Головна » 2020 » Березень » 02

 Управа Всеукраїнського Товариства  «Гуцульщина» глибоко сумує з приводу непоправної втрати смерті нашого побратима, відомого скульптора, активного громадського діяча Юрія Юрійовича Гев'юка.

 Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким покійного.

 

  Не стало Юрія Гавюка

 

Відомий скульптор, уродженець Рахова відійшов у засвіти на  73-му році земного життя.

Остання воля Юрія Юрійовича була така: «Поховайте мене у рідному Рахові…»

На його 70-ліття я написав ось цей есей:

Ніколи не минав нагоди побувати в його просторій, наповненій картинами, ескізами, альбомами,  міні-скульптурами  художній майстерні на вулиці Хімічній у Львові – тут щиро й гостинно приймав гостей жвавий  й усміхнений мій земляк і побратим Юрій Гавюк. Мимохіть розмова неодмінно вертала до рідного Рахова – митець миттю змінювався на обличчі, випрямляв плечі, у голосі зявлялися ніжні нотки, увесь наче сяяв, бо ж мовилося про вітцівщину!

В усіх анкетах чітко підкреслював: народився 27 вересня 1947 року серед чарівних карпатських гір у найвищому місті України  - Рахові. Уздріти світ у  високогір’ї й не мати чутливу до усього прекрасного душу – майже неможливо! Барвисте й таке поліфонічне середовище визначально формувало мистецьку  самосвідомість юнака, а неповторна краса гірських пейзажів, народні епоси про карпатських велетів, опришків та Олексу Довбуша викували бунтарський характер Юрія: ніколи не був конформістом, завше відстоював власну позицію, стояв твердо й несхитно на рідній землі. Образне сприйняття, філософське осмислення історії рідного краю дозволило  втілити народні думи й легенди  в художніх творах.

далі ...

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 355 | Додав: Tall_Admin | Дата: 02.03.2020