховинської районної ради, керівництву Верховинської райдержадміністрації, Верховинської селищної ради та всім, хто долучився до організації цього дійства і зазначив, що відкриття такої світлиці в столиці Гуцульського краю має важливе значення для збереження та примноження гуцульської культури, відновлення знань про історичну минувшину та нинішню роль гуцулів як етно-культурної групи українців, в популяризації та відродженні гуцульської культури не тільки в Україні, а й на міжнародному рівні.

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 519 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0