Головна » 2016 » Червень » 7 » НА ГУЦУЛЬСЬКІЙ ПУТИЛЬЩИНІ В 51-ШЕ ЗАПАЛИЛИ ПОЛУМ’Я «ПОЛОНИНСЬКОЇ ВАТРИ»
09:49
НА ГУЦУЛЬСЬКІЙ ПУТИЛЬЩИНІ В 51-ШЕ ЗАПАЛИЛИ ПОЛУМ’Я «ПОЛОНИНСЬКОЇ ВАТРИ»

29 травня, гучні звуки трембіт, сопілок та флояр символічно сповістили про початок районного традиційного свята «Полонинська ватра». Чепурна і гостинна Путильщина, після дворічної перерви, щиро вітала учасників та гостей святкового дійства.

Свято розпочалось традиційно - символічним полонинським ходом. Урочистою ходою центральною вулицею селища пройшли представники крайової та районної влади, представники районів області, передовики сільськогосподарського господарства, сільських територіальних громад, гості свята.

З головної сцени стадіону "Карпати" зі святом працівників сільського господарства району, жителів Путильщини, гостей привітали голова районної державної адміністрації Микола Савчук, голова районної ради Микола Шевчук, голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук, голова обласної ради Іван Мунтян, депутат української меншини у Румунському парламенті Іван Марочко, голова Всеукраїнського товариства Дмитро Стефлюк. Участь у святі також прийняли представники крайової виконавчої та представницької влади, делегації районів області, представники сусідньої Івано-Франківської, Закарпатської області, обласних та регіональних ЗМІ.

Вітаючи учасників «Полонинської ватри», голова виконавчої влади району Микола Савчук у своєму виступі відмітив героїзм учасників бойових дій в зоні проведення АТО та волонтерів, що допомагають нашим військовослужбовцям на сході. Хвилиною мовчання та піснею «Ангели Майдану», у виконанні  переможця всеукраїнських та міжнародних конкурсів Ігоря Недоходюка, вшановано пам’ять «Небесної сотні» та всіх загиблих українських героїв.

Як годиться, на святі пошановано працю кращих господарів та керівників фермерських господарств.

Неабиякого колориту святу додав конкурс, де обирали кращого помічника Ватага. Гуцульські легіні вправлялися в фізичній вправності та майстерності куховарства традиційної гуцульської страви – кулеші. А далі були - запалення символічної ватри та полонинський хід, які дали старт літуванню худоби на високогірних полонинах.

Під час концертної програми учасників ювілейного свята зі сцени піснями вітали: заслужений артист України Василь Данилюк, знаний на Буковині актор і виконавець Михайло Грицкан, а також лауреат всеукраїнських та міжнародних пісенних конкурсів та фестивалів Павло Бубряк, співучі брати Томіленки.

Свою творчість горянам та гостям свята подарували Заслужений Академічний Буковинський ансамбль пісні і танцю імені Андрія Кушніренка Чернівецької обласної філармонії, гості з Івано-Франківщини: заслужена артистка України Ірина Лончина, лауреат Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Василь Михайлович, вокально-інструментальний колектив м.Кам’янець-Подільськ «Пісенне мереживо».

В рамках проведення святкового дійства представлено творчі надбання майстрів народної творчості району: працювали  виставки-продажі робіт образотворчого, декоративно-ужиткового мистецтва. Всі охочі мали нагоду переглянути мистецькі твори представлені у ході проведення Регіональної виставки-конкурсу образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва під назвою «Мистецтво Гуцульського краю».

На святі можна було придбати вироби з дерева, глини, молочну продукцію, вибрати до смаку вишиті сорочки  представлені майстрами з Путильського та сусідніх районів Чернівецької та Івано-Франківської областей. 

Категорія: Новини Буковинської Гуцульщини | Переглядів: 622 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0