Головна » 2019 » Червень » 19 » Відбулося народне Гуцульське дійство «Полонинське літо- 2019»
09:15
Відбулося народне Гуцульське дійство «Полонинське літо- 2019»

16 червня 2019 року, в урочищі Запідок, що у с. Верхній Ясенів Верховинського району, відбулося народне гуцульське дійство «Полонинське літо», яке є традиційним святом першої полонинської продукції, вшанування праці пастухів.

Захід відбувся у рамках Міжнародного форуму культур Східної та Центральної Європи «VIA CARPATIA».

Почесні гості свята: п’ятий Президент України -Петро Порошенко, народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності -Микола Княжицький, голова районної державної адміністрації - Олег Лютий, голова районної ради - Іван Шкіндюк, голова Фонду «Союзів гуцулів Румунії» - Василь Попович привітали усіх з урочистою подією та висловили надію, що завдяки даному фестивалю Верховинщина має можливість продемонструвати свій  гуцульський колорит, автентичну та традиційну культуру. Також зазначалося, що це свято особливе тим, що допомагає зберігати багатовікові традиції й звичаї Гуцулів. Воно також сприяє розвитку туристичного потенціалу регіону та пропагує автентику мешканців Карпат, яка славиться своєю оригінальністю та неповторністю.

Голова Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро Стефлюк  звернув увагу присутніх на та те, що свято «Полонинське літо» це дань пам’яті людям, які  протягом багатьох  століть в складних географічних та кліматичних умовах вели полонинську господарку та  виробляли  тваринницьку продукцію, що дозволяло ім виживати в складних умовах. У наш час це стало привабливим для рекреаційного розвитку, а  екологічно чиста гуцульська бринза користується великим попитом  у гостей  краю.  Дмитро Стефлюк висловив вдячність керівникам органів влади Гуцульського регіону та народним депутатам  за підтримку збереження і примноження Гуцульської культури та запросив  гостей свята взяти участь у XXVI Міжнародному Гуцульському фестивалі, який відбудеться 31 Серпня- 1 Вересня 2019 року. у м. Вижниця.  


Захід традиційно розпочався із запалення полонинської ватри.
У ході фестивалю відбулися виставка –конкурс з виготовлення Гуцульської бринзи, богатирські ігри, концертна програма за участю творчих колективів з України та зарубіжжя. Присутні мали можливість поласувати традиційними гуцульськими стравами, придбати вироблену на полонинах сільськогосподарську  продукцію,  вироби місцевих народних умільців.

 

Категорія: Новини Гуцульщини | Переглядів: 451 | Додав: Tall_Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0